Ikke alltid ekte tregulv er det beste

Drømmer du om et nytt, lekkert tregulv som ligger som et flott dekke over hele huset? Det er ikke sikkert at ekte tre er det beste valget i alle rom.

For noen år siden var tregulv lik parkett, men de siste årene har det kommet flere gode alternativer til gulv med «trelook». Vi har prøvd flere av dem i ulike boliger vi har bodd i, og gjort oss noen erfaringer.

For å oppsummere: Parkett passer sikkert fint for pensjonister som går i filttøfler, men funker generelt dårlig hos oss. Vi har prøvd både dyr parkett og billig parkett av ulike merker, og de har én fellesnevner: Det blir riper, hakk og slitasje etter kort tid uansett hva vi velger.

I stua går det an å legge parkett, hvis du ikke har for vane å trave inn med skoene på. Foto: Pergo
Gulvene som tåler mest

Derfor har vi de siste gangene vi har lagt gulv valgt å gå for slitesterk laminat, eller klikkvinyl. Dette er gulv som i hvert fall på normal avstand ser ut som tregulv, men som tåler mye mer.

Les også: Slik la vi 42 m2 laminat på to dager
I gangen og garderoben har vi valgt å legge klikkvinyl, fordi det tåler fukt bedre enn andre gulv. Og det ser jo ut som tre det også!

Laminatgulv er greit å bruke i de fleste rom som brukes av en aktiv familie. Du bør velge en variant som koster litt og har lang garanti, det er både lettere å legge og tåler mer før det blir hakk og slitasje. Hvis du ikke er skikkelig uheldig vil for eksempel et høykvalitets laminatgulv holde seg uforandret i 10-20 år. Den erfaringen har vi dessverre ikke med parkett, annet enn i rom som brukes veldig lite.

Vårt råd er altså at hvis du har barn eller ungdommer i huset, i hvert fall hvis du har hund, er laminatgulv et mye bedre valg enn «ekte» parkett.

På tide med nytt gulv?
Finn det perfekte laminatgulvet hos Byggmax (Annonselenke)

Det gjelder å bli kjent med egenskapene til ulike gulv, slik at du kan velge rett. Vinyl tåler både røff bruk og fuktighet bra, og gir god lyd i rommet, samtidig som det ser ut som tre. Foto: Gerflor
Slipe parketten?

Men kan ikke parkett slipes, sier du? Joda. Men det er ikke akkurat gratis det heller. Og det er en stor jobb. Dersom gulvet er veldig slitt er det heller ikke sikkert det blir som nytt etter sliping, mange typer parkett har ganske tynt slipesjikt.

Vi valgte å legge slitesterkt laminat oppå den gamle, slitte parketten, og har ikke angret på det.

– Det er mange fordeler med parkett. Det gir en lun følelse, er naturlig og uten repetisjoner i mønsteret. I tillegg har overflatebehandlinger, som oljer og lakker, blitt mye bedre de siste årene, og nye behandlingsmetoder gjør det lettere å vedlikeholde og rengjøre. Så i mange tilfeller kan parkett være et meget godt alternativ. Men det kommer an på hva slags bruk du tenker. Noen ganger er det rett og slett andre gulv som egner seg bedre, forteller Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo, som produserer ulike typer gulv.

Les også: Slik maler du trappa eller gulvet med gulvmaling
Vil du ha trelook, finnes det mange veier å gå, blant annet ved å velge laminat med brede, lange staver. Foto: Pergo
Imitasjoner ser ekte ut

Du trenger ikke heller være redd for å miste den autentiske følelsen hvis du går for noe annet enn tre. For dagens imitasjoner er så bra at det er vanskelig å se forskjell på etterligningene og «the real deal».

Hvorfor har du ikke lista?
Se utvalget av gulvlister hos Byggmax (Annonselenke)

– Vi ser at det går mer og mer over på dype strukturer og tydelige mønstre i overflatene på både laminat og vinyl. I tillegg følger gulvene tregulvtrendene, med bredere og lengre plank. De dype strukturene gjør at imitasjonene er mer naturtro enn de noen gang har vært. Mange har problemer med å se forskjell på parkett og laminat i dag, sier Johansen.

I dag selges mer laminatgulv enn parkett i Norge. Stadige forbedringer i design, slitestyrke og vanntålighet er noe av grunnen. I dag er det vanskelig å se forskjell på kvalitetslaminat og parkett. Foto: Pergo
Mange valgmuligheter

I dag får du de aller fleste gulvtyper i ulike tredesign. Foruten parkett og heltre finnes både laminat, vinyl, kork, fliser, tepper og ulike hybridgulv som ser ut som tregulv. Så er det trelook du vil ha, er det ikke valgmulighetene det står på. Derfor gjelder det å tenke behov først.

Hos oss har vi for eksempel valgt laminat i «stue-/kjøkkenavdelingen», mens vi har brukt klikkvinyl i gangen og garderoben der det hender det kommer inn våte sko.

Les også: Klikkvinyl er perfekt i gangen og på kjøkkenet
Noen her i huset går inn med møkkete klampesko. Heldigvis tåler klikkvinyl både vann og sand, men pass på at du ikke lager riper når du vasker. Og så går det an å børste av beina, da.

– Laminat er veldig slitesterkt og krever lite vedlikehold. I tillegg er fukttåligheten og strukturdybde for enkelte laminatgulv svært gode, noe som gir et autentisk utseende og lang levetid. Vinyl tåler røff bruk og kan hamle opp med fukt, i tillegg til at det føles varmt og lunt og gir god romlyd, sier Lene Lillejord hos gulvprodusenten Gerflor.

Kilde: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Ulike gulv passer til ulike rom og ulik bruk. På steder med mye vannsøl, som kjøkken, er det lurt å velge et gulv som tåler fukt. Foto: Pergo

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.