Denne krakken bygget vi av ting som skulle kastes

Vi hadde fire trappegelendere som var i ferd med å bli med på lasset til gjenvinningsstasjonen. «Vent litt», sa Tore, «jeg vil bygge noe av dem». Og resultatet ble denne flotte krakken.

Selv om vi ha pusset opp i hele sommer, har vi fortsatt både arbeidslyst og kreativitet igjen. I forbindelse med at vi har pusset opp trappene våre, fjernet vi fire gelendere i tre, fordi vi anså at de var unødvendige. Trappene er ikke spesielt bratte, det er dessuten gelender på den andre siden også, så får være måte på sikkerhet.

Les også: Oppussing av trapp – fra slitt furu til lekker grå

Bjørnhild hadde (naturligvis) tenkt å kaste de kasserte gelendrene, men Tore er en «skrotnisse» og synes ikke det bør kastes mer enn høyst nødvendig. Dermed slapp de fire gelendrene å bli med til Brobekk gjenvinningsstasjon.

Her er tegningen, og slik ble den ferdige krakken.

Tore satte umiddelbart i gang med å lage en arbeidstegning til en krakk der så mye som mulig av materialene kunne brukes. Etter å ha laget tegning, kappet han opp alle bitene med sirkelsag.

Her er alle bitene til det som skal bli krakken. Andreas er i gang med å tenke ut hvordan oppgaven skal løses.

Først hadde han tenkt å skru sammen delene ved hjelp av vanlige skruer. Det viste seg imidlertid at treet var så hardt at det ikke gikk.

Derfor kjøpte han heller to såkalte gjengestenger på Biltema, med muttere i riktig dimensjon. Gjengestengene får du kjøpt i 1 meters lengde, og så er det bare å kappe til slik at de passer til det du trenger.

Linjal og blyant er viktige verktøy når du skal bygge et møbel som (helst) skal bli rett.

Hele krakken ble altså satt sammen ved at det ble boret hull gjennom alle bitene, og så ble gjengestengene tredd gjennom, og til slutt strammet til med muttere. Resultatet ble en krakk som er så solid at den trolig tåler en elefant, og den har et helt unikt design. One of a kind, intet mindre!

Bjørnhild fikk lov å prøvesitte benken, selv om hun egentlig hadde tenkt å kaste byggematerialene.

Etter at krakken var satt sammen, ble den malt med 1 strøk heftgrunn og 2 strøk 3 stjerner gulvmaling. Det er den samme malingen som vi har brukt til å male 2 trapper, ett skap, en bokhylle og 2 innerdører.

Her er hele krakken skrudd ferdig. Gikk da under navnet «badstubenken».
Litt pussing med sandpapir må til for å unngå flis i rumpa.
Det viste seg at beina ikke var helt like lange, men det fikser vi med en fintannet sag.
Benken ble først gitt et strøk grunning, før to lag med grå maling ble påført.