Se, vi har dyrket søtpoteter!

Potetbønder har vi ikke blitt, men jammen klarte vi å dyrke søtpotet i sommer!

Søtpotet er en varmekjær vekst som i likhet med sin «fetter» poteten kommer fra Sør-Amerika. Vi kjøpte en ferdig plante på Plantasjen i vår, som vi plantet ut i vår BEDD plantekasse.

Det sto på etiketten at søtpotet ikke tåler lavere temperaturer enn pluss 10 grader, så vi fant ut at det nå var på tide å ta opp planten og sjekke hva som eventuelt var under.

Dette ble hele «fangsten» – 688 gram søtpoteter.
Vi tjente 20,57 kroner!

Og det ble en positiv overraskelse; hele 688 gram søtpoteter hadde grodd ut under planten i løpet av sommeren. Og med en kilopris i butikken på hele 29,90 har vi «tjent» hele 20 kroner og 57 øre… (Hvis vi velger å se bort fra at planten kostet 35 kroner…)

Søtpotet, eller Ipomoea batatas som den heter på latin, ligner av utseende på vanlig potet, men tilhører ikke samme familie. Den har en søtere smak som kan minne litt om gulrot. Søtpotet finnes med både hvitt og gult fruktkjøtt, gult er mest vanlig.

Søtpoteter ligner litt på vanlig potet, men er mer avlange og smaker mye søtere.

Etter at vi «oppdaget» søtpotet for noen år siden, fant vi ut at den har veldig mange bruksområder. Søtpotetpuré er for eksempel helt nydelig tilbehør til kalkun. Men den er også veldig god ovnsbakt, kokt, stekt i skiver eller i gryteretter eller supper. Og har du vært på McDonalds i det siste er du sikkert blitt spurt om du ønsker søtpotetfries i stedet for vanlig pommes frites.

Les også: Supersaftig kyllinggryte med søtpotet
Dyrkes i kasser

Søtpotet anbefales å dyrkes i kasser eller en stor krukke. Og den må ha en porøs, gjerne sandholdig jord og stå lunt.

Vi kjøpte som sagt en ferdig plante som vi bare satte ut, men det går også an å sette søtpotet som du setter vanlige poteter. Kjøp noen søtpoteter og la de ligge til de får groer, før du setter dem i jorda når det er blitt varmt nok (minst 10 grader gjennom hele døgnet).

Søtpotet trenger minst 100 dager med fint vær fra de settes til de er høsteklare. I sommer har ikke det vært noe problem, men det er ikke nødvendigvis veldig lett å lykkes med søtpotet alle år og alle steder i Norge.

Tips: Har du drivhus kan du sette pottene/kassene med søtpoteter der.
Selve planten blir en dekorativ slyngplante, bladene er faktisk spiselige og i Sør-Amerika bruker de dem på samme måte som spinat.
Les også: Forleng hagesesongen med drivhus

Selve planten blir en dekorativ slyngplante, og i Sør-Amerika bruker de bladene på samme måte som spinat.

Når bladene er begynt å bli gule er det på tide å ta opp søtpotetene, da er sesongen over. De tåler absolutt ikke frost, så hvis nattetempen begynner å gå under 10 grader bør du også høste inn.

Supersunn grønnsak

Den gule fine fargen på søtpoteten skyldes at den er proppfull av betakaroten, akkurat som gulrot. Og betakaroten omdannes til A-vitamin i kroppen, hvilket er bra for synet. De har også veldig mye fiber og vitamin C.

Etter at du har tatt opp søtpotetene kan de oppbevares i inntil 2 uker, men ikke i kjøleskapet. Ideell lagringstemperatur er mellom 12 og 16 grader. Det er ikke så enkelt å få til hvis du ikke har kjeller, så spis dem heller med en gang, alle grønnsaker smaker best når de er ferske.

Søtpotet kan oppbevares et par uker, men som med andre grønnsaker er det best å spise dem med en gang.