10 tips til hva du kan lage av epler

Har du flere epler enn du klarer å spise opp naturell? Her er noen forslag til hva du kan lage av eplene for å ta vare på dem.

Årets sommer har vært super for fruktdyrking, og epletrærne i nabolaget formelig bugner av fristende epler. Vi har ikke egne epletrær, men naboen har et gammelt tre som vi får lov å høste av, så det har blitt både epledessert, eplekake og eplejuice på oss i det siste.

Les også: Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring

For at eplene skal smake best mulig er det viktig at de høstes til riktig tid. Og hva som er riktig tid, kommer an på hvilken sort epletreet er. Sommer-/høstepler (f eks Summered, Sävstaholm) kan høstes fra august/september, mens vinterepler (f eks Aroma, Åkerø) som regel ikke er modne før oktober.

OVER 3.134 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
La eplene henge til de er modne og søte, og ta gjerne en prøvesmak før du setter i gang med å høste alle.

Ofte blir eplene i privathager høstet for tidlig, fordi hageeieren tror at de må forte seg å høste før det blir for kaldt. Men epler tåler faktisk litt frost, og desto lengre du lar dem henge, desto mer sødme blir det i frukten. Er du i tvil, ta en smak. Modne epler skal også slippe lett fra stilken.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
1. Eplekake

Om høsten baker du ikke sjokoladekake, da er det eplekake som gjelder. Alle liker eplekake og den smaker aller best når den er helt fersk. Vil du ha det enda søtere kan du servere litt krem eller vaniljeis ved siden av.

Bruk de gode norske eplene til å lage en kjempegod eplekake.
Her er en oppskrift på en supergod og enkel eplekake som vi baker ofte.
2. Mormors epledessert

Når vi først er inne på de søte sakene kommer vi ikke utenom en spesialitet i vår familie, nemlig «Mormors epledessert». Dette er en enkel dessert som for det meste består av epler og som du fint kan servere i fine selskaper hvis du skal ha det. Vi serverte epledessert i konfirmasjon, det ble kjempesuksess.

Denne enkle eplepaien lager seg i praksis selv i stekeovnen, og alle elsker den.
3. Eplesyltetøy

For noen år siden var vi på besøk hos to damer i Bærum som har gjort det til sin spesialitet å lage store mengder eplesyltetøy hver høst. Lagrer du eplesyltetøy i Norgesglass i kjelleren holder det seg i månedsvis, og du slipper å kjøpe syltetøy på butikken hele vinteren.

Eplesyltetøy som lagres på glass kan stå seg i mange måneder.
Her kan du lese om hvordan «epledamene» lager syltetøyet sitt.
4. Eplegrøt

Hvis du har epler som ser lite fristende ut i fruktkurven, trenger de ikke å kastes av den grunn. Lag heller nydelig eplegrøt! Dette er en superenkel dessert som også kan brukes som syltetøy på brødskiver hvis du vil.

Eplegrøt er en fin måte å få brukt epler som ikke ser så fine ut.

Ingredienser: Epler, vann, sukker, kanelstang og strø-kanel.

Fremgangsmåte: Skrell eplene og skjær dem i båter. Legg dem i en kasserolle sammen med en hel kanelstang. Tilsett vann, til 1 liter epler trengs 2 dl vann. Kok til eplene er møre, rør sammen til en grøt, smak til med sukker og spis! Server gjerne med litt fløte, eller spis den «naturell» som vi pleier å gjøre.

5. Kandiserte epler

«Eple på pinne» ser kult ut og smaker også godt ifølge Andreas som kjøpte seg et kandisert eple da vi var på julemarked i fjor.

Andreas spiser kandisert eple

Vi har ikke prøvd å lage det selv, men her er en oppskrift på kandiserte epler du kan teste ut.

6. Eplemost/-juice

Vi har en elektrisk juicemaskin som vi må innrømme at ikke blir brukt alt for ofte. Men for noen dager siden ble det tatt frem igjen, da vi hadde noen epler til overs som vi tenkte vi kunne lage juice av.

På Kiviks Musteri i Skåne produserer de eplemost i stor skala. Har du en juicer kan du lage most hjemme.

Fordelen med å presse epler til juice er at du kan bruke epler som ikke ser helt førsteklasses ut, det gjør ingen ting. Hvis du ikke har en juicemaskin, går det også an å levere epler til et fruktpresseri, i hvert fall hvis du har store mengder frukt til overs.

Les også: På Kiviks Musteri blir epler til godt drikke 
7. Tilslørte bondepiker

Dette er en tradisjonsrik norsk dessert med epler, brødrasp og krem som du anretter lag på lag og serverer i glass. Her er en oppskrift på Tilslørte bondepiker hos Matprat.no.

8. Eple på havregrøt

Liker du å starte dagen med en sunn og god havregrøt, kan du gi frokosten det lille ekstra ved å skjære opp noen eplebiter og blande inn i grøten. Det smaker kjempegodt og er mye sunnere enn sukker.

9. Potetsalat med eple

Fabrikklaget potetsalat er ofte ganske traurige greier, veldig fett og tungt og typisk «inn og ut av kjøleskapet-mat». Lag heller din egen potetsalat med epler, agurk og purre, og en lettere saus.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Hjemmelaget potetsalat er en sikker vinner på et koldtbord!
Her er oppskriften vi bruker:
 • 10-12 kalde, kokte poteter
 • 2 grønne epler
 • 1/2 agurk
 • 10 cm purre
 • 2-3 vårløk
 • Gressløk/urter
 • 1 boks lettrømme
 • 1 pk majones
 • 1/2 sitron
 • 1 ss sukker
 • Pepper

Skjær poteter og grønnsaker i biter og lag sausen med rømme og majones. Smak til med sitron, sukker og pepper. Pynt med grønne urter.

Denne potetsalaten kan du bruke både til grillmat, på koldtbordet, til spekemat, etc.

10. Stekte epler til søndagsmiddagen

Det er vanlig å bruke epler som stuffing i kalkun, men du må jo ikke vente til jul med å spise epler til middag. Skrell eplene og skjær dem i båter og stek dem lett i litt smør i en stekepanne. Perfekt tilbehør til for eksempel svinestek.

Les også: Saftig satsing på Klakken eplehage
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut