Gammelt IKEA-skap ble nytt med gulvmaling

Vi har et gammelt skap fra IKEA som har fulgt oss i over 20 år. Se så lekkert det ble etter at vi malte det med grå gulvmaling!

Et høyt skap med glassdører og hyller er et kjekt og greit møbel som vi i årenes løp har brukt til mye forskjellig. I perioder har det vært «roteskap», men etter at Bjørnhild ryddet hele huset etter KonMari-metoden har det endelig kommet til sin rett som skap for pene glass i ulike fasonger og størrelser.

Glass som ikke er i daglig bruk bør lagres i et skap og ikke på en åpen hylle – hvis du ikke er veldig glad i å tørke støv…
Vi har et eget skap for alle pene glass, karafler og lignende.

Les mer om KonMari-metoden i denne artikkelen vi har laget for en stund siden.

Riktig skap, feil farge

Det var bare det at etter oppussing av de fleste rom i huset, passet skapet veldig dårlig sammen med resten av interiøret. Ikke noe galt med skapet, men den brune tre-lignende fargen var ikke helt i stil med huset for øvrig.

Feil farge er imidlertid som oftest enkelt å fikse på. Det er bare å male!

Siden vi nettopp har malt trappa, hadde vi en skvett grå 3 stjerner gulvmaling til overs. Dette er for øvrig samme maling som vi tidligere har brukt til å male flere dører, det kan du lese mer om her.

Det å male et skap er ikke en stor jobb, i hvert fall ikke sammenlignet med å male en hel trapp med 14 trinn. Så det er bare å sette i gang.

Slik gikk vi frem da vi malte skapet:
Hvis det er går an å ta av dørene, bør disse av før du begynner å male. Da slipper du maskering/frykt for søl.

Først tok vi av dørene og tok ut de løse glasshyllene. Skapet fikk en grundig vask med lunkent vann, det var ikke nødvendig med vaskemiddel da det bare var litt støvete. Spesielt toppen er det greit å være litt nøye med, i tilfelle det er noe fett som har festet seg der. Hvis det er smuss og urenheter på overflaten kan maling flasse av etter en stund.

Etter rengjøring var det bare å finne frem malerutstyr. OBS: Husk å dekke gulv under det du skal male med plast, papp eller malerfilt.

Dette skapet har vært trofast med oss i flere boliger. Bruksverdien er god, fargen var vi litt lei,

Før selve malingen påføres er det anbefalt å bruke heftgrunn, et spesialprodukt når du skal male overflater som er ganske glatte. Bruk gjerne en liten rull både når du grunner og når du senere maler.

Heftgrunn er overmalbar etter cirka 2 timer, og da er det bare å sette i gang med å male med gulvmalingen. Vær nøye og pass på å ikke legg for tykt lag, da vi det fort renne og danne seg striper/bobler.

For å få malingen til å sitte godt på en glatt overflate er det lurt å grunne med ett strøk heftgrunn.

Etter første strøk med gulvmaling skal det tørke i minst 8 timer. Malingen er støvtørr etter bare et par timer, men det er viktig å vente i anbefalt tid mellom hvert strøk, hvis ikke risikerer du at malingen ikke herder riktig.

Slik ble skapet med to strøk grå gulvmaling. Mye bedre, synes vi.

Det vil som regel klare seg med to strøk, men er det mer ujevne overflater kan det være at du trenger tre strøk.

Det mest tidkrevende med å male med gulvmaling er ventetiden mellom hvert strøk, som er minst 8 timer.

Etter at du er ferdig med å male skal malingen tørke i minst 24 timer før skapet er klart til bruk. Vi lot det stå et par dager å lufte seg før vi satte på dører og hyller og fylte det opp med ting igjen.

Litt plundrete å sette på glassdørene igjen, men det gikk greit til slutt.

Mye kan fornyes

Samme metode som vi har beskrevet kan naturligvis brukes til å male andre møbler også. For eksempel bokhyller, salongbord, krakker, etc. En av Bjørnhilds kusiner fikk tak i en veggseksjon på Finn.no, og malte hele møbelet med gulvmaling. Det ble utrolig lekkert, og nesten gratis.

Med andre ord er det ikke nødvendig å kaste og kjøpe nytt hver gang du går lei av et møbel. Det er ikke verken vanskelig eller tidkrevende å male en hylle, et skap eller et bord, og du kan selv bestemme hvilken farge du vil ha.

Vi malte skapet med grunning og to strøk gulvmaling som vi lot tørke/lufte ut et par dager før vi satte hyller, dører og glassene på plass igjen.

Vær også klar over at du ikke må velge bare blant de fargene som står i fargekartet til den spesielle malingen. Går du i en malingsbutikk kan de også blande i andre farger hvis du ønsker det. Det er i hvert fall vår erfaring at dette er mulig med de fleste typer maling.

Les også: Gi krukkene en make-over med maling

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.