Fra trist ugressfelt til flott skyggebed

Fordelen med å ha mange stauder i hagen er at du kan få nye planter helt gratis. Vi brukte noen timer i helga på å forvandle et trist felt med brennesle og annet ugress til et flott staudebed med skyggetålende planter.

På et fellesområde i sameiet vårt er det et felt som hadde grodd nesten helt igjen av brennesle og annet ugress. Det er imidlertid fin jord der, siden vi har brukt dette feltet til å lagre jord som vi gravde vekk fra tomta i forbindelse med «extreme make-over» i hagen for et par år siden.

Enkelte områder på tomta er full av bokser som verken kan flyttes eller fjernes. Men vi kan «plante dem inn»…

Derfor var det bare å fjerne alt ugresset som hadde grodd opp, jevne ut jorda og finne noen planter å plassere der.

Ugressfjerning uten Round-Up

Mange tror det er en forferdelig jobb å rense et felt for ugress. Etter at vi har gjort det ganske mange ganger vil vi si at det ikke er vanskelig i det hele tatt. Du kan selvfølgelig ikke regne med at det holder seg hundre prosent ugressfritt i all fremtid, men hvis du bare luker vekk det som kommer opp etterhvert, er det ingen stor jobb å holde ugresset unna.

Vi bruker derfor aldri Round Up (ugressmiddel) når vi renser et nytt felt før planting.

Det som er viktigst og vanskeligst å fjerne er rotugress. Vi har i hovedsak to typer rotugress: Brennesle og løkurt. Løkurt har en lang, gulrotlignende rot, mens brennesle har lange, tynne røtter som ofte er vanskelig å få opp av jorda.

Det lureste er derfor å grave vekk det øverste torvlaget med en spade. Da blir det som regel ikke så mye igjen av rotugresset.

NB: Har du skvallerkål? Da kan du ikke plante før du har fått fjernet alt ugresset. Vi har heldigvis ikke skvallerkål i vår hage.

1 Hosta ble til 5

Etter at vi hadde fått vekk ugresset, raket vi jorda utover og gjorde hele området klart for planting.

Her har vi fjernet alt ugresset og gjort hele feltet klart for planting.
Se så fint det grønne ble mot muren!

«Hovedbeplantningen» ble en gedigen Hosta som ble delt opp i fem nye planter. Hosta skal egentlig deles om våren i likhet med andre seintblomstrende stauder, men vi har delt om høsten flere ganger før og det har gått bra.

Les også: Del staudene dine nå i høst
Hosta er en av de staudene som er veldig greie å dele. Bare pass på at hver nye del får med en god del røtter.

Når du skal dele en Hosta er en skarp spade det viktigste redskapet.

Grav først opp hele jordklumpen med så mye jord du får med. Deretter er det bare å bruke spaden og dele planten i så mange deler du ønsker.

Husk på at det må være en del røtter på hver nye plante. Vann godt i plantehullet, og vann godt de første dagene etter planting.

Det å bli flyttet betyr stress for plantene. For at de skal komme seg til hektene så fort som mulig er det viktig å vanne godt i plantehullet og på rotklumpen.

Hosta er definitivt en av våre favorittplanter, og det som er ekstra fint med den er at den trives i skyggen. Vi har mer skygge enn sol i hagen, og Hosta er derfor perfekt.

Hosta har som regel lilla blomster midt på sommeren, men det er bladverket som er den viktigste årsaken til at du skal ha Hosta. Der merkelappene har vi plantet frøformert stjerneskjerm, merkene er for å unngå at de blir luket bort.
Frøformerte stauder

I tillegg til Hosta plantet vi hvite og rosa løytnantshjerter som vi sådde i fjor høst av frø fra egne planter, samt kattemynte og stjerneskjerm. En oransjebladet alunrot som sto for trangt, fikk også plass i det nye bedet.

Med unntak av Hosta er ikke disse staudene typiske skyggeplanter, men de tåler fint å stå i halvskygge i hvert fall. Det er jo få steder som det kun er skygge hele dagen, de fleste steder har litt sol også. Det som er verdt å merke seg når du planter i skyggen er at det da kan ta lengre tid før plantene blomstrer enn om de står i sol. Det kan også bli mindre blomstring.

Tips: Trives ikke plantene der de står? Det går an å flytte dem, les her om hvordan du gjør det.

Alle plantene i vårt nye staudebed har vi altså skaffet oss selv helt gratis, ved hjelp av frø eller deling av stauder.

Hosta, eller bladlilje som den egentlig heter på norsk, finnes i mange forskjellige varianter med ulike farger og størrelser på bladene.

Det som er kjekt med stauder er at de også kan frø seg selv hvis de får anledning til det. Når det skjer lar vi småplantene stå til det er blitt store nok til å flyttes, og så setter vi dem i en potte med jord til vi har funnet stedet de skal stå permanent.

Les også: Tid for å samle frø fra hagen
Pynt opp fellesområder!

Til slutt vil vi komme med en oppfordring til alle som irriterer seg over naboer som ikke bryr seg om felles uteområder: Ta spaden i egne hender! Selv om naboen ikke bryr seg om hage, gjør det underverker for humøret å ha noe pent å se på når du går forbi. Bare pass på å ikke plante sorter som kan spre seg ukontrollert.

Les også: Planter på svartelisten – hva betyr det egentlig
Det er jo hyggelig for naboene også å ha noe pent å se på fra vei til og fra bilen!
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!