Høstbyen Gøteborg med koselige Haga

Har du lyst på en storbyferie i høst trenger du ikke å dra så langt. Vi har besøkt Gøteborg og blant annet vært på Bondens marked i Haga. Og vi har spist verdens største kanelbolle!

SPONSET REISE

Gøteborg er kanskje ikke en metropol, men den er akkurat stor og liten nok til at den fungerer helt supert som reisemål for en weekendtur på sparket. Vi satte oss på bussen fra Oslo fredag kveld, og kunne nyte høstbyen Gøteborg i to hele dager.

Det er veldig lettvint å komme seg rundt i Gøteborg med trikken.

Den veldig koselige bydelen Haga er «obligatorisk» når du besøker Gøteborg. Tidligere var dette et slitent arbeiderstrøk, det var for eksempel her skraphandlerne «Albert og Herbert» kjent fra TV-serien på 1970-tallet bodde. Nå er husene i Haga restaurert fra topp til tå og strøket er minst like trendy som Grünerløkka i Oslo.

De besøkende på Bondens marked hadde med trillebager og bærenett for å få med seg varene hjem.
Besøk Bondens marked

Hver lørdag fra 4. august til 27. oktober arrangeres Bondens marked i Haga, der lokale produsenter tilbyr sine beste, kortreiste råvarer. Her er det koselig å rusle rundt mellom salgsbodene, prate litt med bøndene og kjøpe med seg noen uvanlige grønnsaker eller syltetøy.

På Bondens Marknad i den sjarmerende bydelen Haga møtte vi Marianne og Jan-Erik Svensson fra Boestorp gårdsprodukter. Grønnsakene er dyrket 10 mil nord for Gøteborg.

Det er naturligvis begrenset hva du kan ta med deg i kofferten når du reiser med buss, men vi kjøpte likevel litt av hvert som ikke er så lett å få kjøpt i norske dagligvarebutikker. Det ble for eksempel en bunt med mangold (bladbete), en bunt rødlilla grønnkål og noen flotte rødbeter og neper.

Dette gedigne gresskaret fant vi på Bondens marked, men det var litt for stort til å få med hjem på bussen…

Siden vi hadde kjøleskap på hotellrommet var det ikke noe problem å få grønnsakene til å holde seg friske til vi skulle reise hjem igjen. Og på mandag ble middagen en deilig wok med alle grønnsakene pluss litt kylling.

Lyst på en tur til varmere strøk?
Her finner du de billigste pakkereisene (Annonselenke)

I denne butikken selges tresko i alle mulige farger fra Haga Trätoffelfabrik.
Verdens største kanelbolle

Haga er forresten vel verdt et besøk også om det ikke er Bondens marked. I de hyggelige brosteinsbelagte gågatene er det mange små butikker som selger alt fra antikviteter til tresko. Og ikke minst hyggelige kafeer der du kan spise en hyggelig lunsj eller «fika».

Verdens største kanelbolle er faktisk enda større i virkeligheten enn den ser ut som på bildet. Det er ikke mulig for én person å spise en hel.

Kanelbollen er et ganske så svensk fenomen, og i Haga får du faktisk kjøpt verdens største kanelboller. De selges kun på Café Husaren, og du må ikke finne på å kjøpe mer enn én bolle om gangen. Vi var fire personer som delte på én «Haga-bulle», det var mer enn nok.

Det selges kanelboller andre steder enn på Cafe Husaren, men de har mer «normal» størrelse.

Gøteborg er på mange måter en perfekt by å være turist i fordi alt du ønsker å oppleve ligger i en ganske liten radius fra jernbanestasjonen og busstasjonen. «Annethvert hus» i sentrum er et hotell, og de som ikke er det er enten spisesteder, museer eller butikker.

FINN DYRE OG BILLIGE HOTELLER I GØTEBORG (Annonselenke)

Vil du shoppe i sentrum finner du det meste av kjedebutikker i det ganske gedigne kjøpesenteret Nordstan, skal du ha noe mer spesielt kan du dra enten til Haga eller Magasinsgatan der du finner både kjente motemerker, interiør og svenske klesmerker.

For å komme til Liseberg eller Universeum kan du ta veterantrikken som går i fast rute fra Centralstasjonen. Den koster 10 kroner for barn og 25 for voksne, eller du kan bruke det samme kortet som på de «vanlige» trikkene.

De fleste barnefamilier drar vel primært til Gøteborg for å besøke fornøyelsesparken Liseberg, men det finnes flere andre attraksjoner som er vel verdt å få med seg.

Les også: Grøss og gru på Halloween i Liseberg
Hasselblad Center ved Gøtaplatsen er kameraet som var med til månen utstilt. Fotograf Tore var naturligvis veldig fornøyd med å få se dette klenodiet «på ekte».
Universeum og andre museer

Det «nest beste» for barn og ungdommer er helt klart Universeum, som rett og slett er en innendørs jungel med ulike dyr, fugler og fisker. Her kan du se og lære om både nordiske og eksotiske arter i en veldig flott utstilling.

Universeum er en spennende verden der det er like varmt og frodig som i jungelen, året rundt.

På Universeum er det også en egen romfartsavdeling, og en avdeling der du kan lære om fysiske lover og teknikk, for å nevne noe av det du kan se. Har du barn i alderen 5 til 10 år er Universeum helt topp, men det er fint for eldre barn og voksne også.

I romfartsavdelingen kan du blant annet se modeller av romskip og teste dine kunnskaper om verdensrommet.

Universum ligger rett ved siden av Liseberg, det gjør også Världskulturmuseet,som handler om kultur fra ulike deler av verden. Ifølge 14-åringen som var med var det en overraskende kul utstilling, til museum å være.

På Världskulturmuseet fant Andreas blant annet denne skulpturen.

Världskulturmuseet ble i 2009 kåret til årets museum i Sverige og har helt siden åpningen i 2004 vakt internasjonal oppsikt både for sin arkitektur og for utstillingene. Museets mål er å gi de besøkende et litt nytt perspektiv på verden vi lever i.

Har du mer tid vil vi også anbefale et besøk i det flytende museet Maritimian. Der er det både maritim historie og svensk militærhistorie (de har faktisk det…), og du kan for eksempel gå ned i en ekte ubåt. Vi var ikke der på denne turen, men Tore og Andreas besøkte Maritimian på sin guttetur til Gøteborg i fjor sommer.

Andreas fikk gå ned i en ekte ubåt da han besøkte museet Maritimian.

Dette var vårt første besøk i høstbyen Gøteborg, men det blir nok ikke det siste.

VÅRT BESØK I GØTEBORG OG LISEBERG HØSTEN 2018 BLE SPONSET AV VISIT SWEDEN

Les også: Gøteborg – den grønne storbyen

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.