Fjellvandring i Makedonia – tre topper på to dager

Høye topper, myke stier og fantastisk utsikt. Fjellandet Makedonia i det tidligere Jugoslavia er et drømmereisemål for deg som er glad i å gå tur i fjellet.

«Vi møtte en gjeng med damer på vei oppover, og de SNAKKET HELE TIDEN samtidig som de gikk. Hvordan er det mulig å ha så mye energi?» Undret det polske ekteparet som møtte gjengen fra Rustad Idrettslag i Oslo som var på «høydesamling» i fjellene i Makedonia.

Med blå himmel og klar høstluft kunne vi se store deler av Makedonia og Kosovo fra toppen av Plat, 2350 moh.
Les også: Skopje – Makedonias grandiose hovedstad
På grensen til Kosovo

For når 22 spreke damer drar på fjelltur sammen blir det mye latter og moro. Det skal heller ikke så mye til for å bli begeistret når du er så heldig med været og omgivelsene som vi var på vår tur til Shar Mountains (Sarfjellene) på grensen mellom Kosovo og Makedonia.

Maja Trajkovska samarbeider med blant andre fjellføreren Meto Chilimanov om å tilby skreddersydde fjellturer i Makedonia. Meto er også arkeolog og ifølge seg selv en av de fem beste løssnø-skikjørerne i Makedonia.

Turen var i regi av selskapet Hiking the Balkans, som drives av Maja Trajkovska. Hun jobbet tidligere i 20 år som politisk journalist i London, blant annet i BBC, men har de siste årene organisert turer til ulike destinasjoner på Balkan.

Tito’s Peak het tidligere Big Turk under det Ottomanske riket, men byttet navn under kommunisttiden. Tårnet på toppen er for tiden under renovering.

Maja samarbeider blant annet med bloggeren Globetrotterelisa, som er medlem i damegruppa i Rustad IL, og det var slik vår tur kom i stand.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Landskapet ser ganske annerledes ut enn i Norge, med grønt gress som blir beitet av sauer helt til toppen av fjellene.
Fantastisk utsikt

I midten av september kunne vi for det meste gå i t-skjorte til tross for at vi befant oss over 2000 meter over havnivå. I den klare høstlufta kunne vi beundre utsikten over hele Makedonia og langt inn i Kosovo og Albania.

Wenche beundrer utsikten fra toppen av Bakardian.

De to første nettene bodde vi på et hotell i Popova Shapka, som egentlig er en skiresort på 1750 meter over havet. Fra desember til april er det nemlig snø i Makedonia, men bare fra rundt 1600 meter over havet.

Ingjerd i sitt rette element, på fjelltur med noe varmt å drikke på termosen.

Med hotell Scardus som utgangspunkt har du en rekke valgmuligheter for flotte fjellturer, enten du ønsker å gå toppturer eller ikke er så glad i oppoverbakker. Siden vi var en sprek gjeng på tur, var målet for første turdag å bestige Makedonias nest høyeste fjell, Tito’s Peak på 2747 meter over havet.

Sjekk her om det er ledig rom på Hotel Scardus (Annonselenke)

For å komme dit gikk vi også over den tredje høyeste toppen i Shar Mountains, Bakardan på 2704 meter over havet.

Her er Bjørnhild på toppen av Bakardian, 2704 moh. I bakgrunn ser du Tito’s Peak, mål for dagens tur og 2747 moh.
Grønt helt til toppen

Selv om vi mesteparten av turen befant oss over 2000 meter over havet, var terrenget et helt annet enn på tilsvarende høyde i Norge. Tregrensen i dette området ligger på rundt 2000 meter, og det er grønt og fint på bakken hele veien til toppen.

I pausene kunne det være litt kjølig, men med lette boblejakker i sekkene var ikke det noe problem å nyte lunsjen i friluft.

Ikke på noe tidspunkt behøvde vi å klatre i steinur, som i Jotunheimen eller Rondane. Vi kunne gå på en myk og god sti, kun med noen partier med småstein og grus.

Les også:


Etter å ha forsert 1500 høydemeter fordelt over 25 kilometer på 9 timer (inkludert pauser), var vi likevel gode og slitne til kvelds. Det gjorde godt å kunne sette seg til dekket bord og en tradisjonell balkanesisk middag med kjøtt kokt i leirgryte og gode grønnsaker til.

Det er i motbakke det går oppover, men i Makedonia trengte vi i hvert fall ikke å forsere en steinur for å komme til toppen.

Dagen etter gikk vi til en annen topp som ikke er så høy, men med en enda bedre utsikt. Plat 2350 meter høy, og på toppen kan du sitte og dingle med beina hvis du tør. Eller helst ikke…

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

«Nabofjellet» til Plat er en adskillig mer krevende tur. Denne gangen nøyde vi oss med å se på.
Vi var der først!

Det å gå i de makedonske fjellene en solrik septemberdag gir en følelse av å oppdage en naturperle før «alle andre» kommer. Med unntak noen få andre vandrere og et par saueflokker og gjeterne deres, var vi alene.

Uansett hvor vi snudde oss var det vakre fjell å beundre.
Her skimter vi toppen av Tito’s Peak i det fjerne.

Maja Trajkovska som arrangerte turen for oss, har helt siden barndommen ment at flere burde få oppleve fjellene på Balkan. Men på grunn av krig og urolighet og et generelt litt dårlig rykte, er det foreløpig kun Kroatia av landene på Balkan som har masseturisme.

– Jeg vet at mange har et negativt forhold til Balkan, men merker at det er i ferd med å snu, forteller hun.

Noen truende skyer i horisonten kunne ikke ødelegge den gode stemningen på tur.
Fra smugling til fjellvandring

Allerede i 1995 da hun jobbet som tolk for FN, begynte hun å tenke på at det var synd at den flotte naturen på Balkan bare skulle brukes av våpen- og narkotikasmuglere og menneskehandlere.

Det var mye å ta bilder av på turen, konstaterte Jorunn.

Hun flyttet til London og jobbet som politisk journalist i 20 år, før hun i 2011 tok med seg noen venner fra London på fjelltur i hjemlandet Makedonia. Deres begeistrede reaksjon fikk Maja til å hoppe av karriereveien og starte firmaet Hiking the Balkans.

Det ble tatt mange selfier i løpet av de tre dagene vi var i Makedonia.

Maja arrangerer fjellturer ikke bare i Makedonia men i flere av landene på Balkan, der du kan kombinere fjellvandring med god lokal mat og vin.

Det er spesielt osten sin makedonerne er svært stolte av. Som tidligere nevnt går det nemlig sauer i fjellene, og disse blir melket daglig av de ansatte gjeterne. Mange av ostene blir laget av sauemelk, eller en blanding av ku-, sau- og geitemelk. Smaken minner om den greske fetaosten, muligens litt mildere på smak.

Det at landskapet i de makedonske fjellene er så lettgått, kan vi trolig takke sauene for. Uten beiting ville gress og busker gro godt i det milde klimaet.

Den siste kvelden tilbrakte damene fra Rustad på vingården Kamnik i Skopje. Her fikk vi både en omvisning på vinmarkene og ikke minst smake på ulike sorter vin fra produksjonen, ledsaget av et nydelig fem-retters måltid.

Vi overnattet også på vingården, klikk her for å se om det er ledig rom på Kamnik Hunting Lodge (Annonselenke)
Vingården Kamnik dyrker vindruer og produser både rød, hvit og sprudlende vin.
Besøke Makedonia

Dersom du også har lyst til å besøke Makedonia, noe vi på det varmeste vil anbefale, er det greieste å ta direktefly fra Torp (Sandefjord) til Skopje, som tilbys av selskapet Wizzair. Flyturen tar drøye tre timer. Det finnes andre alternativer med blant annet SAS og Croatia Airlines, men da må du mellomlande minst 1 gang.

SØK ETTER DE BESTE FLYBILLETTENE FRA HUNDREVIS AV FLYSELSKAPER HER. (ANNONSELENKE)

Wizzair er subsidiert av makedonske myndigheter for å få fart på turismen, så billettene er rimelige, vi betalte rundt 1500 kroner tur-retur.

Det er å anbefale å bli med på en guidet tur gjennom for eksempel Hiking the Balkans hvis det er første gang du besøker Makedonia. Stiene i fjellet er ikke veldig godt merket, så dersom du går på egen hånd bør du i hvert fall skaffe deg et godt kart.

Det er skiltet til de fleste fjellene, men ganske langt mellom merkene på stien. Dersom du ikke er kjent bør du ha med en lokalkjent guide. Og husk at været skifter fort i fjellet, selv om vi hadde bare fint vær.
De fleste damene brukte sekker fra Osprey. Her kan du også bestille den beste tursekken på markedet (Annonselenke)
Her er hele gjengen med 22 damer fra Rustad IL samlet på toppen av Bakardian-fjellet.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.