Skopje – Makedonias grandiose hovedstad

Makedonia er et av Europas fattigste land, men hovedstaden Skopje har en imponerende samling av bronsestatuer og monumentale bygninger.

Forklaringen er en blanding av korrupsjon, hvitvasking av penger og et ønske om å gi byen et mer imponerende og historisk utseende.

Makedonia er det sørligste landet av de sju som tidligere utgjorde Jugoslavia. Nabolandet Hellas i sør nekter forøvrig å anerkjenne at landet heter Makedonia, siden Makedonia også er et område i Hellas. Det offisielle navnet til Makedonia er derfor FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Industri og fjellturisme

Landet har rundt 2 millioner innbyggere, hvorav 700.000 bor i hovedstaden Skopje. Tradisjonelt har makedonerne levd av jordbruk, men de senere årene har det vært en oppblomstring av industri på grunn av det lave lønns- og prisnivået. En rekke IT- og teknologibedrifter har etablert seg i Makedonia.

Stadig flere makedonere lever av turistene som besøker landet. Denne mandolinspilleren gjør så godt han kan.

I tillegg er turismen økende, spesielt fjellturisme. Men det er fremdeles absolutt ikke slik at du går i kø – her kan du oppleve like uberørt natur som i den norske fjellheimen.

Les også: Fjellvandring i Makedonia – tre topper på to dager

Bjørnhild besøkte Makedonia sammen med en gruppe med 22 treningsvenninner fra Rustad IL i Oslo, der hovedformålet var å få gått noen skikkelige fjellturer. Men før vi beveget oss opp i fjellene, fikk vi også en liten titt på hovedstaden Skopje.

PLANLEGG FERIETUREN UTENOM DET VANLIGE NÅ!
Hvitserk.no selger naturbaserte eventyrreiser (ANNONSELENKE)
På en høyde over byen Skopje går det en gondolbane opp til et gigantisk kors. Rundt 70 prosent av befolkningen er ortodokse kristne, 30 prosent muslimer.
Her er de 30 beste hotellene I Skopje (Annonselenke)

Turen var i regi av selskapet Hiking the Balkans, som drives av Maja Trajkovska. Hun jobbet tidligere i 20 år som politisk journalist i London, blant annet i BBC, men har de siste årene organisert turer til ulike destinasjoner på Balkan.

Maja samarbeider blant annet med bloggeren Globetrotterelisa, som er medlem i damegruppa i Rustad IL, og det var slik vår tur kom i stand.

Gatekattene er tallrike i Skopje, de lever av mat fra restaurantene. Turid synes denne var et fint fotomotiv.
Ganske søt, men veldig liten og tynn sammenlignet med norske og mer bortskjemte katter. De lever rett og slett av smuler fra de rikes bord.
Sliten gamleby

Vi fløy med flyselskapet Wizzair fra Torp (Sandefjord) til Skopje, der vi ble møtt av sjåfør og guider som tok oss med til Skopje Old Bazaar for lunsj og en liten byvandring.

Gamlebyen i Skopje er ikke noen akkurat noen stor arkitektonisk opplevelse. Her er det mye hummer og kanari med et salig kaos av reklameskilter og strømledninger og mer eller mindre falleferdige bygninger.

Det er å overdrive å kalle Skopje en vakker by, men den har sin sjarm.

Har du tid er det koselig å gå og kikke i de små butikkene med lokalproduserte suvenirer og antikviteter, eller rett og slett sette deg ned på en fortausrestaurant og nyte et klassisk makedonsk måltid. Det kan for eksempel bestå av en enorm porsjon salat, bønnestuing og kebab, som var det vi spiste.

Prisnivået i Makedonia er svært lavt sett med norske øyne – du kan få et flott dobbeltrom for 5-600 kroner natta, og en øl koster maks et par euro.

I Skopjes Old Bazaar er det mange koselige restauranter der du kan spise tradisjonell makedonsk mat. Her har hele gjengen funnet plass rundt langbordet.
Statuer og søyler

Midt gjennom Skopje renner elva Vardar, som er Makedonias lengste elv. Krysser du broa over fra gamlebyen kommer du til Makedonia Square, som hvis du tenker over det er et ganske absurd sted. Her er det nemlig en enorm samling av gedigne statuer, fontener og bygninger med romerske søyler. Og det aller meste er laget etter 2010!

Spesielt rundt Macedonia Square er det mange store statuer og fontener som portretterer helter fra landets historie.

Mens det i Norge og mange andre land er regler som sier at du ikke har lov til å bygge noe nytt som ser gammelt ut, satte Makedonia i gang med prosjektet Skopje 2014 i 2010. I løpet av fire år skulle det reises 20 nye bygninger og 40 monumenter.

Myndighetene ønsket å minne innbyggerne om landets historie og finne tilbake til sin makedonske identitet, etter å ha ligget under kommunist-styret i Jugoslavia i mange år.

Den steinbelagte plassen foran museet for arkitektur tiltrekker seg arkitekter fra hele verden som ønsker å se hvordan de har bygget nytt i «gammel» stil.

En annen begrunnelse var gjenreisningen av flere bygninger som ble jevnet med jorden i et jordskjelv i 1963, og som også ødela 80 prosent av Skopje by.

Statuer av mor med barn er et sterkt symbol i makedonsk kultur.

Statuene forestiller blant annet Alexander den Store, som er så viktig for makedonerne at de har kalt opp flyplassen sin etter ham. Nabolandet Hellas er ikke helt enig i at den 2000 år gamle helten var makedoner, så naboforholdet er ikke det beste mellom de to landene.

Ved første øyekast vil du tro at statuene i forgrunnen er gamle og bygningen i bakgrunnen er moderne. I virkeligheten er glass-bygget eldre enn statuene.
Denne broen er ganske nylig bygget med 29 statuer av makedonske kunstnere og musikere.

Summen som ble brukt på prosjektet er ukjent, men det dreier seg om flere hundre millioner euro.

Makedonia er et av Europas fattigste land, og selv om det er gratis skolegang tilbringer mange barn av rom-folket dagene med å tigge av turister.

Selv om «statue-prosjektet» kan virke som fullstendig galskap, har det utvilsomt bidratt til å sette Makedonia på kartet som turistattraksjon.

Borgen Kale fortress ligger på en høyde over byen.

Andre attraksjoner i Skopje by er borgen Kale fortress, Mor Teresas fødested og den 500 år gamle steinbroa over Vardar som har overlevd både kriger og jordskjelv.

Klosteret til minne om St. Nicolas er et populært turmål. Det er mange år siden det ble fraflyttet på grunn av brann.

En liten kjøretur fra byen (18 km) ligger også Matka Canyon, en vakker dal ved elva Treska og den kunstige innsjøen Matka. Vi gikk en liten tur opp til et kloster dedikert til St. Nicolas, der vi kunne beundre den flotte utsikten over et frodig landskap. Matka Canyon er også et yndet sted for kajakkpadling og rafting.

Damene på tur fikk seg en fin ettermiddagstur på sti i Matka Canyon.
Besøke Makedonia

Dersom du også har lyst til å besøke Makedonia, noe vi på det varmeste vil anbefale, er det greieste å ta direktefly fra Torp (Sandefjord) til Skopje, som tilbys av selskapet Wizzair. Flyturen tar drøye tre timer. Det finnes andre alternativer med blant annet SAS og Croatia Airlines, men da må du mellomlande minst 1 gang.

Søk etter de beste flybillettene fra hundrevis av flyselskaper her. (Annonselenke)

Wizzair er subsidiert av makedonske myndigheter for å få fart på turismen, så billettene er rimelige, vi betalte rundt 1500 kroner tur-retur.

Vi mener Makedonia er et perfekt reisemål for en helgetur – enten du har lyst til å gå i fjellet eller bare vil ha deg en byferie med god mat og drikke i et annet land.

Makedonske ortodokse kristne er opptatt av å vaske seg i fontenen som står utenfor en kirke i gamlebyen, selv om telefonen ringer.