Jordbærplanter – og årets første hagehelg

Snøen er nesten borte og sola skinte i Spirea-hagen. Det betyr at hagesesongen er i gang – les videre om hvilke arbeidsoppgaver det passer å gjøre nå.

Noen reiser til fjells og leter etter snøen – vi gleder oss heller over at snøen er nesten borte fra hagen vår. Tidlig vår er en flott tid for mange arbeidsoppgaver i hagen. Her er noe av det vi fikk gjort i helga:

Tore har ryddet uteplassen vår og klargjort pizzaovnen til bruk. Og selvfølgelig pyntet med disse søte påskeliljene.
Pyntet med søte påskeliljer:

Det er ikke så varmt i lufta ennå, og fortsatt fare for frost, men påskeliljer er tøffe og tåler både en og fem minusgrader. Skulle de stryke med, er det bare å sette dem ned i et bed så blomstrer de igjen til neste år.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Les også: Nå kommer våren med løkblomster
Her er naboens epletre ferdig etter årets «frisørtime».
Beskjæring av naboens epletre + vår egen ripsbusk:

Dette er en oppgave som bør gjøres om våren, før veksten er kommet skikkelig i gang, men etter at det er slutt på minusgrader og snøvær (og det håper vi at det er nå).

Les også: Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
Ryddet på plass overvintrede jordbærplanter:

Disse laget vi i fjor høst. Vi har liten jordbæråker, eller mer «jordbær-bed», og disse jordbærplantene tok vi noen avleggere av i fjor som vi satte i potter og lot overvintre i hagen. Nå er telen i hvert fall delvis gått og det var på tide å sjekke status på små-plantene, samt sette dem på et mer egnet sted. De aller fleste «plante-barna» har klart seg fint gjennom vinteren, heldigvis. Det gjenstår å se om plantene blir til en ny åker i vår hage, eller om vi skal dele dem med venner og kjente.

Les også: Ta stiklinger av jordbærplanter
Det som skal tilbake i kompostbingen ble mellomlagret i trillebåra, resten av den ferdig komposten ble lagt på staudebedene.
Tømt varmkompostbingen:

Vi har en kjempefin, stor varmkompostbinge som vi putter det meste av matavfallet i, året rundt. Dette blir til fin jord. Bingen blir i praksis aldri full, men vi pleier å tømme den hver vår og bruke den fine kompostjorda på plantene. Vår kompostbinge er sånn at den kan tømmes via en luke i bunn.

Hvis det er små gule prikker i komposten, går prosessen riktig. Matavfallet skal komposteres, ikke råtne.

Som regel pleier vi likevel å tømme den helt for å gi den en «ny start». Alt som er blitt til jord, i praksis det som er nederst, tar vi ut og legger på bedene.

Staudebedet fikk litt nytt påfyll av «hjemmelaget» kompostjord.

Hvis det eventuelt ikke er helt ferdig gått, kan den ettermodne der, det går fint. Det som ikke er ferdig omdannet ennå legges tilbake i bingen, så får den en ny start.

Les også: En liten guide til kompostering
Det er fortsatt litt snø igjen, men vi måtte bare komme igang med hagesesongen.
Klippet ned stauder og ryddet i bed:

Noen av bedene er snøfrie, da er det greit i klippe ned tørre blader og stilker slik at den nye veksten kommer til syne. Vi lar gjerne avklippet ligge igjen i bedene som mat til meitemarken og som jorddekke.

Les også: Arbeidsoppgaver i hagen i mars og april
Dette bedet står i skyggen hele året, men plantene holder seg like fine. De heter vinterglans, og kommer snart med noe små, hvite blomster. Det er likevel bladverket som gjør mest av seg.
OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Ryddet på plass krukker og hagemøbler:

Om vinteren må ting og tang plasseres slik at de ikke er i veien for snøbrøyting, nå kan de komme tilbake til sin «vanlige» plassering.

Tore utførte en kontrollert prøvefyring i pizzaovnen for å få ut fukt.
Klargjort pizzaovnen til bruk igjen.

Vår vedfyrte pizzaovn fra Forno har i hele vinter vært pakket inn i presenning. Nå er presenningen borte, pipa på plass igjen og Tore har prøvefyrt for å få ut fukt.

Les også: Lag verdens beste pizza i vedfyrt steinovn
Ungdommene fikk i oppgave å skifte fra vinterdekk til sommerdekk på bilen. Den oppgaven klarte de fint!
Skiftet dekk på bilen:

Veiene i Oslo er bare, og vi har ikke tenkt oss på fjellet. Derfor er det smart å skifte fra vinterdekk til sommerdekk på Skoda’n nå. Ungdommene fikk den jobben, noe må de gjøre til gjengjeld for all transporteringen.

Tatt av skiboksen:

Ingen vits å kjøre rundt med en dings på taket som gjør at bensinforbruket går opp minst 10 prosent, hele sommeren. Siden vi ikke har garasje, må skiboksen være på fra desember til mars, men det holder jammen.

Satt frem syklene:

Familiens fire manuelle tohjulinger + mopeden er nå hentet frem fra vinteropplaget, og er klare for nye eventyr.

Les også: Sykkel-familiens 8 tips før du tråkker i vei