Gresskarene som dyrket seg selv

Det er ikke alltid vi husker helt hva slags planter vi har i de ulike krukkene i hagen. Men gresskar? Det har vi da aldri plantet? Nei, men vi fikk gresskar likevel.

Da det plutselig begynte å vokse noen store, grønne blader opp av en krukke som hadde stått ute hele vinteren, spekulerte vi fælt på hva det kunne være. Det så nemlig ikke ut som noen av de overvintrende staudene vi har i krukker. Og vi hadde ikke sådd noe der heller.

Da det begynte å komme runde, grønne frukter på den «mystiske» planten forsto vi at det ikke var en stokkrose i hvert fall.
Agurk eller stokkrose?

Hva kunne det være? Det kom flere forslag: Agurk, squash, melon eller kanskje stokkrose?

Etterhvert viste det seg at den «mystiske» planten ganske riktig var i slekt med squashen, det var nemlig gresskar. Ikke de vanlige, oransje gresskarene, men noen mørkegrønne pyntegresskar som høyst trolig ikke er spiselige.

Tre av gresskarene er grønn, det siste er oransje. Kan det være samme sort, eller er det to planter som har viklet seg sammen i samme potte?

Forklaringen er nemlig at vi hadde satt noen pyntegresskar til (ja, nettopp) pynt på en av krukkene i hagen, sammen med de skumle gresskarlyktene som gutta lagde til Halloween i fjor.

Dette skumle Halloween-gresskaret laget Andreas i fjor, frøene fra det lille gresskaret var trolig det som ble til en ny plante.
Trenger du inspirasjon til Halloween? Du finner massevis av kule saker hos Coolstuff.no (Annonselenke)

Etter å ha stått ute hele vinteren råtnet de og ett av frøene har funnet veien til jorda og begynt å spire.

Vi finner i hvert fall ingen annen logisk forklaring.

Når nettene blir kalde er det like greit å plukke gresskarene, står de ute for lenge kan du risikere at de råtner.
Halloween-dekorasjon

Vi har prøvd å dele ett av gresskarene men «innmaten» var hard og virket lite spiselig. Gresskarene blir derfor spart til Halloween, vi skal nok klare å bruke dem i en eller annen dekorasjon.

Les også: Dette kan du lage av gresskar fra Halloween – oppskrift på suppe og pai.

Gresskar er ellers en varmekrevende plante som krever lang vekstsesong, men det har det jo virkelig vært i sommer. Vår gresskarplante har virkelig ikke fått noe ekstra forpleining, har likevel kommet med 4-5 store frukter.

Disse gresskarene virker ikke spesielt spiselige og er nok ment å være pyntegresskar.
Pyntegresskarene sto ute til pynt på trappa i hele vinter, men da våren kom gikk de i oppløsning.