Brunsneglene har overlevd tørkesommeren

Håpet du at tørkesommeren skulle ta knekken på de forhatte brunsneglene? Dessverre kommer de tilbake med en gang det begynner å regne.

I likhet med mange har vi i flere år hatt store forekomster av brunsnegler i Spirea-hagen. Etter den våte sommeren i fjor med påfølgende snørik vinter, fryktet vi at problemet kom til å bli enda større i år enn noen gang tidligere.

I mai inviterte vi derfor hele nabolaget til felles kamp mot brunsnegler ved hjelp av nematoder etter Konnerud-metoden.

Les også: Dette er Konnerud-metoden

Etter vår aksjon har det imidlertid vært den varmeste og tørreste våren og sommeren i «manns minne». Det har definitivt blitt færre brunsnegler å se etter aksjonen, men om dette skyldes nematodene eller tørkesommeren er vanskelig å si.

I sommer har vi stort sett fått ha jordbæråkeren i fred for brunsneglene, men i det siste har vi knepet flere av de slimete skapningene på fersken.
Fortsatt snegler igjen

Man skulle tro at en så lang og tørr sommer bokstavelig talt ville bety døden for de uønskede brunsneglene. Dessverre har ikke det skjedd.

Med en gang det kommer et lite regnskyll og det i tillegg er kaldere om natta, kommer de krypende frem fra gjemmestedene sine. Brunsnegler kan nemlig ligge i to måneder uten å gjøre noe som helst, før de kryper frem igjen for å spise når det blir forhold for det.

Fordelen med tørkeperioden er imidlertid at færre brunsnegler rekker å bli kjønnsmodne før  vinteren, så de ikke får parret seg og lagt flere egg.

Men borte er de altså ikke.

Tidligere år har det vært store ansamlinger av brunsnegler i vår hage, i år har det vært vesentlig færre.
Spiser på plantene

Som kjent er det ikke alltid så lett å vite om du har brunsnegler i hagen hvis du ikke er ute på kveldstid og i regnvær. På dagtid er det som regel svært få snegler å se.

Men da vi gikk en runde i hagen og området rundt i går kveld, fant vi lett 30-40 snegler som hadde kommet frem. Vi har også sett at de har vært og spist på plantene i det siste, det er for eksempel hull i Hosta-blader og tydelig spor etter snegler på andre planter som pleier å stå på menyen.

Vi vet også at det alltid er langt flere snegler i hagen enn de vi finner, så her må det settes inn tiltak.

Sneglemiddelet Ferramol er ganske effektivt for å redusere bestanden av brunsnegler utover høsten, men du bør ta en «klippe-runde» på kvelden i tillegg.
Klipping og Ferramol

Det vi gjør nå i høst er å gå en runde med saksa hver kveld og klippe alle de brunsneglene vi finner. Der det har samlet seg mange, strør vi noen korn med sneglemiddelet Ferramol oppå de døde sneglene. Dette vil nemlig tiltrekke seg andre som vil komme og spise, og Ferramol gjør at sneglene dør.

Ferramol fungerer som en slags «selvmordspille» for brunsnegler, og virkestoffet er jernfosfat. Det er ikke farlig for andre enn brunsnegler og er ikke giftig, men kan bli spist av fugler.

Det finnes et mer effektivt sneglemiddel som heter Sluxx, men dette er kun å få kjøpt for yrkesdyrkere. Sluxx har samme virkestoff som Ferramol, men er «sterkere».

Les også: Nei, kjerringråd løser ikke brunsnegler-problemet
Vi oppfordrer for øvrig alle med brunsnegler i hagen til å melde seg inn i Facebook-gruppen «Vi som vil mordersneglene til livs.»