Slik ble julestjerne en juleblomst

I Mexico vokser julestjerner vilt og kan bli 4-5 meter høye. I dag er de røde potteplantene et fast innslag i de fleste norske julehjem.

Som nevnt er julestjernen opprinnelig hjemmehørende i Mexico og Guatemala, der de holder seg grønne hele året, før de får røde høyblader i den mørkeste årstiden. Julestjerne er nemlig en kortdagsplante, som betyr at de trenger cirka 14 timer mørke i døgnet for å utvikle de røde «blomstene» (som egentlig er høyblader).

For noen år siden møtte vi Torkjell Berulfsen, Tonje Bergh og Finn Schjøll på et arrangement i forbindelse med julestjernens dag på Frognerseteren.
Les også: Her er de beste norske julemarkedene
Først til USA

Joel Robert Poinsett var i 1828 den første amerikanske ambassadøren i Mexico. Der fant han denne vakre, røde busken, og han bestemte seg for å ta den med hjem til USA. Der fikk planten navnet poinsettia, etter oppdageren.

De røde blomstene på julestjernene er egentlig høyblader, som får fargen sin når nettene blir lengre enn dagene.

De første hundre årene var poinsettia en hagebusk i de sørlige amerikanske statene, og utover det ble den ikke omsatt kommersielt. Poinsett har fått æren for å gjøre julestjernen kjent.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idé om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Julestjernebusken ble plantet på jorder for å lage snittblomster, og ved juletider solgte Ecke avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevards i Los Angeles.

I norske gartnerier produseres det rundt 4 millioner julestjerner til hver julesesong.
Til Norge på 1930-tallet

Paul Ecke tok også med seg planten til Europa. Den første norske gartneren som startet med å produsere julestjerner, var Thormod Hegg i Lier. Han begynte på 1930-tallet med å forsøke å lage en potteplante av den, siden julestjerne ikke kunne overleve utendørs i nordiske land.

De hvite julestjernene blir stadig mer populære, særlig blant interiør-interesserte.

Problemet var imidlertid at de første julestjernene var lange og slengete, og egentlig ikke så godt egnet som potteplanter i stuene til folk. Rundt omkring i verden ble det derfor gjort forsøk på å utvikle julestjerner som var mer kompakte i veksten.

Les også: Lag adventskalender med julestjerne

Det store skillet kom på slutten på 50-tallet med den danske sorten «Paul Mikelsen». I Norge kom «Viking» som hadde korte stilker fra Ljones gartneri i Hardanger.

Dagens julestjerner er kompakte, fine potteplanter.

Og i 1967 lanserte Thormod Hegg sorten «Annette Hegg», som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten dominerte en periode sortimentet både i USA og i Europa, og den har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag.

Du må på ganske nært hold for å se de gule blomstene.
Vår mest populære juleblomst

Paul Eckes idé viste seg å være god, i dag er julestjernen den mest populære juleblomsten både i Norge og andre land. Hvert år kjøper nordmenn hele 4 millioner julestjerner! Og de aller fleste av disse produseres i norske gartnerier.

Les også: Her er Norges 10 mest solgte juleblomster
De fleste bruker julestjerner som potteplanter, men de kan faktisk også fint brukes som avskårne.

I USA har julestjernen fått sin egen nasjonale dag, den 12. desember. Joel Poinsett døde 12.desember 1851, og kongressen i USA bestemte at dette skulle være Poinsettia–dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren. Amerikanerene har markert denne dagen siden 1950-tallet, og det er tradisjon å gi hverandre en julestjerne på denne dagen.

Norges best kjente blomsterhandler Finn Schjøll er veldig glad i julestjerner.
Rosa julestjerner

Til jul er det naturligvis den røde julestjernen som gjelder, så fremt du ikke er en svoren tilhenger av en minimalistisk, hvit jul.

Men nå som vi fortsatt er i november synes du kanskje det er litt i tidligste laget å begynne med julepynten. Det kan vi være enige i, det får holde med adventsstjernen foreløpig.

Den høyrøde fargen er for mange den mest julete rødfargen.

Det finnes imidlertid en julestjerne som passer kjempefint nå: Princettia, eller rosa julestjerner. De finnes i ulike rosa-toner, og kalles også høststjerne. Planten har de samme egenskapene som andre julestjerner.

Julestjerner er hyggelig å gi bort som julegaver – eller for å pynte opp ditt eget hjem.
Slik steller du julestjerner
  • Julestjerner tåler ikke trekk eller temperaturer under 15 grader. Ikke sett den over en varmeovn eller radiator, og la den stå mørkt i minst 12 timer.
  • Vann med lunkent vann, og la planten tørke litt opp mellom hver vanning. Den holder seg best når den ikke er gjennomvåt, bare litt fuktig. Hvis den får for mye eller for lite vann vil den reagere med å miste blader.
  • Julestjerner trenger ikke gjødsel i vinterperioden.

Kilde: OBP