Oxalis – dekorativ gjøkesyre til inne- og utebruk

Du har helt sikkert både sett og smakt på lysegrønn gjøkesyre i skogen. Men det finnes en hel masse ulike sorter oxalis som passer i hagen eller vinduskarmen.

Som faste lesere av bloggen nok har fått med seg, er vi veldig glade i planter som har kule blader, gjerne i litt uvante farger. Så da vi fant en mørkerød oxalis i hagesenteret for en stund siden, ble den naturligvis med hjem.

Vi har hatt denne oxalis-en i noen uker, og den blir bare finere og finere.
Knollvekster

Oxalis er en stor planteslekt med veldig mange sorter. Noen av dem vokser vilt i Norge, mens andre ikke er vinterherdige. Noen sorter frør seg selv i hagen og blir på den måten flerårige.

ROMJULSSALG: Opp til 60% rabatt på interiør fra Jotex
(Annonselenke)
Bladene var grønnere da planten ble kjøpt.

Vi har tidligere gjort noen forsøk på å overvintre forskjellige fargerike oxalis ute i hagen, men det har gått dårlig. Etter hva vi har lest er oxalis en knollvekst, slik at du må ta opp knollene og la dem ligge frostfritt hele vinteren. Alternativt kan du sette hele potta i kjelleren, og bare la det tørke ut. Den trenger ikke vann om vinteren.

Bladene forandrer farge etterhvert som planten vokser.
Les også: Slik får du planter til å overvintre inne

Når det blir vår og lys og nærmer seg hagesesong, er det smart å sette oxalis til fordriving på et lyst sted, akkurat som du kan gjøre med georginer.

De røde bladene kan spises hvis du ønsker det.

Gjøkesyre er spiselig, den vi kjøpte ble solgt som en urt, men vi synes den er så fin at vi ikke har lyst til å spise den opp.

Potteplante

Vi synes rett og slett den passer som en potteplante, og nå har den også fått noen søte, gule blomster. Så lenge vi passer på at den har det jevnt fuktig holder den seg fin.

Gjøkesyre blir ofte forvekslet med kløver, og det er jo ikke så vanskelig å forstå.

Dette er første gang vi tester oxalis innendørs, men vi regner med at den kommer til å visne ned om en stund. Da kan vi sette den til vinterlagring i kjelleren.

Les også: Grønne planter gjør underverker for interiøret
For noen dager siden begynte gjøkesyren å blomstre med søte, små gule blomster.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.