I Mexico vokser julestjerner vilt og kan bli 4-5 meter høye. I dag er de røde potteplantene et fast innslag i de fleste norske julehjem.
Som nevnt er julestjernen opprinnelig hjemmehørende i Mexico og Guatemala, der de holder seg grønne hele året, før de får røde høyblader i den mørkeste årstiden. Julestjerne er nemlig en kortdagsplante, som betyr at de trenger cirka 14 timer mørke i døgnet for å utvikle de røde «blomstene» (som egentlig er høyblader).
Les også: Her er de beste norske julemarkedene
Først til USA
Joel Robert Poinsett var i 1828 den første amerikanske ambassadøren i Mexico. Der fant han denne vakre, røde busken, og han bestemte seg for å ta den med hjem til USA. Der fikk planten navnet poinsettia, etter oppdageren.
De første hundre årene var poinsettia en hagebusk i de sørlige amerikanske statene, og utover det ble den ikke omsatt kommersielt. Poinsett har fått æren for å gjøre julestjernen kjent.
På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idé om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Julestjernebusken ble plantet på jorder for å lage snittblomster, og ved juletider solgte Ecke avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevards i Los Angeles.
Til Norge på 1930-tallet
Paul Ecke tok også med seg planten til Europa. Den første norske gartneren som startet med å produsere julestjerner, var Thormod Hegg i Lier. Han begynte på 1930-tallet med å forsøke å lage en potteplante av den, siden julestjerne ikke kunne overleve utendørs i nordiske land.
Problemet var imidlertid at de første julestjernene var lange og slengete, og egentlig ikke så godt egnet som potteplanter i stuene til folk. Rundt omkring i verden ble det derfor gjort forsøk på å utvikle julestjerner som var mer kompakte i veksten.
Les også: Lag adventskalender med julestjerne
Det store skillet kom på slutten på 50-tallet med den danske sorten «Paul Mikelsen». I Norge kom «Viking» som hadde korte stilker fra Ljones gartneri i Hardanger.
Og i 1967 lanserte Thormod Hegg sorten «Annette Hegg», som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten dominerte en periode sortimentet både i USA og i Europa, og den har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag.
Vår mest populære juleblomst
Paul Eckes idé viste seg å være god, i dag er julestjernen den mest populære juleblomsten både i Norge og andre land. Hvert år kjøper nordmenn hele 4 millioner julestjerner! Og de aller fleste av disse produseres i norske gartnerier.
Les også: Her er Norges 10 mest solgte juleblomster
I USA har julestjernen fått sin egen nasjonale dag, den 12. desember. Joel Poinsett døde 12.desember 1851, og kongressen i USA bestemte at dette skulle være Poinsettia–dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren. Amerikanerene har markert denne dagen siden 1950-tallet, og det er tradisjon å gi hverandre en julestjerne på denne dagen.
Rosa julestjerner
Til jul er det naturligvis den røde julestjernen som gjelder, så fremt du ikke er en svoren tilhenger av en minimalistisk, hvit jul.
Men nå som vi fortsatt er i november synes du kanskje det er litt i tidligste laget å begynne med julepynten. Det kan vi være enige i, det får holde med adventsstjernen foreløpig.
Det finnes imidlertid en julestjerne som passer kjempefint nå: Princettia, eller rosa julestjerner. De finnes i ulike rosa-toner, og kalles også høststjerne. Planten har de samme egenskapene som andre julestjerner.
Slik steller du julestjerner
- Julestjerner tåler ikke trekk eller temperaturer under 15 grader. Ikke sett den over en varmeovn eller radiator, og la den stå mørkt i minst 12 timer.
- Vann med lunkent vann, og la planten tørke litt opp mellom hver vanning. Den holder seg best når den ikke er gjennomvåt, bare litt fuktig. Hvis den får for mye eller for lite vann vil den reagere med å miste blader.
- Julestjerner trenger ikke gjødsel i vinterperioden.
Kilde: OBP