Hvorfor blir det meldugg på plantene?

Har du opplevd at det kommer et hvitt «belegg» på bladene på noen planter? Dette er meldugg, en soppsykdom som særlig rammer noen sorter.

Det er ingen krise selv om det kommer meldugg på plantene, men det ser ikke særlig pent ut. Hvis melduggen kommer tidlig på sesongen kan den også hindre blomstring og veksten hos plantene.

På avstand ser meldugg ut som noen har sølt grå maling. Går du nærmere, ser du soppsporene som brer seg utover.
Høstfloks blir angrepet

I vår hage har vi høstfloks, som vi har opplevd flere ganger at har fått meldugg. I fjor sommer gikk det greit, men i år ble alle plantene dekket av meldugg. Det er som nevnt en soppsykdom, som ser ut som et slags hvitt pudder som legger seg oppå bladene.

Det er ganske typisk at meldugg kommer etter at det har vært en tørkeperiode, slik det var i sommer. Og det er ganske typisk at akkurat floks blir angrepet.


Det er lett å få panikk hvis du oppdager meldugg i hagen, og tenke at da kommer det til å spre seg til hele hagen. Men meldugg-soppen er det vi kaller artsspesifikk, det vil si at den kun angriper planter av én spesiell sort. Det er noen sorter som går på floks, noen går på roser, etc. Men de smitter altså ikke mellom roser og floks.

Hvis en plante er angrepet av meldugg, er det best å klippe den ned og kaste den.
Tørkesommer har skylda

Når det dukker opp meldugg på flere plantesorter, kommer det av at det er spesielt gunstige forhold for meldugg, som etter en tørkesommer. Det er typisk at problemet øker utover høsten, med kalde, fuktige netter og tørre dager.

De plantene som er mest utsatt for meldugg er som nevnt floks og roser, men også planter i gresskarfamilien, lønn, klematis og georginer. Det finnes ofte melduggresistente sorter, spør etter dette i hagesenteret.

Noen planter har bladverk som ser omtrent slik ut. Men dette er uønsket meldugg.

Forebyggende tiltak mot meldugg er å vanne godt gjennom sommeren så plantene ikke blir tørkestresset.

Hjemmelaget sprøytemiddel

Det er også et kjerringråd som skal virke bra for å forebygge meldugg, og det er å sprøyte med en blanding etter denne oppskriften:

  • 1 dl bakepulver (natrium bikarbonat)
  • 0,5 dl vegetabilsk olje
  • 10 liter vann

Bland ingrediensene, og sprøyt hver 7-10 dag når planten er i vekst.

Noen råder til å kaste planterester med meldugg i restavfallet. Det er strengt tatt ikke nødvendig, da soppsporene er avhengige av levende plantemateriale for å leve.

Hvis du opplever at den samme planten får meldugg år etter år, ville vi nok ha vurdert å fjerne denne og heller plante noe annet som ikke er utsatt for meldugg.

Det har som regel ingen hensikt å slåss mot naturen. Den kommer til å vinne…
Katten vår Trine liker å følge med når vi jobber i hagen.