Rune sveiser alt fra drivhus til hagemøbler

Det finnes nok av hageeiere som snekrer og støper alt til egen hage. Men har du noen gang sett en hage der hageeieren har sveiset alt fra drivhus til hagemøbler?

Det glinser så mye i stål og glass i hagen til Rune og Karen Gundersen på Lund, at venner spøkefullt har sagt at det blender flyene som skal inn til landing på Kjevik.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend
Hagen til Karen og Rune Gundersen ligger i bratt terreng. For å utnytte tomta har de bygget opp flere nivåer med trapper mellom de ulike uterommene.

Det har også hendt at turister på sightseeing har bedt om å få komme inn og se på den fantastiske, skinnende hagen i skråningen med utsikt over Kristiansand sentrum.

Sveiser alt, alltid

På dagtid jobber Rune Gundersen med å sveise og installere røropplegg på nikkelverket i Kristiansand. Etter arbeidstid fortsetter han å sveise – men nå tar han frem de kreative evnene. Det er nesten ikke grenser for hva han klarer å lage i metall – lykter, hagemøbler, gelendre, griller, drivhus, fuglebrett, postkasse og små figurer – alt har han laget selv.

Den flotte seilskuten passer godt til utsikten mot kystbyen Kristiansand.

– Jeg er så heldig å ha en arbeidsgiver som lar meg få lov til å bruke verksted og utstyr på fritiden. Alle tingene er laget av skrapmetall som ellers ville blitt kastet. Råvarekostnadene til metall har vel vært 147 kroner, forteller Rune.

Flere steder i hagen er det laget vannelementer, blant annet denne med en liten fontene.

Hvis du ikke visste bedre, kunne du tro at hageeierne var ute med stålull hver natt for å pusse alt blankt. Men syrefast stål holder seg blankt nærmest i all fremtid – det blir egentlig bare blankere.

Ekteparet kjøpte en lignende lykt for mange år siden, den ble modell for de mange lyktene som står i hagen. Fordelen med disse vs kjøpte lykter er at de kan stå ute hele året, uansett vær.

– Rustfritt stål vil bli mattere etter ganske kort tid. Mens syrefast stål er like blankt etter 200 år ute i vær og vind. Til gjengjeld koster det seks ganger så mye som vanlig stål, sier sveiseren.

En grill kan også se ut som en okse!

Metallkunsten i hagen startet med en lykt ekteparet hadde kjøpt, som de synes var fin. Rune tenkte at det gikk an å lage flere sånne, og nå er det lykter overalt i den spennende hagen.

– Ideene kommer litt etter hvert, mesteparten er laget etter fri fantasi, sier han.

Kardemommeloven er en grei leveregel, mener Rune.
Fra skrent til hage

Eiendommen på Lund i Kristiansand er Karens barndomshjem. Huset ble bygget av Karens bestefar, han ville ha utsikt. Huset ligger på toppen, og hagen ligger i en bratt skrent på nedsiden.

Drivhus krever som kjent at du har et flatt område på tomten. Det var det ikke her, men Rune laget plass til det likevel.

Tidligere var det en del frukttrær og bærbusker i hagen, men også mye som var gjengrodd av ugress og kratt.

I denne overbygde hagestuen er det deilig å være når sola steker litt for varmt.

– Frem til datteren vår var ti år, var vi egentlig ikke så opptatt av hage, vi brukte tiden vår på henne. Men etter hvert som hun ble større, fikk vi lyst til å utvikle hagen vår litt mer, forteller Rune.

Karen og Rune Gundersen stortrives i hagen, og reiser sjelden bort fra sørlandssommeren.

Så i 1996 startet ekteparet med å skape hagen, bit for bit. På grunn av høydeforskjellen er det laget flere nivåer med trapper mellom. En liten hagestue helt nederst i hagen er siste prosjekt, og før det bygget Rune en slags gapahuk med blant annet en daybed. Et fint sted å kose seg på de varmeste dagene.

– Det er deilig at det er steder i hagen både med sol og skygge, sier Karen.

Her i skyggen har Karen sin arbeidsplass der hun kan så stauder og andre planter. I kassen nærmest oppbevares puter.
Lettstelte løsninger

Det er mange kreative og ikke minst praktiske løsninger i hagen. For eksempel er brukes gelendrene som vannrør, slik at det bare er å koble til hageslangen flere steder i hagen. Det er veldig praktisk med tanke på vanning.

De har også tenkt på at plantene skal være lette å stelle selv om Karen sliter med ryggen – derfor er bedene bygget opp så hun slipper å bøye seg så mye.

Innimellom stål, stein og glass, vokser både grønne og blomstrende planter. For eksempel vindruer som vokser bortover berget.

Paret har også lagt vekt på at hagen skal være lettstelt. Med opphøyde bed og kasser blir det mindre ugress, og de har heller ikke sett noe særlig til brunsneglene som mange andre hageeiere i Kristiansand er veldig plaget med.

De har også valgt å ikke behandle treverket på terrasser og hagemøbler – det får lov å bli grått. To små plener må klippes, men det er fort gjort. Rune klipper plenen, de andre plantene er det Karen som har ansvar for.

Drivhuset er naturligvis også hjemmelaget, eller skal vi si hjemmesveiset.
Et så solid byggverk blåser i hvert fall ikke bort ved første vindkast.

Paret pleier vanligvis ikke å reise bort om sommeren, men tar heller en tur vår eller høst. I likhet med mange andre hagefolk setter de pris på å kunne nyte hagen og sørlandssommeren på den fineste tiden av året.

En ting om gangen

Men selv om Rune og Karen har brukt 20 år på å lage hagen, er det imponerende hva de har fått til. Det har vært mange tunge løft – for eksempel med å bære stein, sand og materialer. På grunn av beliggenheten har det ikke vært mulig å bruke maskiner, så alt er gjort for hånd.

Siden Rune bruker syrefast stål når han sveiser ting til hagen, vil de holde seg like blanke i nær sagt ubegrenset tid.

– Hvis det er et tips jeg skal gi, er det vel at det er lurt å ta ett prosjekt om gangen som du gjør deg helt ferdig med. Da slipper du at det er rot overalt, sier Rune.

Nå regner han hagen som ferdig, men det vil som i andre hager alltid være noe nytt som kan gjøres. Om et par år planlegger Rune å gå av med pensjon. Hva skal han gjøre da?

– Vi har jo hytte også…

Ekteparet flyr ikke av sted med en gang de får ferie, de tilbringer mye tid hjemme i hagen.
FAKTA: Dette er syrefast stål

– Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern, karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan, samt mindre mengder av andre metaller som molybdenniob og titan. Dette er veldig dyrt stål, gjerne seks ganger dyrere enn vanlig rustfritt stål.

– Syrefast stål brukes for eksempel i skruer og mutter som skal brukes ved sjøen, deler til båter og rør som kommer i kontakt med syrer.

Sett fra luften er hagen et imponerende syn med sine mange steinlagt nivåer.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut