Rein hageglede i over 40 år

Etter over 40 år er hagen til Ruth og Johan Rein finere enn noen gang – og hagegleden like stor.

– Nei, men det er da ikke noe fint i hagen nå!

Den pensjonerte læreren Johan Rein og aktive hagelagsmannen vet ikke helt om han synes hagen er så mye å vise frem når vi ringer og melder vår ankomst en dag i slutten av mai. Det er for en gangs skyld oppholdsvær, men en kald trøndersk vår har satt plantene på vent.

Ruth og Johan Rein i vante omgivelser – midt i hagen.

Men hagen til Ruth og Johan Rein er virkelig verdt å se – gjennom hele sesongen. Beliggende i Stadsbygd sør på Fosenhalvøya tilsvarer klimaet i hagen sone H4-5, men på lune plasser kan også H3-planter trives godt.

Vi som lager Spirea.no var så heldige å få besøke hagen to ganger i 2017 – først i slutten av mai, så i midten av juli.

«50 shades of green»

Sol og varme lot vente på seg i Trøndelag det året, men det betød absolutt ikke at hagereportasjeturen ble bomtur. For med en stor variasjon av stauder, busker, rhododendron, roser og trær er det alltid noe å hvile øynene på i ekteparets hage.

I julihagen blomstrer blant annet prydsvinerot, storkenebb, iris og nellik. Rosa og lilla er Ruths favorittfarger i hagen. Gult kan være fint for å friske opp, men ikke for mye.

I løpet av mange år som lidenskapelige hagefolk har de lært og erfart hvilke planter som trives hvor – og at det ikke bare er blomstene som gjør hagen dekorativ og spennende. For det som virkelig gjør hagen interessant er «50 shades of green» – alle grønntonene.

Spennende skyggebed på vestsiden med blant annet mahonia og bronseblad (Rodgersia).

– Jeg ser mer på bladverket enn på blomstene når jeg velger planter. Blomstringen varer ikke så lenge, så derfor ser jeg på form og farge på bladverket når jeg komponerer et bed, forteller Ruth.

Ulike sorter hosta i kombinasjon med vintergrønt er et behagelig syn å hvile øynene på – hvis hageeierne har tid til å sette seg ned på benken for å ta en pust i bakken.

Og mens plantene med den mest prangende blomstringen trives best på solsiden, vokser spennende bladplanter på skyggesiden. For eksempel ramsløk, som er kommuneblomsten til nye Indre Fosen kommune. Bronseblad, bregner og hosta frisker også opp i litt skygge på vestsiden av huset på Ersland, som gården til Johan og Ruth heter.

Denne steinhellen lar seg ikke flytte med det første.

Lærerparet har latt låven stå – der er det blant annet god plass til hageutstyr, en solvegg med pæretre og flere klatreplanter.

Kreativ bruk av en gammel maursyrebeholder! En sånn får du kjøpt billig på Finn.no – ide til din egen hage?
Har sin egen bekk

Midtpunktet i hagen er en rennende bekk som starter i én dam, og renner ned i en stor dam med vannplanter. Området er steinsatt blant annet med stein fra fjæra på Rein lenger ned mot sjøen, der Johan vokste opp, og fra Stordalselva i Åfjord, der Ruths barndom ble tilbragt.

I steinbedet har paret brukt steiner fra hver sine barndoms hjemsteder.

Det er i det hele tatt tydelig at dette er en hage der eierne legger ned mye tid og kjærlighet. For mens mange eldre hager med tiden blir forvokst og «ferdige», er Ruth og Johans hage i konstant utvikling.

Noe spiselig er det også i hagen, her er stikkelsbærene straks plukkemodne.

Nye planter prøves, de gamle stelles slik at de holder seg best mulig, lengst mulig. Noen trær er blitt for store med tiden – da kan stubben stå igjen som midtpunkt i en ny hage-dekorasjon.

Ved hjelp av kreativitet har den gamle trestubben fått nytt liv som midtpunkt i bedet, og som bord for krukkene med pelargonier.

For paret kan det tydeligvis aldri bli for mye hagearbeid – de sår inne, dyrker tomater og druer i drivhuset og blant annet salat, grønnkål og luftløk i kjøkkenhagen. Kun plenklippingen synes nok Johan kan bli litt kjedelig i blant – men det er det vel flere hagefolk som er enige i.

I dammen vokser rosa vannliljer, vannplantene i kanten er blant annet marikåpe og iris.
Vannliljene er tilpasset dammer som ikke er for dype, i motsetning til de som vokser vilt i tjernene.
Ugressfritt med god plass

Det meste ser ut til å trives i hagen, bortsett fra ugresset. For til tross for et utall prydelige staudebed, er det ikke et løvetannblad å se.

Staudebedene er nennsomt komponert med planter som passer til hverandre både i form og farge.

– Jeg er nok litt utypisk staudedyrker. Mange planter så tett som mulig for å unngå ugress. Jeg synes hver enkelt plante kommer mer til sin rett når det er litt avstand mellom dem. Jeg synes heller ikke ugressluking er den største jobben i hagen – har du først fått det noenlunde ugressfritt går det greit å holde det unna, mener Ruth.

Denne spesialiteten er en slags tistel, Dipsacus fullonum, hagekardeborre på norsk. Veldig dekorativ.

I alle år har paret vært aktive i hagelaget, og jevnlig tatt imot hageinteresserte fra distriktet som vil se den flotte hagen i Stadsbygd.

En av de mest eksotiske plantene i hagen er denne apeskrekken.