På skattejakt i Tage Andersens Gunillaberg

Oj! Der var det noe, ja! Multi-kunstneren Tage Andersen lar deg komme inn i hans eget rike på den svenske gården Gunillaberg. Her finner du overraskelser rundt hver sving.

Den danske blomsterkunstneren Tage Andersen kjøpte i 2008 gården Gunillaberg i Bottnaryd i Småland. Her har han skapt sitt helt eget univers med de mest utrolige kunstverk og kreasjoner.

Tage Andersens Gunillaberg byr på opplevelser både for kunstinteresserte og de som liker å se på «rare ting».

Hver sommer fra midten av mai til september holder han Gunillaberg åpent for publikum, og spesielt danskene strømmer til i tusentall.

De store pergolaene med pasjonsblomster hadde ikke riktig begynt å blomstre. Men tenk deg synet av «en million» blå blomster!

Gunillaberg er noe du ikke finner maken til, noe sted, den påstanden våger vi. Det beste begrepet for å beskrive det er vel at det er et opplevelsessenter for Tage Andersens kunst.

Det er langt fra bare blomster på Gunillaberg. For eksempel dette enorme sjakkspillet.
Snorkende griser

Når du går ut av bilen og opp den lille grusveien fra parkeringsplassen til gården, ser du først noen hester og ikke minst de vietnamesiske hengebuksvinene som snorker når de sover. Lenger inn på tunet tripper fargerike høner, perlehøns som lager et utrolig spetakkel og geitebukker med enorme horn.

Skulle tro at denne karen slet litt med hodepine! Tenk deg å drasse rundt på så tunge horn hele livet.

Men det er ikke dyrene som er hovedattraksjonen på Gunillaberg, de bare er der som en del av kunsten. Tage Andersens særegne og surrealistiske komposisjoner der han blander naturmaterialer, friske blomster og døde trær gir både inspirasjon og et nytt blikk på hva kunst faktisk kan være.

Har han ikke skohyller? Vanskelig å si om dette er en kunstinstallasjon, eller bare Tage Andersens måte å oppbevare sko på.

Han har for eksempel plantet liljer i skogen, hengt opp malerier i trærne og brukt materialer andre ville ha kastet i søpla til å lage nye kunstverk.

Tage Andersen er en travel mann, men hans mange ansatte sørger hele tiden for at alle blomstene i vasene er friske og vakre.
Lyst til å slenge deg nedpå litt? Du bør nok ikke gjøre det, dette er også en del av utstillingen.
Noen trær har Tage Andersen bestemt at tar seg best ut som døde, som disse strengt beskårne pæretrærne.

Inne i selve hovedhuset kan du se Tages eget arbeidsrom, og en utstilling av både hans egen kunst og verker av andre kunstnere.

Sommerutstillingen i hovedhuset er en blanding av Tage Andersens egne kunstverk, og andre kunstnere.
I skogen rundt Gunillaberg har Tage Andersen hengt opp malerier laget av andre kunstnere.
Enormt orangeri

I det gedigne orangeriet gjemt under trekronene holdes det ulike forestillinger flere ganger i løpet av sommeren. For å se programmet, gå inn på hjemmesiden.

Orangeriet er vakkert både fra utsiden og hvis du går inn og vandrer mellom de ulike tropiske plantene.
Hele orangeriet er fylt med enorme versjoner av våre «stueplanter».

Tage Andersen har også en butikk i København der han bor i vinterhalvåret. Der er det inngangspenger for å komme inn, men de som har vært der sier at det er en opplevelse verdt de 50 kronene. De fleste som kommer inn har nemlig ikke råd til å kjøpe noe.

Kunst er umulig å verdsette, naturligvis. Men denne dingsen med noen slags puter(?) tok vi ikke med oss hjem. Den får noen andre bla opp 48.000,- for.
«Narrespeilet» får selv den sureste til å trekke på smilebåndet.
Speil, speil, hvem er vakrest i landet her? Damene ser ut til å beundre sitt eget speilbilde, men det var nok noe annet á la Tage Andersen de så på.

Spirea.no besøkte Gunillaberg i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Når det er montert store speil innenfor, er det en viss fare for å møte seg selv i døra… Gården Gunillaberg er fra 1600-tallet, Tage Andersen kjøpte den i 2008 og bor der sammen med sin partner Måns.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.