Endelig blomstrer afrikaliljen Agapanthus

Vi klarte å få afrikaliljen (Agapanthus) til å overvintre, men den begynte ikke å blomstre før i september. Les videre for å lære av våre feil.

I fjor kjøpte vi en flott afrikalilje med blå blomster som vi satte i en krukke ved inngangspartiet. Den blomstret vakkert i flere uker til høsten kom og det var på tide å flytte den innomhus. Afrikas blå lilje, eller Agapanthus som er det latinske navnet, tåler nemlig ikke en eneste frostnatt.

De blå blomstene på afrikaliljen er veldig flotte, bare synd at det bare kom én…

Mange bruker derfor afrikaliljen som en ettårig plante, men dette er etter vårt syn «helligbrøde» mot en så flott plante. Det tar som regel flere år før Agapanthus utvikler seg til å bli så flott og blomsterrik som vi for eksempel kan se den i engelske parker.

OVER 2.300 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Så enkelt er det å bestille blomster rett på døren fra Interflora (Annonselenke) https://www.interflora.no (Tradetracker)

Må overvintres lyst

Problemet med å overvintre Agapanthus er imidlertid at den krever lys også om vinteren. Det er ikke som georgineknoller som du bare kan legge på kjølerommet hele vinteren, det kreves betydelig mer omsorg for å få den til å trives.

Det fine grønne bladverket gjør Agapanthus til en dekorativ plante selv om akkurat denne ikke kunne by på mye blomstring i år.

Det beste er en kombinasjon av lav temperatur (men ikke frost) og ganske mye lys.

Les også: Hvordan få plantene til å overvintre inne

Løsningen vi valgte var å sette den foran et vindu på soverommet. Der sto den i mange måneder og fikk ikke annet stell enn en vannskvett i ny og ne, til det omsider var klima til å sette den ut på terrassen i mai måned.

Skal du overvintre afrikalilje på soverommet, må du like å ha det kaldt når du sover, og helst ha litt ekstra lys på dagtid.
Planten ble svekket

Denne måten å overvintre Agapanthus på gjorde at planten ble veldig satt tilbake gjennom vinteren. Den overlevde riktignok, men når våren kom var planten ganske svak slik at den nødvendigvis måtte bruke mer tid på å komme seg «til hektene» igjen.

Vi trodde lenge at det ikke kom til å bli blomster på afrikaliljen i det hele tatt i år, men i slutten av august kom den første blomsterknoppen til syne. Nå midt i september er det én blomst, og én knopp på hele planten. Med andre ord ikke akkurat noe rikt blomsterflor…

Det er ikke et ukjent problem i Norge at stauder og andre planter ikke rekker å blomstre før det er for sent. Men akkurat i dette tilfellet kunne vi ha gjort det litt annerledes for å få afrikaliljen til å blomstre tidligere.

Afrikaliljen vokser naturlig i grøftekanter på steder der det ikke er frost om vinteren. I Norge må den derfor settes i en potte og oppbevares innendørs om vinteren.
Nytt forsøk

Vi prøver derfor igjen, og vil gjøre det på denne måten:

Overvintring: Vi har en kjeller der temperaturen er stort sett 10-12 grader hele vinteren. Her er det ikke vinduer, så vi setter i stedet på et plantelys som kan stå på noen timer hver dag. Hvis vi bruker en timer vil dette gi jevnere forhold for planten enn den litt «stemoderlige» behandlingen den fikk på soverommet sist vinter.

Tidlig vår: Det kritiske for planter med lang vekstsesong, er at den norske sommeren rett og slett er for kort. Derfor vil vi prøve å flytte planten opp i spisestua i mars, da dette er det lyseste rommet i huset som heller ikke er alt for varmt. Dette er et forsøk på å etterligne forholdene i et drivhus eller vinterhage. Det beste er om man får til en kombinasjon av 15 grader og så mye dagslys, da vil veksten sette i gang og du slipper å vente til august-september på at den blomstrer.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Litt mer om stell av afrikalilje

Den vanligste «feilen» du kan gjøre med afrikalilje er å plante den slik at den har for god plass. Den vokser nemlig naturlig på steder der det er trangt om plassen, og det er derfor best å ha den i en krukke.

Den trives også med å stå i samme potte i år etter år, og skal ikke deles eller flyttes i utrengsmål, da vil den «straffe» eieren ved å ikke blomstre på et par år. Først når røttene fyller hele krukken skal den flyttes.

BESTILL NÅ OG VÆR KLAR TIL SESONGEN!
Komplett byggesett på hagestue hos Grønt Fokus
(Annonselenke)

I vekstsesongen trenger afrikaliljen full sol, masse vann og så god drenering at den aldri blir stående i vann mer enn maks 1 time. Den må naturligvis også gjødsles for å få næring nok til å blomstre rikt og vakkert i mange uker.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut