Træna – forblåst øyrike med vakre hager

Da Jorid Langskjær vokste opp, var det bare noen få trær på Træna. Nå kryr det av frodige hager i kommunen som ligger så langt til havs at «ingen skulle tro at noe kunne gro».

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Vi besøkte Træna i midten av juli 2017. Det var ikke så lenge etter at de 3000 deltakerne på den populære Trænafestivalen hadde forlatt øyriket. Det varme sommerværet lot vente på seg, men så er de heller ikke så vant med tropevarme her langt ute i havet.

«Vi glemte å tømme trillebåra.» I hagen til Rune og Poo er berget avdekket for å få plass til planter.

– Blir det 15 grader midt på sommeren er vi godt fornøyd, sier Jorid Langskjær, som er vår vertinne og guide under oppholdet.

Hun er også leder i det lokale hagelaget, og kjenner alle de kreative hageeierne som holder til rundt omkring på Husøy, som er den øya de fleste trænværingene bor på.

Les også: Besøk Træna – ytterst i havgapet
Mannen i huset er kanskje fri for sko nå?
Kokosnøtt og gamle sko

For når det ikke bare er å ta seg en svipptur til hagesenteret for kjøpe planter og krukker, blir kreativiteten desto større. På Træna brukes bortimot alt som er til overs til å plante i: Gamle joggesko, støvler, en båt og en halv kokosnøtt! I tillegg til mange hjemmesnekrede løsninger laget av impregnert plank fra den lokale Joker-butikken.

Med en solid levegg går det an å kose seg i hagen, med flotte krukker og behagelige hagemøbler.

Skal du ha noe mer spesielt må du reise til fastlandet. Nærmeste by er Sandnessjøen, en 2-3-timers hurtigbåttur unna.

Leplanting ga nytt klima

For bare 50 år siden var det kun noen få hager på Træna. Den beste jorda ble brukt til jordbruk, og det var ingen trær til å beskytte mot vinterstormer og sjøsprøyt.

Med lite jord kan det være vanskelig å få jordbær til å trives. Men med disse rørene går det bra.

Men etter at Det norske skogselskap og skolen satte i gang med leplanting av blant annet sitkagran, ble klimaet et annet. Det er også plantet en 3500 løvtrær av hagelaget i 1991-1993 som har gjort at hagene er mer i le. Det at det ikke lenger er beitedyr som går fritt, har også gjort sitt til at det gror mer til.

Vil du få eksotiske vekster til å trives, må du ty til drivhus. Rune og Poo Båtvik får det meste til å gro.

For det er kraftig vind, i kombinasjon med barfrost, som er utfordringene for hageglade på Træna. Til gjengjeld er klimaet relativt mildt hele året, det er sjelden mange minusgrader og våren kommer tidlig.

Har du tenkt på å plante i et par utgåtte joggesko?

Så til tross for stormer og sjøsprøyt, blomstrer hageinteressen på øya. Trænværingene er nemlig mestre i å tilpasse seg – trær og drivhus blir tjoret fast med lastestropper, og skjøre vekster plantes i krukker som kan tas inn om vinteren.

Forbindelsen med fastlandet er via hurtigbåt og ferje.

Hageeierne på Træna deler også villig både erfaring og planter med hverandre. Vi har besøkt noen av trænværingene med grønne fingre.

Les videre og se bilder fra noen av de flotte Træna-hagene:
Jorids hage – klassiske stauder som tåler sjøsprøyt
Harrys hage – Træna i miniatyr
Crispinas hage – gjenbruk av nesten alt