Endelig har vi løst problemet med kildesortering!

- Innhold fra Spirea.no -
I vår moderne tid skal vi selvfølgelig kildesortere – papp, papir, plast, glass, metall, batterier, lyspærer, panteflasker… Men hvor i all verden skal vi oppbevare alt sammen inntil vi får levert til gjenvinning? Det problemet har vi endelig løst!

Vi har de siste årene prøvd ut flere forskjellige løsninger for å «mellomlagre» kildesortert avfall. Vi har prøvd å ha noen store plastbokser på vaskerommet, det fungerte dårlig siden vaskerommet er en etasje ned fra kjøkkenet. Den løsningen vi har brukt, og som er blitt brukt, har vært å ha noen delvis dekorative metalldunker rett utenfor kjøkkenet. Men, det blir fort rot av det også.

Hvordan feste hengsler på innsiden av en boks? Ved å klatre inn i boksen, vel. Nå viste det seg at hengslene uansett måtte festes på utsiden, men Bjørnhild fikk i hvert fall testet om boksen kan brukes som hybel.
Spesialbygget boks

Bjørnhild pønsket derfor ut en ny løsning, som vi er sikre på at vil fungere bedre. Vi har nemlig utgang til terrassen rett fra kjøkkenet, slik at det ville være praktisk å lage en «kildesorteringsstasjon» der.

Vi bygde en stor boks som er blitt kombinert putekasse og kildesorteringsstasjon.

Denne kildesorteringsstasjonen måtte ha plass til papp/papir, glass/metall, tomme bæreposer, panteflasker/bokser, batterier og lyspærer. Plastavfall og restavfall får plass i kjøkkenbenken, matavfall komposterer vi i varmkompostbinge.

- Innhold fra Spirea.no -
Les også: En liten guide til kompostering

I tillegg ville vi gjerne ha en litt større og helst noe penere putekasse.

Løsningen ble å bygge en «boks» som kombinerte alle disse funksjonene.

Elektrisk skrutrekker er alfa og omega for hobbysnekkere. Vi er veldig godt fornøyd med vår fra Bosch med oppladbart batteri. Håndtak til lokkene kjøpte vi på Biltema.
Les også: Slik snekret vi vårt eget utekjøkken
Solid konstruksjon

Boksen bygde vi av impregnert tre. Vi snekret først et reisverk i 48 X 98 mm konstruksjonsvirke, som ble kledd med liggende terrassebord 95 X 21 mm. Hele kassen ble 275 cm lang, 60 cm dyp og 65 cm høy.

Impregnert tre er både rimelig i innkjøp og praktisk å bruke til ting som skal bygges for utendørs bruk.

På grunn av lengden lagde vi to separate lokk til kassa, ett til putekassen og ett til kildesorteringsstasjonen. Lokkene festet vi med to solide smijernshengsler på hvert lokk, og et matchende håndtak som gjør det lettere å åpne.

Vi vurderte også å sette på kroker for at lokkene skal kunne holde seg åpne, men fant ut at det ikke var nødvendig.

Hele boksen har en solid ramme som er skrudd fast i veggen.
Kroker og IKEA-poser

Den delen som er nærmest kjøkkenet er kildesorteringsstasjon. Her har vi skrudd inn kroker på hver side som vi har hengt store, blå IKEA-poser til hver «avfallsfraksjon». Batterier, lyspærer og plastposer ligger i egne bokser i bunn.

Når en pose er full er det bare å hekte den av og ta den med til der avfallet skal leveres. Det er veldig praktisk å slippe å ta avfallet for eksempel ut fra et skap og over i en pose. Og hvis noen har glemt å henge på plass igjen IKEA-posen, har vi flere som kan brukes.

Utvendig ble kassen kledd med smale terrassebord i impregnert tre.
Putekasse og solseng

I den delen som er putekasse har vi kledd innsiden med plast for å unngå å det blir fuktig. Når står hele boksen uansett under tak, så det er bare når det eventuelt er skikkelig uvær at det kan regne/snø inn.

Etter at hele «byggverket» var ferdig, oppdaget vi at det også har minst én funksjon til: Solseng. Det er bare å ta med seg et par puter og legge seg og nyte ettermiddagssolen. Hele konstruksjonen er så solid at du fint kan både sitte og ligge på den.

Vi hadde egentlig ikke plass til solseng på terrassen, men nå kan vi bruke putekassen som solseng!

Alt i alt er vi veldig fornøyde med den nye løsningen for kildesortering og putekasse. Det blir mye ryddigere og penere både inne og ute.

Les også: Få det ryddig én gang for alle med KonMari-metoden

 

 

 

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*