Så stauder nå og grav dem ned i snøen

Den aller enkleste og rimeligste måten å skaffe seg nye planter på, er ved å så dem selv. Frø fra stauder kan du så nå midt på vinteren og sette dem ut i snøen.

Sist høst samlet vi frø fra kattemynte, som vi tok vare på i en liten konvolutt. Dette er en staude vi tidligere har hatt god suksess med å så.

Les mer her om hvordan du samler egne frø fra hagen
Gedigen rabatt med kattemynte utenfor Jonsereds trädgård ved Gøteborg. Kattemynte blomstrer hele sommeren til frosten kommer.
Etterligne forholdene i naturen

De fleste fra stauder må gjennom en prosess som heter stratifisering før de kan spire. Det betyr at de må bli utsatt for en kuldeperiode, tilsvarende det som skjer i naturen. I løpet av kuldeperioden danner frøene hormoner som gjør at de kan spire til våren.

For at plantene skal klare å formere seg, er det viktig at frøene ikke spirer om høsten. Små spirer vil ikke overleve vinteren, derfor har naturen ordnet det slik at frøene ikke spirer før etter at de har vært gjennom en kuldeperiode.

Det er ikke vanskelig å så stauder selv – og det enkleste er å gjøre det om sent om høsten eller vinteren. Det hvite på toppen er Perlite som gjør at jorda holder bedre på fuktigheten.

Det går an å gjøre stratifisering på flere måter, men vi gjør det rett og slett så enkelt som at vi bare sår frøene i litt lett fuktig jord, og deretter setter pottene ut i snøen. Det er en fin aktivitet i perioden fra november til februar, da det ikke er så mye annet hagearbeid på programmet.

I mangel av staudekasser brukte vi to gamle ølkasser til å sette pottene i.

Når du sår stauder kan du godt bruke vanlig plantejord, hvis du ikke har såjord tilgjengelig.  Vår erfaring er at de tåler dette godt.

Her kan du lese en mer detaljert beskrivelse av hvordan du sår stauder
Fordelen med å la pottene snø ned er at jorda vil holde seg jevnt fuktig utover våren.
Så staudene i potter

Du har sikkert opplevd at stauder selvsår seg i bedene dine. Fordelen med å samle frø og så i potter, er at du har mer kontroll på hva som kommer opp. Små spirer i et bed kan fort forveksles med ugress, som lukes bort.

Vi pleier å så noen få frø i hver potte, slik at det ikke blir så vanskelig å prikle når den tid kommer. Noen frø vil ikke spire, så noen potter vil forbli tomme.

Husk å merke alle pottene med hva du har sådd – hvis ikke blir det bare kaos når spirene kommer til våren.

Det som er viktig når du kommer så langt som til våren at pottene får vann. Spesielt hvis det er mye vind tørker de fort ut.

Hvis du ikke har samlet frø selv, kan du kjøpe fra av mange slags stauder på nettet og i hagesenteret.

Les også: Velg stauder med lang blomstringstid
Vent med innendørs såing

Vi pleier også å dyrke våre egne tomatplanter fra frø hvert år, men dem venter vi med å så til midten av mars. Dette er først og fremst fordi det ikke er noe poeng å ha store tomatplanter stående inne i ukesvis mens vi venter på at det blir varmt nok til å sette dem ut.

Skal du så innendørs før april måned, bør du også bruke ekstra vekstlys, det er ikke nok å sette plantene i vinduskarmen.

Les også: 10 tips til dyrking av tomater