Slik fjerner du tapet – hvis du absolutt må

Har du som oss ruglete og stygg tapet på veggene? Ønsker du deg slette vegger? Det er mulig å få til, men det krever litt jobb…

Noen tidligere eiere hadde lagt tapet på nesten alle veggene i hele huset, uten å gjøre jobben spesielt bra. Det var «rysjer» i hjørnene i stua og tapeten var løsnet fra veggen flere steder.

I slike tilfeller er det ingen annen utvei enn å rive tapeten av veggen. Det brukte vi noen dager på…
Det ytterste laget av tapeten lar seg som regel fjerne ganske greit. Men under ligger det et tynt papirlag som sitter fast i limet, det er svært tidkrevende å bli kvitt. Vi prøvde flere metoder.
Tidkrevende å fjerne alt

Den ytterste delen av tapeten var ikke så vanskelig å fjerne, den lot seg greit rive av i store flak. Det som viste seg å være tidkrevende var å få vekk det innerste papiret og limet som tapeten var festet til veggen med.

Vi kjøpte en «tapetfjerningsmaskin» på Clas Ohlson som fungerer slik at den damper tapeten bort. Den fungerte ganske effektivt noen steder, andre steder nesten ikke i det hele tatt. Vi fant også et kjerringråd på internett om å blande lunkent vann og eddik og spraye på veggen. Dette fungerte ganske bra.

Tapetfjerningsmaskinen er ingen vidundermaskin, men den fungerer greit til å ta vekk tapet som ikke sitter veldig godt. Det kommer damp ut av denne plata som løser opp limet som sitter bak tapeten.
OBS: Dersom veggen under tapetet ikke er malt (f eks sponplate) bør du være litt forsiktig med vann/damp så ikke platene buler opp.
Enkel mekanikk i denne tapetfjerneren til under 300 kroner. Du fyller vann på tanken til høyre, plugger i strømmen, så kommer det damp ut av platen til venstre noen minutter etterpå.

Har du først begynt å fjerne tapeten fra en vegg, er det ingen vei tilbake, du må få bort alt, i hvert fall alt papir som kan løsne når du begynner å påføre fuktig sparkel og maling.

Denne veggen var dekket med tapet som satt bare sånn passe godt fast i veggen. Med andre ord måtte den fjernes hvis det skulle bli et godt resultat.
Må tapeten vekk?

Det finnes dessverre ikke noen «quick-fix» for å fjerne tapet, du bør derfor vurdere om det virkelig er nødvendig før du setter i gang.

Er du helt sikker på at tapeten må vekk? Du kan få av gammel tapet, men vær forberedt på at det kan ta veldig lang tid. Noen ganger er det som en seier å få av en slik liten bit. Også har du resten av rommet igjen…

Dersom tapeten sitter godt fast i veggen er det i de fleste tilfeller bedre å sparkle over tapeten for å få slette vegger. Helsparkling tar litt tid, men er ikke så vanskelig som mange tror. Du kan for eksempel bruke rullesparkel, dette er en fuktig sandsparkel som er lett å få utover veggen.

Når du helsparkler legger du rett og slett et lag med sparkel utover hele veggen, så jevnt som du klarer. Bruk en bredsparkel til å glatte ut. Pass på å ikke få for tykt lag, da vil det ikke tørke.

Det ser ujevnt ut nå, men når denne sparklede veggen blir pusset, får vi en glatt og fin overflate å male på.

Sparkelen må tørke godt før du begynner å pusse, i hvert fall fall til neste dag. Bruk sandpapir på et pussebrett og puss vekk alt som «stikker ut», og kjenn med hånda at du får en glatt og fin overflate. Du må sannsynligvis sparkle minst én gang til for å dekke alle ujevnheter.

Sparkling er en litt grisete jobb, men ikke så vanskelig som mange tror.

Har du mye vegg som skal sparkles og pusses kan du leie en pussemaskin kalt «sjiraff». Profesjonelle malere bruker dette.

Gjør du denne jobben grundig er selve malingen gjort unna på et øyeblikk, og resultatet blir superfint.

Veggfornyer

Et alternativ til helsparkling er å ta på en veggfornyer, som er en glatt tapet som du kan lime utenpå den gamle tapeten og male over. Dette alternativet passer best hvis det gamle tapetet ikke er har veldig mye «rugler», for eksempel strietapet.

Men har du store veggflater som skal dekkes blir det ganske dyrt å bruke veggfornyer – sparkling er en rimelig måte å få en «ny start» på veggen.

«Hurtig-løsning»

Er det ikke så viktig for deg å få slette vegger, du vil bare ha det penere enn det er i dag?

Her var det en del av tapeten som ikke satt fast i veggen, og derfor måtte skjæres vekk. «Hullet» fylte vi med sparkel, som ble pusset og deretter malt. På nært hold ser du forskjellen, men på avstand legger ingen merke til det.

Da kan du flekksparkle i stedet for å helsparkle. Skjær vekk all tapet som er løs, sparkle over, pusse, etc. Du blir ikke kvitt mønsteret på veggen, men det er en veldig mye mindre tidkrevende metode enn helsparkling.

For flere oppussingstips, les disse sakene fra Spirea:
Tøft ungdomsrom malt i supermakt blåfarge
Slik fikk vi en helt «ny» dør med gulvmaling
Fra «furuhelvete» til lekkert, hvitt tak