Chili kan brukes som stueplante

Har du en eller flere chiliplanter bør de inn i varmen med en gang hvis de skal overvintre. Vi har vår chiliplante inne hele året.

Chili er en av de plantene som egentlig krever for lang vekstsesong til at de kan dyrkes i Norge. For å klare å få modne frukter innen august-september må du helst så frøene i januar…

Det tar mange måneder fra du sår et chilifrø til du kan høste modne, røde frukter.
Med eget drivhus kan du forlenge vekstsesongen – nå får du gode tilbud hos Grønt Fokus. (ANNONSELENKE)
Trives best inne

Vi har prøvd oss på ulike løsninger for å dyrke chili, og har rett og slett funnet ut at det beste er å ha planten inne i vinduskarmen. Chili liker seg nemlig i temperaturer lavere enn 10 grader, og det er det jo rett som det er både vår, sommer og høst i Norge. I stedet for å styre med å flytte planten inn og ut lar vi den rett og slett stå inne hele tiden.

Plasser chiliplanten i et vindu eller på et annet sted med mye dagslys.
Les også: Flytt paprika og chiliplanter inn

Vår chiliplante, som er en ganske liten sort, står i en selvvanningspotte av typen Lechuza. Det har den gjort nå i to sesonger. Den trives veldig godt, bortsett fra da vi var bortreist noen dager i sommer og plantepasserne (dvs husets ungdommer) glemte å vanne.

Da trodde vi at hele planten hadde dødd, men vi ga den en sjanse til ved å klippe den helt ned. Etter et par dager kom det nye, grønne skudd, og nå er planten større enn før og full av grønne frukter. En vellykket beskjæring, med andre ord.

Synes du at du bruker mye penger på mat?
Du kan spare mye på å handle hos Matsmart. (Annonselenke)
Er en flerårig plante

Selv om chili av mange brukes som ettårig i Norge, er de fra naturens side flerårige. Hvis du klarer å få planten til å overleve vil den etterhvert få en treaktig stamme. Et lite chili-tre, med andre ord.

De hvite blomstene på chilien er jo ganske søte.
Etter blomsten kommer de grønne chili-fruktene.

En ting som er greit å tenke litt på før du setter i gang med å så massevis av chilifrø, er hvor mye chili du egentlig bruker i matlaging. For oss klarer det seg i hvert fall lenge med én plante. Den vi har er til gjengjeld en som gir små chilier som er ekstremt sterke. Det trengs bare en liten bit for å gi smak til en hel gryte.

Etter at chiliene er modne kan du høste dem og tørke dem, de har tilnærmet holdbarhet hvis de oppbevares tørt.
Les også: Slik lager du chiliolje