Tørkede tomater – en skikkelig smaksbombe

Lei av tomatsaus? Lag «soltørkede» tomater som du lagrer på et glass med olje. Kjempegodt!

«Ulempen» med å ha litt for mange tomatplanter, er at det blir litt for mange tomater som blir modne på en gang. Ofte koker vi tomatsaus av overskuddet, tomatsalat med rødløk og mozzerella er en garantert suksess hvis du skal ha selskap og hjemmelaget tomatsuppe er også kjempegodt.

Det tar lang tid å tørke tomater, så fyll hele stekebrettet når du først holder på. Legg de halve tomatene med skinnsiden ned.

Men her om dagen fikk vi lyst til å prøve å lage «soltørkede» tomater. Det vil si, soltørket blir de jo ikke, de må tørkes i ovn, men det er sannsynligvis de vi kjøper på butikken også. Noen ivrige tomatdyrkere vet vi har gått til innkjøp av dehydrator, den kan også brukes til å tørke sopp.

En vanlig stekeovn funker helt fint til å tørke tomater, bruk en tresleiv eller lignende for å holde døra litt på gløtt.

Vi har ikke dehydrator, så stekeovnen fikk duge. Og det gikk helt fint.

Ingredienser:
  • Tomater
  • Olivenolje
  • Grovsalt
  • Urter, for eksempel rosmarin og basilikum
  • Evt hvitløk
Smakskombinasjonen med tomater, basilikum og rosmarin er en sikker vinner. Hvis du vil kan du også bruke hvitløk.
Lag gjerne en stor porsjon tørkede tomater, det vil du ikke angre på.
Slik gjorde vi det:

Vi startet med å dele alle tomatene i to, da vi kun brukte cherrytomater. Større tomater må deles i mindre biter.

Tomatene ble lagt med skinnsiden ned på en stekeplate som var smurt med litt olivenolje.

Deretter strødde vi over litt salt, urter og rislet over litt olivenolje.

Tørk tomatene i stekeovnen i 4-5 timer på 100 grader, eller over natten på 60 grader. Hold døra litt på gløtt ved hjelp av en tresleiv eller lignende.

For å få ut all væsken av tomatene må de stå bokstavelig talt en evighet, men det er egentlig ikke nødvendig. Hvis du halvtørker dem som vi gjorde kan du legge dem på et glass med olivenolje og oppbevare i kjøleskapet.

Et Norgesglass av denne typen er fint til å oppbevare tørkede tomater. Vi har olivenolje over dem, da holder de lenge i kjøleskapet.
Konsentrert smak

Fordelen med å konservere tomatene på denne måten er ikke bare at de holder seg lengre, men ikke minst at smaken blir helt fantastisk. Hvis du synes tomatene dine er litt vasne og smakløse er det fint å tørke dem, da blir smaken konsentrert og kjempegod. Selv de som ikke liker tomater, vil like disse.

Tørkede tomater er fint å bruke for eksempel i pastaretter – pasta med soltørket tomat, spinat og fetaost er en klassiker. Bruker du kylling i tillegg får du en utmerket middag.

De smaker også supert på brødskiva, for eksempel sammen med Snøfrisk-ost.

Mange matretter kan få et løft med tørkede tomater.
Les også:
Tips på slutten av tomatsesongen
Velg riktig sort når du kjøper frø
10 tips til dyrking av tomater