Vi har laget vårt eget orangeri i spisestua

Sommeren er ugjenkallelig slutt, i morges våknet vi til rimfrost i hagen og en moped som ikke fikk start… Trøsten er at hagesesongen kan fortsette i vårt eget innendørs «orangeri».

Det er veldig kult å kunne dyrke sine egne sitroner og andre sitrusfrukter, men utfordringen med disse plantene er at de er tilpasset et liv ved Middelhavet. Der er det sjelden frost om vinteren, og de har heller ikke mørketid slik vi har i Norge.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Sitronplanter er vel egentlig ikke det første du bør kjøpe deg hvis du bor i Norge, men det er litt gøy å prøve om vi får det til.
Innendørs Italia

For å få sitron- og oliventrær til å overvintre, må du altså skape et klima som er mest mulig likt en vinter i Italia. Setter du dem inn i stua, blir det for varmt og for lite lys. De må i hvert fall ikke stå ved siden av peisen eller varmepumpa.

Sitrontreet vårt har trivdes bra ute i sommer, og her er en ny sitron på vei.

Det beste er en vinterhage, men har du ikke det kan du bruke et rom der du kan senke temperaturen til 10-15 grader og som i tillegg har godt med lys fra et vindu. Er rommet ikke så lyst er det smart å kjøpe et ekstra plantelys som du bruker på dagtid, gjerne med en timer.

I dag var det 16 grader i «orangeriet», det kunne gjerne vært enda litt kjøligere, men det er ikke lett å få til i et moderne hus.
Spisestue = orangeri

Vi har en spisestue i et rom som ligger i et tilbygg til huset. Her har vi store vinduer og utsikt over hele Oslo sentrum, og det er et helt topp rom når vi har gjester.

Det er imidlertid ikke der vi spiser middag til daglig. Skal vi være helt ærlige blir spisestua brukt ganske sjelden, så det er ikke noe problem at rommet får flere bruksområder.

Rosmarin er ikke så lett å få til å overvintre utendørs, så vi har flyttet vår oppstammede rosmarin inn.

I dette rommet går det derfor fint an å senke temperaturen slik at våre eksotiske planter kan overvintre der. Det er ingen egen varmekilde der, vi har en kraftig varmepumpe som klarer å holde det varmt i hele huset. Men siden dette rommet er et godt stykke fra varmepumpa, blir det naturligvis litt svalere der enn i den andre stua. Når vi fyrer i vedovnen kan vi lukke døra til dette rommet, så blir det ikke for varmt.

Afrikaliljen begynte ikke å blomstre før i september, men nå får den lov til å blomstre videre innendørs.
Les også: Fra «vedsluk» til moderne rentbrennende vedovn

Og kombinasjonen svalt og lyst, det er egentlig et orangeri!

Planen er å kjøpe en plantelampe som kan brukes i tillegg når det blir kortere dager i vinter, da håper vi at både sitron, oppstrammet rosmarin og afrikalilje vil klare seg fint gjennom vinteren.

Blir det suksess skal du ikke se bort fra at det kommer flere eksotiske planter inn i «plantesamlingen» vår.

Siden de store utekrukkene våre har hull i bunn, har vi satt dem på krukkeføtter oppi noen store fat. Da unngår vi at det renner vann utover gulvet.
Flere tips om overvintring av planter: