Hvordan takler plantene vårfrost og snø?

Det klør i grønne fingre over hele landet, men våren er en lunefull venn. Velg vårblomster som er sterke i ruskevær!

Vi er mange som, lange i maska, har møtt snøen en tidlig morgen i mai. Store snøfiller drysser nedover nyplantede blomsterkrukker, helt uten respekt for plantene vi våryrt entusiastiske plantet en vakker, varm dag i mars og april. Velg vårens planter etter klima der du bor, så får du flotte, tidlige vårkrukker og færre skuffelser.

Les også: Så var det plutselig vinter igjen
Alpefiol er en plante som tåler mer enn man skulle tro ut fra utseendet, og egner seg derfor godt i krukker både vår og høst.

Hagens flerårige vekster er utstyrt med et godt forsvar mot naturens luner, og det kan være forbløffende hva de tåler når vinteren forsøker å slå vårens fremdrift tilbake. Selv flere av de skjøre vårblomstene kan takle både snø og kuldegrader.

Blomster i vårkrukker

Vårblomstene, slik som stemor, påskeliljer, perleblomster, andre løkblomster, ranunkler, tusenfryd, hagecyclamen og mange flere, kan tåle noe kulde, hvis vi er litt oppmerksomme. Plant gjerne i krukker, slik at disse kan flyttes inn eller inntil husvegg ved behov.

Påskeliljer, perleblomster og stemor kan du fint plante i krukker tidlig på våren.

Vær også oppmerksom de første dagene, mens plantene tilvennes utelivet. Sett krukkene i ly for vinden, og vær oppmerksom hvis kaldt vær meldes. Disse nevnte plantene kan tåle netter med kuldegrader, men slett ikke alle vil tåle kuldeperioder som fører til at roten fryser. Husk også å vanne! Plantene bruker mindre vann i kaldt vær, men overraskende nok for mange er det viktig å vanne likevel.

Norsk sommer? Neida, ikke så ille heldigvis, men faren for frostnetter er ikke over før i juni måned mange steder i landet.
Snø er ikke det verste

Snø i seg selv er sjelden farlig for naturen, selv om den kommer sent. Snø isolerer, og fuktigheten kan hindre kuldeskader på blomster. Problemene oppstår oftere på grunn av tyngden. Snøen som kommer er ofte tung og våt, og når nye blader skal bære den kan både blader, grener og hele trær knekke sammen. For sommerblomster, men også blomsterløk, kan også tyngden av snøen være en utfordring. For blomsterkrukker er det beste å dra krukkene nærmest mulig husveggen, eller eventuelt løfte dem inn, når virkelig tøft vær meldes.

Julerosen blomstrer gjerne midt i snøen.
Kulde kan være farlig

Kulde om våren kan være farligere enn snøen. Noen ferske skudd fryser lettere, blomster og planter stagnerer, og spesielt varmekjære vekster kan skades eller veksten settes mye tilbake, selv om det mer enn null grader. Mange har opplevd at hagens epler har striper av korkskall, dette kan være et resultat av kulde i blomstringstiden.

Unngå tørkeskader

Det er kanskje overraskende; men mange av plantene vi tror fryser ihjel om vinteren, er egentlig tørket ut. Vårsolen skinner deilig på oss mennesker, men for trær og busker som prøver våkner til live etter vinteren er det ofte mangel på tilgjengelig vann når bakken er frossen.

Les også: Beskytt plantene dine mot vårsola
Denne tujahekken ble tørkeskadd etter den iskalde våren i 2013. Hvis dette skjer kan ikke hekken reddes, den er å anse som ødelagt.

Det er mulig, men ikke enkelt å vanne i vinterkald jord, så det beste rådet er dekking av utsatte planter, f.eks med striesekker eller bar fra trær. En annen god måte å unngå tørkeskadde busker og trær krever mer planlegging; forsøk å planlegge hagen slik at vekster som begynner å vokse tidlig om våren ikke står i direkte vårsol, men velg en mer skjermet plassering.

Tekst: Opplysningskontoret for blomster og planter – OBP

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.