Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror å male innendørs vegger med godt resultat. Hemmeligheten ligger i å bruke mye tid på «kjedelig» forarbeid.
Sommeren 2018 er ikke bare den varmeste sommeren i manns minne, den er også vår families store oppussingssommer. Etter at vi malte huset utvendig i fjor skulle du kanskje tro at vi hadde fått vår dose oppussing, men den gang ei…
I år er det altså interiøret som står for tur, med blant annet maling av tak, vegger og trapper.
I dette blogginnlegget vil vi fortelle litt om våre erfaringer for å få et godt sluttresultat når vi maler vegger.

I de fleste hjem kreves det en god del grunnarbeid for å få det pent når du maler.
Hvis du leier inn en profesjonell maler til å gjøre jobben vil du fort oppdage at vedkommende bruker mye mer tid på å sparkle og pusse enn på selve malingen. Det bør du også gjøre hvis du skal male selv.

Hvorfor sparkle?
For å få et godt sluttresultat etter maling er det viktig å ha en fin og slett overflate å male på. Minste minimum er derfor å sparkle alle hull (f eks etter skruer og spiker), hakk og ujevnheter før du begynner å male. Er veggen ikke så aller verst, holder det som regel å sparkle én gang, deretter pusse over med sandpapir for å få det slett, og så kan du begynne å male.

Ønsker du derimot å få bortimot perfekt resultat, er det best å helsparkle hele veggen. Dette er en omfattende prosess, men det er verdt å bruke tid på det, spesielt i stua og andre rom der du ønsker å få det ekstra fint.
Helsparkling betyr at du påfører sparkel på hele veggen, deretter pusser med sandpapir, så sparkler en gang til i ujevnheter, pusser en gang til, og så videre.

Dette er en metode som egner seg godt på tidligere malte eller tapetserte vegger som du ønsker å få helt slette og fine. Fordelen med å helsparkle er at du får en «ny start» på hele veggen, det blir lettere å få en jevn finish på malingen enn hvis du flekksparkler.
Her er en videofilm som viser hvordan du helsparkler.
Les også: Slik fjerner du tapet – hvis du absolutt må

Klart for å male? Ikke helt
Etter at du har sparklet og pusset selve veggen, er det tid for å fikse litt på hjørner og overganger mellom vegg og list. Her pleier vi å bruke akryl, også kjent som «malerens beste venn». Noen mener det er juks å bruke akryl, det synes ikke vi.
Ved å ta en runde med akryltuben og fylle igjen alle spikerhull, sprekker under lister og i hjørner, kommer male-resultatet til å se tilnærmet superproft ut.

Det er nemlig sånn at alle ujevnheter du ser før du begynner å male, også vil synes etter at du har malt. Og hvis det er hull i veggen er det fare for at de fyller seg en «klump» med maling som renner ned og lager stygge bobler og striper.

Og så; maling
Etter at du har brukt to-tre dager på forarbeidet, er det endelig klart for å begynne å male. Og det tar som regel «skuffende» kort tid. Du vil helt sikkert tenke: Hvorfor har jeg ikke gjort dette før…

Med vannbasert maling kan du nemlig male to strøk på to timer. I praksis er det bare å begynne å male strøk to på den første veggen rett etter at du er ferdig med første strøket på den siste veggen.

Hvis du ikke fjerner listene før du maler er det veldig smart å maskere dem med tape. Vi pleier å ta vekk gulvlister når vi maler, taklistene lar vi sitte da det er ganske mye jobb å sette dem opp på nytt eller kutte til nye lister.

Hvis du ikke skal legge nytt gulv etterpå er det også viktig å dekke til gulvet med plast, papp eller malerfilt. Det kommer nemlig til å bli søl, uansett hvor «flink» du er til å male.

Vår erfaring er også at det alltid er smart å starte fra toppen: Mal taket først, deretter veggene, så til slutt legger du gulv.

Vi skal absolutt ikke påberope oss å være male-eksperter, men i årenes løp har vi lært noen triks som gjør at vi nå klarer å få det ganske fint. I den første leiligheten vår brukte vi ikke et gram sparkel før vi malte, nå i sommer har vi brukt 40 kilo…
FOR FLERE OPPUSSINGSTIPS, LES DISSE SAKENE FRA SPIREA:
TØFT UNGDOMSROM MALT I SUPERMAKT BLÅFARGE
SLIK FIKK VI EN HELT «NY» DØR MED GULVMALING
FRA «FURUHELVETE» TIL LEKKERT, HVITT TAK


Meld deg på og motta gratis hagekalender
Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!"Må fylles ut" indicates required fields