Male trapp: Fra slitt furu til lekker grå

Den slitte furutrappa hadde sett bedre dager. Men med noen strøk grå maling og trappetrinnstepper ble den som ny!

Vi har to trapper i huset vårt, og begge har trolig stått helt ubehandlet siden huset var nytt i 1986. Ubehandlet = furu. Som kjent blir furu ganske mørkt med tiden, og i tillegg var trinnene veldig slitt etter mye gåing opp og ned.

Ønsker du deg også slike trappetepper?
De bestiller du enkelt i nettbutikken på Jotex.no
(Annonselenke)
Ikke akkurat fresh furutrapp, den så faktisk enda verre ut før sliping.
Maling er enklest

Det er flere måter å pusse opp trapp på, og vi kom frem til at den beste og enkleste måten for vår trapp var å male den.

Men det som er problemet med å male en trapp lysere er at den fort får stygge merker og hakk i trinnene. Dette har vi selv erfart i vår tidligere bolig, der vi fikk en tilsvarende furutrapp malt helt hvit.

Her er trappa blitt malt, og fremstår som helt ny og lekker. Litt av en forandring! Fargen vi har brukt heter stålgrå 0039, den er litt mørkere i virkeligheten enn den ser ut på akkurat dette bildet.

Løsningen vi har valgt for å unngå problemet med hakk i trinnene er å legge såkalte trappetrinnstepper over der du går. Det er små halvmåneformede teppefliser som du limer på hvert trinn. Dette gjør også at trappa blir så glatt, et sikkerhetstiltak rett og slett. Vi kjøpte disse i nettbutikken til Jotex.

Det å male en trapp er ikke gjort i en fei, særlig ikke hvis det er en åpen trapp som må males på alle sider.

Det er mye pirkearbeid med å male en trapp. Det er smart å starte med gelenderet og så ta selve trinnene til slutt, så får du gjort alt i én omgang.
Slik gikk vi frem da vi malte vår trapp:
Pussing:

Siden trappa var ganske slitt, brukte vi slipemaskin for å fjerne hakk i trinnene. Vi brukte også sandpapir på kloss for å raspe opp overflaten litt på de stedene det ikke var hensiktsmessig å bruke slipemaskin.

Grundig vask:

Etter pussing vasket vi trappa grundig med Tyrilin panelrens, et spesialvaskemiddel for panel/furu som skal males.

Grunning:

For å sørge for at malingen sitter godt til underlaget, grunnet vi hele trappa med ett strøk Jotun heftgrunning. OBS: Dersom du har en forholdsvis ny tretrapp bør du bruke sperregrunning, da unngår du at treverket blør gjennom.

Det er praktisk å bruke en smal rull for å male trapp, da kommer du til i alle kriker og kroker. Det er også et poeng at 3 stjerner gulvmaling er ganske kostbar, med en stor rull vil du «miste» mye maling som sitter i rullen.
Maling:

Vi valgte å bruke 3 stjerner gulvmaling, som er en meget slitesterk maling som dekker godt på slette overflater. Den renner fint utover uavhengig av om du bruker pensel eller rull. Vi brukte for det meste en smal rull for slette overflater, kun pensel der vi ikke kom til med rullen.

Det er lurt å male veggene i trappegangen før du maler selve trappa, da slipper du å dekke til.

Du må male minst 2 strøk for å få en slitesterk og fin overflate. Det er også viktig å vente lenge nok mellom hvert strøk slik at det herder ordentlig. Anbefalt overmalingstid for 3 stjerner gulvmaling er 8 timer. Etter siste strøk bør du vente minst 24 timer før du begynner å bruke trappen igjen.

Feste trappetrinnstepper:

«Halvmånene» leveres med lim på baksiden, og kan enkelt limes på hvert trappetrinn. Noen har erfaring med at limet kan sitte litt dårlig, men dette kan løses ved å ta på litt ekstra lim.

Ønsker du deg også slike trappetepper?
De bestiller du enkelt i nettbutikken på Jotex.no
(Annonselenke)
Vent med å fjerne beskyttelsesplasten på baksiden av trappetrinnsteppene til du er helt sikker på hvor de skal plasseres.
Limet kan være litt dårlig på trappetrinnstepper, derfor tok vi på litt ekstra lim. Vi brukte CT1 monteringslim som kan brukes på de fleste syntetiske materialer.
Før du limer fast teppene må du bestemme plasseringen. Marker hver side med maskeringstape så er det lettere å lime dem fast på riktig sted.

Det er uansett lite sannsynlig at du skal fjerne teppene uten å male trappa på nytt igjen, så gjør ikke noe om teppene sitter godt. Teppene kan vaskes av med en fuktig klut, eller støvsuges.

Det er mye jobb å male en trapp, men da vi fikk se det ferdige resultatet var det verdt alle timene med «pirkemaling».
Velg kvalitetsmaling

Som sagt er det en stor jobb å male trappa, og vi ønsker ikke å gjøre det igjen med det første. Vi synes nok at gulvmalingen har en vel stiv pris, 649 kroner for 3 liter. Men ifølge de som har erfaring med akkurat denne malingen er den verdt det. Derfor: Ingen vits i å spare penger på å kjøpe for dårlig maling hvis det gjør at trappa på males på nytt igjen om få år.

Andreas tror at katten Trine kommer til å like å klore på de nye trappetrinnsteppene. Det får vi håpe hun lar være.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut