Rosene dufter i prestegården i Stadsbygd

Den historiske rosehagen i Alshaug prestegård i Stadsbygd består nå av over 200 rosebusker av 70 forskjellige sorter – med fantastisk duft.

Det opprinnelige hageanlegget ble påbegynt i 1720-årene av prost Stub, som plantet flere eldre løvtrær, mest ask i hagen ved Trondheimsfjorden.

Namdalsrosen er en av de mest hardføre rosene vi har, hardfør til H7.
Inspirert av Frankrike og England

I årene 1810-1812 fikk prost Rønne kjørt til 1000 lass god matjord på området for å anlegge en parklignende hage ved prestegården. Rønnes hageplan er tydelig inspirert av både fransk og engelsk hagearkitektur med spaserganger og et vell av rosetrær og andre prydbusker.

Prosten på den flotte Alshaug prestegård var tidlig ute med å anlegge hage.

I et brev til sin bror i Danmark skriver Rønne begeistret:

«Den smukke prestegårdshaven – den er et paradis og en edens have her i bygden.»
På det meste har det vært 230 roser av 70 ulike sorter i rosehagen.
Da vi besøkte rosehagen i slutten av juli 2018 blomstret flere av de rosa sortene.
Forbilde for andre hager

Prestegårdshagen har opp gjennom årene vært et forbilde og en inspirasjon for bygdefolket til å gjøre det trivelig rundt husene. Men i mange år ble hagen neglisjert etter 1935, da det ikke lenger var tjenestefolk i arbeid på prestegården, og staten skjøv ansvaret for hagen over på en travelt opptatt prestefamilie. Resultatet ble at hagen ble et villnis, overgrodd av skvallerkål og kjempebjørnekjeks.

Buskroser Rosa moyesii har flotte enkle blomster og et pent bladverk.

I år 2000 satte Johan Rein og andre hagelagsmedlemmer i gang med å få den gamle hagen tilbake til fordums prakt. Opprinnelig var planen å plante 7-8 av de vanligste historiske rosene, men samlerinteressen tok overhånd. På det meste har det vært 230 roser av 70 ulike sorter i prestegårdshagen.

Alle rosene har skilt med informasjon slik at besøkende kan lese om de ulike sortene.

– Vi har nå organisert stellet av rosehagen slik at noen ivrige hagefolk har ansvar for hver sin parsell, forteller Johan Rein.

Johan Rein
Les også: Rein hageglede i over 40 år 

Rosehagen er en del av Museet Kystens Arv, og har gratis inngang for alle som vil komme i hagen og se. Vanligvis er blomstringen på sitt fineste fra midten av juli, det kommer an på vær og temperatur.

Historiske roser

Definisjonen på historiske roser er sorter som ble utviklet før år 1867. De fleste historiske rosene er engangsblomstrende.

Historiske roser er for det meste ikke remonterende, slik at du må treffe på akkurat når rosene blomstrer. Vi var litt for tidlig ute til å få med oss den aller rikeste blomstringen.

Mange av de gamle norske rosene kom til Norge med prester og munker, og ble plantet i prestegårdshager. Fra prestegårdene gikk de videre til bygdens gårder og hager, i form av stiklinger som gjerne ble gitt som vennskapsgaver. Noen av disse har overlevd i generasjoner uten mye stell.

Buskrosen «Cristata» blir også kalt Napoleons hatt, og er et eksempel på at også knoppene kan være ganske dekorative.
Mange av de historiske rosene har rosa blomster.
En annen av de rosa sortene, med skarpere farge og fylte blomster.

De siste årene har de historiske rosene kommet til heder og verdighet igjen, og er å få kjøpt i mange hagesentre. Eksempel på historiske roser som stadig er populære er Hurdalsrosen, Maidens Blush, Rose de Rescht, Louise Odier og Mme Hardy.

Hvis du er i Stadsbygd i juli bør du absolutt ta turen innom prestegårdshagen og se på de historiske rosene.
«Splendens» (Frankfurt) er en enkel Gallica-rose av ukjent opprinnelse.
Pass deg for piggene, så du ikke ender opp som «Tornerose».