Tomatplanter med veldig god spiringsprosent

Trodde du at du må så mange frø for å være sikker på at noen skal spire? Det gjelder i hvert fall ikke tomatfrø. Hos oss har det spiret i 69 av 72 potter, og de tre siste har vi sikkert glemt å putte frø i.

En klassisk «nybegynnerfeil» når det gjelder såing er å så alt for mange frø, for tett. Det er lett å tenke at du bør så ganske mange frø for sikkerhets skyld, men det er altså ikke nødvendig.

Tomatplanter er ganske spinkle til å begynne med, men hvis de får stå lyst og relativt kjølig vil de utvikle seg optimalt.

Frø spirer nemlig (nesten) alltid. Selv gamle frø spirer godt, så lenge de er oppbevart tørt og mørkt.

Les også: Tips for å få frø til å spire
Ikke så flere frø enn du vil ha planter

Vi skal ikke slå bombastisk fast at dette gjelder for alle planter, men for tomatplanter er hovedregelen at du ikke trenger å så flere frø enn det antall planter du har tenkt å ha.

Vi pleier som regel å så 1 frø i hver sin potte, men noen ganger klarer at ekstra frø å lure seg med. Da blir det to planter som siden kan omplantes i hver sin potte, eller det går an å ta vare på kun den sterkeste planten.

Her har det jammen lurt seg med et ekstra frø, og vi får to tomatplanter i samme potte.

Har du hørt «trikset» om å så tomat ved å bare grave ned en skive tomater i jorda? Ja, det funker. Men det blir veldig mange planter på liten plass. Hvis du vil så frø av butikk-tomater er det bedre å pirke ut ett og ett frø og så disse.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Men vær obs på at noen tomatsorter ikke er frø-ekte. Det betyr at det ikke nødvendigvis blir de samme søte tomatene på de nye plantene som de du kjøper i butikken.

Les også: Slik høster du frø fra egne tomater
Satser alt på én sort

Tidligere år har vi sådd noen få frø av mange forskjellige sorter tomater, men i år har vi valgt å satse alt på 1 sort: Hundreds & Thousands. Frøene er samlet fra fjorårets tomater, og vi har nå hele 69 små potter med 1 eller 2 små tomatplanter i….

Les også: Velg riktig sort når du kjøper tomatfrø
Dette er en perfekt start, bare én plante midt i potta.

Vi skal naturligvis ikke ha alle selv. Planen er å dele med venner og bekjente, slik vi gjorde i fjor også. Siden planen er å dra på sommerferie for en gangs skyld, passer det ikke så godt å ha 20+ store tomatplanter over hele terrassen slik vi har pleid å ha. Så vi beholder noen få planter selv, og deler resten med nabolaget og andre interesserte.

Les også: Tomatene klarer seg fint med selvvanning
Passer for nybegynnere

Hundreds & Thousands er en veldig grei «amatørsort» å starte med hvis du ikke har mye erfaring med å dyrke tomater. Den trives godt utendørs, har relativt kort utviklingstid fra frø til frukt og gir massevis av søte, små tomater. Så lenge du husker å vanne, gir den stor nok krukke, gjødsler litt av og til og lar den stå i sola, skal det mye til å mislykkes med denne.

Ikke alle tomatene rakk å bli modne ute sist høst, men de ble tatt inn og fikk modne seg ferdig innendørs. Dette er Hundreds & Thousands.
«Plantebarnehagen»

Har du lyst til å prøve å så tomater selv, er det fortsatt ikke for sent. Men du bør komme igang innen 10. april, senest, hvis plantene skal rekke å utvikle modne tomater før det blir vinter igjen.

Vi pleier som nevnt å så 1 og 1 frø i hver sin lille potte. Tomatfrø kan gjerne sås direkte i gjødslet plantejord, det tåler de godt. Du kan naturligvis også så i så-jord, men da må de pottes om i mer næringsrik jord litt tidligere.

Etter såing må pottene stå på et varmt sted frem til frøene har spiret. Ta litt plast over pottene, og pass på å holde frøene fuktige. Badegulv med varmekabler er perfekt. Frem til spiring trenger ikke pottene å stå lyst.

Denne tomatplanten ble sådd for nøyaktig 1 uke siden.

Tomatfrø spirer etter 2 til 7 dager, avhengig av sorten. Med en gang de har spiret, flytter vi pottene med de små spirene inn på et eget vekstrom i kjelleren. Her er det 13-15 grader og det står plantelys på hele døgnet.

Les også: Slik lager du vekstrom for tomatplantene

Når plantene har fått to til fire vanlige bladpar (etter frøbladene) bør plantene pottes om i en større potte, med næringsrik jord. Gjødsling kan starte et par uker etter ompotting.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Hele denne prosessen tar jo noen uker, og når det er stabilt over 12 grader ute, kan tomatplantene flyttes ut. Som regel er ikke dette før i slutten av mai, begynnelsen av juni.

NB: Ikke bli fristet til å sette ut plantene for tidlig, da slutter de bare å vokse. Hvis du venter til det blir varmt nok, vil veksten nærmest eksplodere når de blir satt ut og plantet i sin endelige krukke/kasse. Men før det er det herding, det kan du lese om i denne artikkelen.

Les også: 10 tips til dyrking av tomater

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut