Er de heldige med været, kan Øyvor og Stig Ove begynne å plante ut rundt 15. juni. Og er de enda heldigere kommer det ingen frostnetter før 1. august. Snakk om hageoptimisme!
Stig Ove og Øyvor Moen Karlsson bor bokstavelig talt i ei glenne midt i barskogen i Trysil-bygda Jordet. På den lille plassen ved elven Elta åpenbarer det seg hver sommer et fargerikt blomstershow selv vi som bor i mer klimagunstige strøk kan bli misunnelige på.
Vi besøkte den spennende hagen 12. august 2016. Da hadde det allerede vært to frostnetter.
– Jeg har stort sett alt som klarer seg her oppe. Og det er ganske mye, sier Øyvor, mens hun viser oss sine flotteste liljer og riddersporer.
Hagetatt av svogeren
Plassen i Eltmunningsvegen er Øyvors barndomshjem, og paret flyttet inn i 2004, etter å ha bodd mange år i Mora i Sverige. På den tiden var ikke noen av dem spesielt erfarne med hage.
– Jeg har en svoger som bor på Lillestrøm, som er enormt opptatt av blomster og planter. Hver sommer kom han på besøk og hadde med seg stadig nye planter som han ville at jeg skulle prøve. Og jeg måtte jo gjøre av dem et sted, sier Øyvor.
Dermed er hagen blitt utvidet litt etter litt, med mange bed, krukker, sitteplasser og hagedam.
I Øyvors barndomshage vokste det bare villblomster og det vi kan kalle ugress.
– Da vi flyttet inn her vokste det hvite blomster inntil husveggen. Jeg synes de var fine. Men så lærte jeg at det egentlig var et av de verste ugressene som finnes, forteller Øyvor.
Nå er ugresset blitt fortrengt til en mindre og mindre del av tomta, på bekostning av flotte stauder og busker.
– Det er ikke noe særlig jord her, da det egentlig er elvebunn det vi står på nå. Derfor har vi måtte fylt på i bedene, sier ektemannen Stig Ove.
Prøver seg frem
I årenes løp har Øyvor gjort seg mange erfaringer med hva som går og ikke går an å få til å trives i hagen. Roser er for eksempel litt vanskelige. Hun har noen få, men de blir ikke store, og de blomstrer sent.
– Jeg har en klatrerose som heter Lykkefunn, men jeg synes ikke den har vært noe lykkefunn for meg. Den ser heller stusslig ut, sier hun.
Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på at Lykkefunn egentlig krever å få bo i klimasone H4 eller mildere.
Stauder er generelt lettere å lykkes med, så fremt de ikke har for sen blomstringstid.
– Det er veldig sent her. I juni er hage helt brun, men så blir den finere og finere frem til frosten kommer. I midten av august er den på sitt fineste, forteller Øyvor.
Men Trysil-skogene kan være lunefulle. Frostnettene kommer tidlig.
– Jeg dekker over med agrylduk, men kan jo ikke dekke hele hagen heller, sier Øyvor, litt oppgitt.
Heldigvis tåler de fleste staudene som er herdet til å leve i dette klimaet at det blir et par minusgrader uten å visne, men basilikum og japansk lykt tålte ikke kulda.
– Hvis jeg bare skal ha planter som tåler sone H8 blir det dårlig utvalg. Så jeg prøver gjerne de som er sone H5 eller høyere. Går det, så går det, sier Øyvor.
Sår mye selv
De fleste plantene hun har, har hun sådd selv, eller fått av den nevnte svogeren på Lillestrøm.
– Jeg sår en del sommerblomster og grønnsaksplanter hvert år. Og så sår jeg stauder. Men det tar ofte lang tid før de vokser opp, det hender det går et par år før jeg ser noe til dem, sier hun.
Paret finner mye glede i å holde på med hagen, selv om det ikke er så mange ukene i året de har glede av den.
– Jeg synes ikke det er jobb å holde på i hagen, jeg koser meg med det, sier Øyvor.
Tips for deg som har hage med kort sesong
– Velg sorter med kort utviklingstid, slik at de rekker å blomstre før frosten kommer.
– Har du mulighet til å forkultivere innendørs eller i drivhus, kan du få blomstring tidligere.
– Kjøp planter i ditt lokale hagesenter, eller bytt med hagevenner i samme klima, da vil plantene ha best mulighet til å klare seg hos deg.
– Bruk leplanting og skjerming for å skape et godt mikroklima.
– Har du dårlig jordsmonn, sats på opphøyde bed, og bland kompost i jorda.
– Ikke gi opp selv om en plante mistrives eller dør, det finnes mange andre!