Yes! Vi har klart å dyrke sitroner!

Nei, det vokser ikke sitrontrær i Norge. Men vi har likevel lyktes overraskende godt med å dyrke sitroner i vårt eget lille «orangeri».

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

– Mamma, se, en sitronplante, det er kult! Kan vi kjøpe en sånn?

Da 14-åringen viste en heller uventet interesse for det hortikulturelle, var det bare å gi etter. For der den sto grønn og fin med flere nesten modne frukter, virket sitrontreet som et fint nytt innslag i Spirea-hagen.

Den vintergrønne sitronplanten er veldig dekorativ, i tillegg til at den produserer sitroner.
Må vinterlagres inne

Sitrusfrukter er imidlertid ikke i kategorien «lettstelt» og vi er egentlig ikke tilhengere av planter som må bæres ut og inn etter sesong. Uten vinterhage eller helårsoppvarmet drivhus er det som regel ikke lett å få eksotiske vekster som oliven og sitrusfrukter til å klare seg.

Slik så sitronplanten ut like etter at vi kjøpte den. Til høyre en oppstrammet rosmarin.

De tåler nemlig ikke frost, og med en gang kvikksølvet kryper under 5 plussgrader på gradestokken, er det bare å få plantene inn.

Er det da bare å sette dem i kjelleren i september og la dem stå der til våren? Absolutt ikke. Sette dem i stua, da? Nei, det er heller ingen god idé.

«Problemet» med å dyrke middelhavsplanter i Norge er at vi for det første ikke har middelhavsklima, og i tillegg har vi mørketid.

Det tar ganske lang tid fra karten viser seg til det blir en ferdig, gul sitron.

For at sitronplanten vår skulle ha best mulig sjanse til å klare seg, plasserte vi den derfor på det lyseste stedet i huset, som i tillegg kan holdes ganske kjølig.

Det viste seg å være veldig vellykket! Planten har beholdt bladene på, ser frisk og fin ut og ikke minst produserer den stadig nye sitroner.

Med andre ord må vi ha gjort noe riktig, selv om vi ikke har noen tidligere erfaring med å dyrke sitroner.

Les også: Vi har laget vårt eget orangeri i spisestua
Lyst og kjølig

De ideelle forholdene for overvintring av sitrusplanter er lyst og 10 til 15 grader. Desto mindre lys, desto lavere bør temperaturen være. Samtidig må det ikke bli for kaldt, minimum 5 grader.

Her er det en sitron som begynner å bli moden, men den kan enda henge på planten noen uker til.

Selv om planten står rett ved et vindu, må du huske på at det er noe helt annet å stå ute under åpen himmel mht lys. Hvis du ikke har et rom der du kan ha det kjølig, bør du derfor bruke ekstra plantelys. Det er jo ikke så mange timer med lys på dagtid midt på vinteren i Norge.

Typiske tegn på at sitronplanten ikke trives noe særlig er at den kaster bladene. De vil komme tilbake, men planten vil se pjuskete ut.

Lite vann og gjødsel

En sitronplante som står til vinterlagring skal ikke gjødsles mellom september og mars. Deretter kan den gjødsles 1 gang i uka.

Den lange vekstsesongen er én av grunnene til at sitron ikke er den mest lettstelte frukten.

Den liker ikke å stå for vått, men kan gjerne tørke opp mellom hver vanning. Men litt vann må den ha, så følg med.

TIPS: For å finne ut om jorda er fuktig, stikk fingeren i jorda.

Er den giftig?

Hvis du kjøper en sitrusplante i en blomsterbutikk eller hagesenter, vil de fruktene som henger på mest sannsynlig være sprøytet. Det er derfor noen som advarer mot å spise dem, pga sprøytemiddelrester. Det er neppe verre enn mye av det du kjøper i butikken, men hvis du vil være på den sikre siden lar du det være. Hagesentrene selger slike planter først og fremst som dekorasjon. Du bør i hvert fall ikke spise skallet.

Hos oss har det kommet flere nye frukter, og disse er jo ikke sprøytet, med andre spiser vi dem.

Sitron fra en plante kjøpt i et hagesenter blir ikke å regne som økologisk, men hvis du ikke sprøyter blir de nye fruktene trygge å spise.