Dyrk salat hele året – inne og ute

Har du aldri prøvd å dyrke noe før, bør du starte med salat. Plukksalat kan du dyrke i en liten krukke både inne og ute.

Det å ha litt bladgrønnsaker som vi kan høste og bruke som tilbehør til ulike matretter liker vi veldig godt. Og salat kan du dyrke selv om du har liten plass. Alt du trenger er en krukke med jord.

Vil du lære mer om dyrking i egen hage? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Denne salaten ble sådd for 3-4 uker siden, og vi kan gjerne begynne å høste litt allerede nå. Babybladene smaker jo best.
Så plukksalat

For noen uker siden fant vi frem en pakke med frø av plukksalat som vi sådde i en skål med tilhørende plantelys. Dette er et plantelys som selges på Ikea og heter Bittergurka.

Fordelen med plukksalat er at du kan begynne å høste bladene når de bare er små babyblader. Du kan høste av salaten ganske lenge og det vokser opp nye blader. Plukksalat er høsteklar etter 4-6 uker.

Du får ikke ferskere salat enn den du dyrker selv!

Plukksalat er ikke så godt egnet til å dyrke i krukker, da bør du ha større plass, og bedre tålmodighet. Det tar cirka 8 uker før et hode er høsteklart.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)
Må spires på kjølig sted

Det som er litt spesielt med salat er at frøene ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Har du en kald kjeller eller et gjesterom, kan du bruke det til spirerom, cirka 15 grader er perfekt.

Les også: Tips for å få frø til å spire

Frøene trenger ikke lys før de spirer, men etter at de har kommet opp må du pøse på med lys. Det beste er å bruke vekstlys, dette gir mye lys men avgir lite varme. Har du ikke det kan du sette salatspirene i vinduskarmen eller under armaturet under kjøkkenbenken hvis du har det. Salat er ikke av de mest lyskrevende vekstene, men hvis du sår midt på vinteren bør du bruke ekstra lys.

Det er energikrevende for plantene å lage grønne blader, derfor sår vi salat i gjødslet jord og bruker ekstra vekstlys.

Vi pleier å la plantelyset stå på døgnet rundt, både på salaten og tomatplantene våre. Andre mener at plantene skal ha en hvileperiode om natta. Vi tror ikke plantene er så «smarte» at de skjønner seg på sånt…

Les også: Slik lager du vekstrom for tomatplantene
Sår i gjødslet jord

Som regel anbefales det å så i såjord, som er ugjødslet og inneholder litt sand. Når vi sår salat pleier vi å så rett i vanlig gjødslet plantejord, så slipper vi å prikle om plantene. Det krever endel næring for å produsere salat, slik at det er greit å starte med gjødslet jord først som sist.

Har du en stor krukke og balkong, kan du dyrke salat hele sommeren.

Når vi kommer litt lenger utpå våren kan salatdyrkingen flyttes ut. Har du en liten kjøkkenhage eller et par-tre store utekrukker, er det smart å så salatfrø cirka hver andre uke, så har du alltid fersk salat du kan høste. Prøv deg gjerne frem med ulike sorter og se hva du liker best.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)
Det er ikke vanskelig å lykkes med å dyrke salat. Prøv det først, før du begir deg ut på mer krevende vekster som chili og meloner.

Andre «nybegynner-grønnsaker» som er lette å lykkes med er reddiker, spinat og mangold.

Les også: 
Dyrk dine egne krydderurter
Lag din egen innendørs kjøkkenhage
Dyrk erteskudd på kjøkkenet

PS: Vi vet at det er noen som dyrker salat ute om vinteren i drivhustunnel og varmbed, men dette er for viderekomne. Hvis du vil vite mer om dette anbefaler vi bloggen til Maria Berg Hestad, Det grønne skafferi.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut