Ornithogalum – fargesprakende solstjerne

Er du lei av påskeliljer og stemor, har vi et tips til en flott og fargesprakende plante til vårkrukkene: Ornithogalum, som på norsk kalles solstjerne.

Ornithogalum er det latinske navnet på fuglestjerne-slekta. Den varianten som du ser på bildene her, heter Ornithogalum dubium, og er en løkplante som i sine naturlige omgivelser blomstrer fra januar til april. De naturlige omgivelsene befinner seg naturligvis ikke i Norge, men i Sør-Afrika og Sør-Europa.

Les også: Endelig blomstrer afrikaliljen Agapanthus
Potteplante og krukkeplante

I Norge kan solstjernen brukes enten som en potteplante inne, eller den kan stå i en krukke ute når det er frostfritt. Den tåler temperaturer ned mot null, men ved fare for minusgrader bør den flyttes inn om natten eller dekkes med fiberduk eller et fleecepledd.

Vi lot vår solstjerne være ute om natta. Det likte den dårlig. Nå er den innendørs og kommer seg.

Ornithogalum dubium finnes med oransje, gule og eggeskallhvite blomster. Blomstringen varer opptil et par måneder. Hvis den står litt kjølig vil den blomstre lenger enn hvis den står inne i en varm stue.

Solstjernen liker som navnet tilsier å stå i sol, og i veldrenert jord. Hvis du vanner for mye kan løken råtne.

Ornithogalum, eller solstjerne på norsk, er nok en av de aller flotteste vårblomstene vi kan få tak i.
Frostfri overvintring

Som nevnt er dette en løkplante, men i likhet med for eksempel georginer og gladioler, tåler ikke løken frost. Hvis du tar inn løken om høsten i god tid før det blir frost, kan du få ny blomstring igjen i februar-mars. Dette har vi ingen erfaring med selv, de fleste bruker planten som ettårig.

Les også: Georginer – gøy eller galskap

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut