Jorids hage – klassiske stauder som tåler sjøsprøyt

Da Jorid Langskjær og mannen Eivind bygde nytt hus på Husøy på Træna for 30 år siden, planla de huset slik at det ville være mulig å få en fin hage der.

– Vi startet med å plante busker rundt hele hagen, som kunne ta av for vinden. Så kunne vi plante andre ting innenfor, forklarer Jorid.

I midnattssolens rike går solen aldri ned midt på sommeren, og det er kanskje derfor plantene vokser seg så frodige på så kort tid.

Huset er også bygget slik at det er flere lune kroker der plantene trives godt.

– Jeg kan egentlig ikke tenke meg å bo et sted der jeg ikke kan ha hage, sier Jorid, som har bodd på Træna i hele sitt liv, med unntak av noen år da hun og ektemannen var til sjøs og da de gikk på skole på Sunnmøre og i Trondheim.

Frodig miljø med storkenebb, akeleier, valmuer og stjerneskjerm.

Det er ikke de mest eksotiske plantene i Jorids hage, etter mange års erfaring vet hun hva som trives her i vind og sjøsprøyt. Men mange av de klassiske, velbrukte staudene som akeleier, valmuer, peoner og stjerneskjerm trives godt her.

Inntil sørveggen trives riddersporer og peoner.

I likhet med flere andre trænværinger har Jorid også skaffet seg robotgressklipper – for når det er fint vær, vil hun heller gjøre andre ting i hagen enn å løpe etter plenklipperen.

I det fine miljøet rundt dammen trives stauder som iris, hosta og prydgress.

Hun er også veldig glad i å gå i fjæra og samle drivved som ofte får en plass i hagen. For det skal synes at dette er en hage på Træna, ikke hvor som helst ellers, mener Jorid.

For at tindveden ikke skal brekkes av vinden, bruker Jorid lastestropper til å tjore den fast. Den står grunt og har lyst til å velte når det blir vind.

Høst og vår brukes drivhuset flittig – om våren for å forberede plantene på utelivet, og om høsten for å strekke sesongen enda litt lenger. Er det meldt storm, flyttes de skjøreste plantene inn. Og for at ikke hele drivhuset skal blåse sin vei, dekkes det med et stort nett slik at eventuelle løse plater vil fanges opp.

Jorid er glad i å gå i fjæra og samle rak (drivved). Ofte finner hun noe fint til hagen. Drivved blir også brukt som brensel.

Jorid jobber som frisør, bibliotekar og med å fange leppefisk til bruk i lakseoppdrett om høsten.

– Jeg trives veldig godt på Træna, her har jeg alt jeg trenger. Er det noe jeg må ha fra fastlandet er det jo bare å ringe, eller bestille på nett. Eller ta en bytur, sier hun.

Les også:
Harrys hage – Træna i miniatyr
Crispinas hage – gjenbruk av nesten alt
Træna – forblåst øyrike med vakre hager
Takløk kan gro nesten hvor som helst, også i en halv kokosnøtt.
Selv om sommeren kan vinden ta hardt, og Jorid støtter opp de høye staudene med plantestøtter.
Det er for værhardt til å la rosene stå ute i vinterstormen, men i potter som tas inn om vinteren trives disse godt.
Alpestikle og akeleie er blant staudene som trives godt i Jorids hage.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut