Hydroponisk dyrking – dyrk uten jord

Med hydronponisk dyrking kan du dyrke urter, salat eller grønnkål uten å styre med jord innendørs. Kjempepraktisk og enkelt!

Det er mulig å dyrke langt mer enn potteplanter innendørs, og vi bestemte oss for å teste hydroponisk dyrking. Vi bestilte en hydroponisk startpakke på nettbutikken til Garden Living, samt noen plugger med ulike frø.

Pluggene er frø som er satt i torvbriketter.

Dyrkingssettet med navn Harvy er tilpasset hydroponisk dyrking i et vanlig hjem.

Start-settet heter Harvy og er fra Nelson Garden, det koster 799 kroner og har plass til 6 plugger med frø. Det følger også med en spesiell plantenæring for hydroponisk dyrking.

Pluggene skal oppbevares tørt frem til de skal brukes, slik at frøene ikke spirer for tidlig.
Med en gang torvbriketten kommer i kontakt med vann, suger den opp væske slik at det blir fuktig nok til at korianderfrøene kan spire i løpet av noen dager.
Trenger bare vann og næring

For å komme i gang med hydroponisk dyrking med denne «patenten», fyller du bare vann iblandet plantenæring i kassen, setter plantepluggene i de små pluggholderne som følger med, og trykker pluggholderne ned i hullene i dyrkningskassen.

Plantekassen fylles med 9 liter vann pluss 18 ml plantenæring.

Så kan du gjøre noe annet i tre uker, men eventuelt etterfylle vann og næring dersom røttene ikke når ned i vannet. Plantekassen plasseres et lyst sted, men ikke i direkte sollys. På den mørkeste tiden av året bør det brukes ekstra plantelys.

Plantenæringen skal måles opp slik at du bruker 2 ml pr liter vann.
Vær nøyaktig med å måle opp riktig mengde næring.

Ifølge produsenten skal frøene spire etter 1 uke, og være høsteklare innen 4 til 6 uker.

Den umiddelbare fordelen slik vi ser det er at vi slipper å drasse med oss tunge jordsekker fra hagesenteret, og slipper å ha jord på kjøkkenbenken. Vi trenger heller ikke å huske å vanne, og plantene trenger ikke å prikles om etter noen uker.

I såpluggene vi kjøpte var det satt ned frø fra før, slik at det bare var å putte dem i hullene i dyrkingskassen.
Brukes i verdensrommet

Hydroponisk dyrking betyr at du dyrker i vann, ikke i jord. Det er for eksempel denne metoden de bruker på den internasjonale romstasjonen. I prinsippet kan du dyrke hvor som helst, bare plantene får lys. Hydroponiske dyrkingssystemer er på vei opp og frem også i kommersiell matproduksjon.

Vi har for eksempel selv sett hydroponisk dyrking av tomater, agurk og meloner i Uppgrenna Naturhus i Småland i Sverige.

Når du kjøper et Harvy startsett følger det med 6 plugger med salat og basilikum. I tillegg kjøpte vi 6 plugger med koriander og 6 med grønnkål.
Hvis du ønsker det kan du dyrke 6 ulike grønnsaker samtidig i en Harvy dyrkingskasse.

Som nevnt er dette første gang vi tester hydroponisk dyrking, men vi kommer tilbake med en rapport om noen uker når avlingen forhåpentligvis er klar.

Les også: 
Tomatplanter med veldig god spiringsprosent
Lag din egen innendørs kjøkkenhage
Frøguide for nybegynnere – slik sår du frø

For ordens skyld er dette ikke et sponset innlegg, vi har kjøpt utstyret til hydroponisk dyrking selv. Vi nevner navn og utsalgssted fordi dette er god forbrukerinformasjon.

Reklamen fra produsenten sier at du kommer i gang med hydroponisk dyrking på 10 minutter, og stemte faktisk.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.