Nå kan du ta inn de grønne tomatene

Nå som nattetemperaturen er godt under 10 grader, klarer ikke tomatene å bli modne utendørs. Men det gjør ikke noe, det er bare å ta dem inn så modner de der.

Sommeren 2018 har vært en super tomatsesong. Vi har høstet mange kilo fra våre planter til tross for at alle er dyrket utendørs i krukker/kasser og ikke i drivhus.

BESTILL NÅ OG VÆR KLAR TIL SESONGEN!
Komplett byggesett på hagestue hos Grønt Fokus
(Annonselenke)

Det er fortsatt mange grønne tomater igjen, og selv om vi får en «sommer i september» er det lite sannsynlig at de klarer å rødme før det blir frost.

Les også: 10 tips til dyrking av tomater
Ettermodning av tomater

Du har sikkert fått tipset om å sylte de grønne tomatene, eller lage «stekte grønne tomater» som i den filmen. Det er sikkert godt, det, men vi synes i grunnen at tomater er best når de er modne.

Legg gjerne tomatene utover på et brett slik at det er lettere å følge med på hvilke som blir modne.

Derfor har vi rett og slett klippet ned alle buskene og lagt klasene fra grønne tomater utover på brett. Da vil de modnes litt etter litt, og vi kan høste røde tomater i mange uker fremover.

Tomatene trenger ikke lys for å modne, så hvis du vil kan du legge dem i et skap. De modner også raskere hvis du legger et eple ved siden av dem, på grunn av etylengass.

OBS: Pass på at du ikke legger tomater med sprekk sammen med hele tomater. Disse tiltrekker seg for det første fluer, dessuten kan du mugne og «smitte» de andre.

Tomater modner i litt ujevnt tempo. Det lønner seg å plukke av de røde etterhvert og legge i en egen skål.

Selvfølgelig smaker tomatene aller best når de er modnet i sola, men mye av butikktomatene er også høstet grønne for å ettermodnes under transport og lagring.

Lag suppe, saus eller tørkede tomater

Har vi flere tomater på én gang enn vi klarer å spise opp, lager vi enten tomatsuppe, tomatsaus/pizza eller tørkede tomater.

PÅ TIDE MED NYTT PLEDD?
Du finner garantert din favoritt hos Jotex.no
(Annonselenke)
Les også:
Lag pizzasaus av tomatene du ikke rekker å spise
Tørkede tomater – en skikkelig smaksbombe

Har du forresten husket å ta frø fra tomatene dine? Har du dyrket flere sorter i år har du kanskje funnet en ny favoritt, og da er det veldig greit å ta vare på frøene.

Vi pleier å ta frø fra tomatsorten Hundreds & Thousands, som vi sår mange av for å dele med venner og kjente.

Les her om hvordan du høster frø fra egne tomater.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut