Skal du så frø innendørs i vinterhalvåret, bør du bruke vekstlys. Vi har laget vårt eget vekstrom i kjelleren med lav temperatur og mye lys.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Vi vet at mange sår frø og setter pottene i vinduskarmen. For noen planter går dette helt greit, for eksempel erteskudd er et eksempel på frø som kan sås uten ekstra belysning.
Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.
Ekstra lys må til
Men hvis du skal dyrke tomater fra frø, er det en dårlig idé å bare basere deg på naturlig lys fra et vindu. Årsaken er at det som regel vil være for lite lys, og for mye varme. Dette vil gjøre at du får lange, tynne og «sveklete» planter.
Vi har derfor laget oss et eget vekstrom i kjelleren der vi holder temperaturen på cirka 15 grader, og bruker ekstra vekstlys.
BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)
Tomatfrø pleier vi å så 1 og 1 frø i hver sin lille potte, da slipper vi å prikle dem om. Vi sår frøene i vanlig plantejord, da tomatfrø tåler å settes direkte i gjødslet jord. De fleste andre frø bør sås i såjord, som er ugjødslet.
Starter på badet
De første dagene får pottene stå på varmekablene på badet, med plast over. Normal spiretid for tomatfrø er 2 til 7 dager, det kommer an på sorten. Frøene må holdes fuktige.
Med en gang de små spirene kommer til syne er det av med plasten og pottene flyttes inn i vekstrommet.
Til årets sesong har vi kjøpt et spesielt plantelys på Clas Ohlson, som har et rosa-aktig lys du ikke har lyst til å ha i stua. Tidligere har vi brukt plantelys fra Nelson Garden og Hasselfors Garden. Årsaken til årets «lysfornyelse» er at plantene vokser litt for fort ut av de gamle vekstlysene. Det er en fordel å kunne bruke ekstra lys så lenge som mulig, det er aldri optimale lysforhold for planter inne i en vanlig stue.
Fordelen med plantelys fremfor «vanlige» lyspærer og lysrør du bruker inne i boligen, er at de gir mye lys, men ikke avgir så mye varme. En vanlig glødepære bruker for eksempel cirka 20 prosent av energien til å lage lys, resten blir varme. Med led-pærer er det annerledes, og det kan godt hende disse også funker som vekstlys, det har vi ikke testet.
Vi vet at noen mener lyset skal slås av om natta – vi velger å ha lys på plantene døgnet rundt og har god erfaring med det.
Kontrollerte forhold
Ved å ha plantene i et eget vekstrom får du kontrollerte omgivelser med nok lys, det synes vi er den største fordelen. Det er også veldig greit å slippe å ha stua full av småplanter i ukesvis.
Hvis du ikke har kjeller kan du også bruke et kaldt soverom du ikke bruker til daglig, eller en bod som du eventuelt kan sette på litt varme i.
Temperaturen i et vekstrom for tomater må aldri være lavere enn 10 grader, da stopper plantene helt å vokse. Det ideelle er mellom 15 og 20 grader. Hvis temperaturen er under 15 grader, vokser tomatplanter veldig sakte, og kan dessuten få lilla blader.
Etter noen uker bør småplantene over i større potter, med gjødslet jord. Dette er spesielt viktig dersom du har sådd i såjord, som ikke inneholder næring nok til store planter.
Ompotting kan skje når plantene har fått to til fire «vanlige» bladpar, altså de bladene som kommer etter de første frøbladene.
Vi har laget en egen artikkel om ompotting av tomatplanter som du kan lese her.
Hvorfor ikke så tidligere?
Vi vet at mange sår tomatfrø både i januar og februar, kanskje noen enda tidligere. Og noen prøver å overvintre stiklinger fra året før.
Noe av det morsomste med å dyrke selv, er å prøve seg litt frem. Hva funker, hva blir mislykket? Det gjør vi også.
Men vi har erfart at det er tidlig nok å så tomatfrø i midten av mars. Årsaken til dette er først og fremst at vi ikke har drivhus, slik at vi uansett ikke får satt plantene ut før etter 17. mai.
Hvis vi skulle ha hatt stadig større tomatplanter inne i huset i flere måneder før utplanting, hadde vi rett og slett ikke hatt plass.
Vår erfaring er også at det egentlig ikke spiller så stor rolle at tomatplantene ikke er så store når de plantes ut – for når de kommer ut i lys og varme «eksploderer» veksten uansett.
Med andre ord: Selv om vi venter til mars med å så tomatfrø, får vi masse modne tomater i løpet av sommeren.
Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
OBS: Hvis du ikke har mulighet til å så tomatfrø innen senest 10. april, bør du heller kjøpe ferdige planter i hagesenteret senere på våren. Det er for sent å så tomatfrø i mai.