Nå er det tid for å olje hagemøblene

Når vårsola skinner er det fristende å bare ta hagemøblene rett ut på den snøvåte plattingen. Men har du hagemøbler i tre, bør de få seg en runde med olje før du tar dem i bruk.

For noen år siden gikk vi til innkjøp av et flott (brukt) hagemøbelsett i teak, med et stort bord og åtte stoler. Dette settet har vi mye glede av, men det kan ikke betegnes som vedlikeholdsfritt….

Les også: Vedlikeholdsfritt? Ikke teak…
Etter mange timers (dagers) jobb ble det brukt-kjøpte hagemøbelsettet i teak utrolig flott. Det er noen år siden dette bildet ble tatt…
Gjør jobben nå – mens du har tid

Tremøbler er utrolig flotte, men de krever som sagt en del jobb. Og denne jobben er det smart å gjøre nå, før andre arbeidsoppgaver i hagen presser seg på. De første par årene var vi veldig nøye med teak-møblene våre. Pusset og slipte etter alle kunstens regler, før de ble oljet.

Sånn ser bordplaten ut nå. Her trengs det en ny runde med pussing og oljing.

De siste årene har vi ikke vært like nøye… Men vi lar i hvert fall bordplaten få en omgang puss og olje foran hver sesong.

Prosessen er da at vi først rengjør godt med for å få vekk støv og skitt, deretter pusser med en kloss for å få vekk fliser og olje som ligger «på utsiden». På bordflaten bruker vi ofte pussemaskin også.

Stolene har stått ute i hele vinter, det synes…

Deretter er det bare å pensle på med olje. Men for å unngå klumper/»dråper» er det viktig å pusse vekk overflødig olje med en klut etterpå. Oljen skal trekke inn i treverket, ikke ligge utenpå som en film.

OVER 2.300 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Noen hevder hardnakket at de liker den «naturlige looken» på hagemøblene. Vi er ikke helt enige…
Ta vare på beina

Har du malte tremøbler krever ikke de like jevnlig vedlikehold som møbler i oljet treverk, men også disse bør få litt pleie før de settes ut.

Vårsola virker som en magnet på solhungrige. Men bruk litt tid på behandling av hagemøblene før du setter dem ut i snøen. Foto: Ifi.no

– Før du drar tremøblene med deg ut i snøen, på den fuktige terrassen eller den våte plenen, bør du sørge for at de er beskyttet mot fukt. Sett inn bena på hagestolene med litt olje. Da vil de leve lenger, tipser Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

– Vi anbefaler å ta vare på hagemøblene med jevnlig vask og vedlikehold, slik at de holder lengre og ser fine ut år etter år, istemmer Kate Justin hos Osmo.

Fukt kan trekke inn

Faren med å sette møblene rett ut uten å gi dem pleie først, er at fuktighet kan trenge inn.

– Når det kommer til naturmaterialer, enten det er kurvstoler eller tremøbler, fungerer bena omtrent som sugerør for fukt, som trekker seg opp i treverket. Da blir møblene ødelagte og stygge, de kan sprekke opp eller råtne. Derfor bør du beskytte treet med olje, sånn at vannet ikke klarer å trenge inn, råder Owren.

Først pusse, deretter olje, så tørke av overflødig olje med en klut. Det er ikke store jobben, men det gjør at du kan beholde hagemøblene dine lenger. Foto: Ifi.no

Du trenger bare litt olje, et rengjøringsmiddel, en klut, en slipekloss og en pensel eller liten bolle. Sørg først for at stolbena er rene. Bruk slipeklossen til å få vekk grus og skitt og vask med et egnet rengjøringsmiddel. Når bena er tørre, kan du påføre olje.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

– Sett stolene med bena oppi en liten bolle med olje og la det trekke inn, eller pensle på. Bruker du pensel, gjelder det å mette bena godt med olje, det holder ikke med ett strøk. Påfør vått i vått, og la det trekke inn før du tørker vekk overskytende olje med en ren fille. Hør i fargehandelen om hva slags olje det er lurt å bruke, og følg anvisningen, tipser Owren, og legger til:

– Det er fort gjort. Gjør det mens potetene koker!

Tips: Hvis du vil ha enda mindre arbeid med hagemøblene, velger du heller et sett i aluminium eller kunstrotting. Les mer her.

Mari Andersen Rosenberg/ ifi.no har bidratt til denne artikkelen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut