Koselig med utepeis!

Elsker du å sitte ved peisen og se på flammene? En utepeis er perfekt nå i høst når kveldene blir mørkere og ikke fullt så varme heller.

INNLEGGET INNEHOLDER REKLAME

Etter en lang og rekordvarm sommer var det plutselig høst. Nattetemperaturen kryper ned mot null mange steder i landet, og det blir stadig tidligere mørkt.

Det som er fint med høsten er at vi ofte har litt bedre tid enn om våren når det alltid er oppgaver å gjøre i hagen. Om høsten fikser hagen stort sett seg selv, og vi kan nyte livet i stedet.

En murt utepeis i Leca-stein er veldig fint, men det finnes også mange modeller som du får kjøpt fiks-ferdig.
Skaff deg utepeis du også!

Du synes kanskje det er litt for kaldt å sitte ute? Det problemet løser du med en utepeis eller bålpanne. Den både varmer og lyser opp uteplassen – og det er jo veldig koselig med peis!

Med denne bålpannen, kan du velge om du vil grille eller ha et koselig bål på uteplassen. Diameter er 60 cm, og du kan bestille her.

Mange liker å dra på tur og tenne bål, men det er som kjent ikke alltid så lett å finne tid til det i en travel hverdag. Har du din egen bålplass i hagen trenger du ikke å dra vekk for å dra på tur.

Men av sikkerhetsmessige årsaker bør du ikke tenne opp bål rett på bakken i tettbygd strøk (det er ikke lov de fleste steder) – men heller bruke en bålpanne eller utepeis.

Utepeisen "Jomfruland"
Utepeisen «Jomfruland» er lett å flytte, og skaper et varmt og koselig element på høst-terrassen. Den kan bestilles her.

I nettbutikken til Bygg & Hage kan du velge blant mange forskjellige utepeiser og bålpanner. For eksempel den lille, nette utepeisen «Jomfruland» som har hjul slik at du enkelt kan flytte den rundt etter hvor du vil ha den. Ofte er det enklere å flytte på peisen enn å flytte på møblene. «Jomfruland» fyres både med ved og kull og kan også brukes som grill.

Utepeisen «Svenner» er laget i cortenstål. Det er 1,5 meter høy og gir et stort og fint bål som varmer. Legg merke til risten, som gir god luftsirkulasjon under bålet. Se flere detaljer og bestill den flotte utepeisen her.

Utepeisen kan også være et lekkert designelement som du har glede av også når den ikke er i bruk. Liker du rust, er for eksempel den flotte utepeisen «Svenner» i cortenstål et lekkert valg (https://byggoghage.no/utepeis-svenner-xl-150cm-inkludert-trekk-1756.html)

Den er 150 cm høy og gir et flott bål med god varmeeffekt.

En slik utepeis er det ikke mange som har, og vil garantert bli et blikkfang! Modellen heter «Villmark» og er 66 cm høy. Les mer og bestill den her.

Vi har også stor sans for den elegante ildkulen «Villmark» med mønster av elg og skog. Like flott på hytta som i hagen!

Dette grillstativet i støpejern er et nyttig tilbehør til bålpanner og utepeiser. Det lange håndtaket gjør at du enkelt kan både grille og steke kjøtt/fisk eller koke kaffe – uten å brenne deg. Det smarte produktet kan bestilles her.

Hvis du til vanlig bruker gassgrill når du lager mat, er det fint å ha en utepeis i tillegg som du også kan bruke kull når du ønsker det.

Til utepeiser og bålpanner finnes det mye smart ekstrautstyr som du kan bruke for å «forvandle» utepeisen til en grill.

Og etter at du har både laget og spist maten ute, er det jo litt for dumt å måtte gå inn for å koke kaffe. Men det er heller ingen god idé å bruke den vanlige kaffekjelen på bål, det tåler den som regel ikke.

Men med en bålkjele på 1,5 liter kan du fint få deg både én og tre kaffekopper. Med «storebror»-modellen på 4 liter har utekokken enda større muligheter til kreativ matlaging.

Dette må du tenke på når du plasserer utepeisen:
Husk brannsikkerhet:

Peisen kan ikke stå inntil husveggen, men må plasseres minst 3 meter fra brennbar vegg ifølge brannbestemmelsene. Tenk også på underlaget – den må stå på et jevnt underlag og ha gnistfanger dersom den står på et brennbart gulv. For sikkerhets skyld bør du ha en bøtte med vann tilgjengelig ved peisen hver gang du brenner i den.

Bålkjele i rustfritt stål med kobberbunn. Denne rommer 1,5 liter, men den finnes også en større variant på 4 liter. Da kan utekokken sette i gang! Bestill bålkjelen her.
Tenk på naboen:

Utepeis trenger som en hovedregel ikke å byggemeldes, da den ikke regnes som et byggverk. Men det anbefales å snakke med naboen, og bli enig om en plassering som ikke er til sjenanse for andre.

Det er ikke så fint for naboen dersom hans uteplass blir fylt av røyk fra din utepeis. Plassering av utepeis anbefales minst 4 meter fra nabogrense.

Hvor sitter dere:

Plasser peisen slik at dere kan se den godt, peisen bør være et samlende midtpunkt på uteplassen. Varmen går uansett ikke så langt, så dere bør kunne sitte ganske nærme.