Slik høster du frø fra egne tomater

Tomatfrø er ofte ganske dyre i innkjøp. Hvorfor ikke heller høste dine egne frø fra tomatene du dyrker selv? Her forklarer vi hvordan du gjør det.

Det kan være spennende å prøve nye tomatsorter, men ofte har vi jo våre favorittsorter som gjerne kan dyrkes år etter år.

Som kjent har alle tomater frø inne i seg. Hvis du tar ut disse frøene og tørker dem, kan du bruke dem i flere år fremover.

Hundreds & Thousands er en søt liten tomat som er lett å få til å dyrke i krukker.

Vi pleier å samle fra fra tomatsorten Hundreds & Thousands, og så gir vi bort eller selger noen småplanter til venner og bekjente.

Dette er en sort som egner seg spesielt godt til dyrking i potte eller ampel utendørs, en perfekt nybegynnersort.

Slik pleier vi å gjøre det:
    • Ta en godt moden tomat, gjerne overmoden. Dette for at frøene skal ha blitt ferdig utviklet.
Når du skjærer opp tomaten vil du se at den inneholder mange frø. De kan du tørke og så.
    • Del tomaten i to og pirk ut frøene med en skje. Få med litt av geleen/saften, og legg det hele i en boks med lokk. Hell på litt vann.
    • La det stå i romtemperatur 3-4 dager til det begynner å gjære. Da blir du kvitt det spirehemmende stoffet som finnes i geleen.
Boksene som det følger med rømmedressing i når du kjøper take away-pizza er fine å bruke når du skal fermentere tomatfrø.
  • Når frøene er ferdig gjæret (fermentert), rist på boksen, hell eventuelt på litt mer vann og la frøene synke til bunns. Ta vekk de frøene som flyter, de er ikke noe å samle på.
  • Hell over i en tesil og skyll av det som eventuelt er av fruktrester.
  • Tørk frøene på et matpapir i en dag eller to.
  • Legg frøene til oppbevaring i for eksempel et kaffefilter på et mørkt og tørt sted. Det er fint å bruke et kaffefilter fordi det vil trekke til seg eventuell fukt som er igjen. De kan også oppbevares i en papirpose eller en konvolutt, for eksempel de fine frøposene til Hageselskapet.
Tørkede frø kan oppbevares i flere år, de beholder spireevnen lenge. Dette gjelder også frø du kjøper.
Det er best å bruke frøposer i papir, ikke plast. Dette for å unngå at frøene mugner.
Vi anbefaler også den veldig fine bloggen Helenes TomatPrat og Facebook-siden Tomatdyrkere på Facebook, der finner du svar på det meste du lurer på om tomater.
Kan jeg ikke bare så en skive butikk-tomat?

Du har kanskje hørt at det går an å lage nye tomatplanter ved å skjære en skive tomat som du legger i en potte med jord?

Ja, det går an. Men det er ikke en veldig praktisk måte å så tomater på.

For som kjent er det veldig mange frø inne i en tomat. Hvis alle frøene i en tomatskive spirer, får du med andre ord tett i tett med nye tomatplanter. Det kan være vanskelig å dele dem for å prikle om uten at røttene blir ødelagt.

En annen ting å ta med i betraktning er at hvis du sår butikktomater så er det ikke sikkert at sorten er frø-ekte. Det betyr at det ikke nødvendigvis blir de samme søte tomatene på de nye plantene som de du kjøper i butikken.

Butikktomater er også tilpasset dyrking i drivhus eller et varmere klima enn her i Norge, så hvis du skal dyrke på friland/i potte bør du uansett velge en annen sort.

Flere tips? Les også disse artiklene:
Tid for å samle frø fra hagen
10 tips til dyrking av tomater
Oppskrift på tomatsaus

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut