Visingsö er øya der remmalag tar deg rundt

På 1100-tallet var Visingsö sentrum for det svenske kongedømmet. Nå kommer turistene til øya for å kjøre remmalag eller «hestebuss».

En liten ferjetur fra polkagrisbyen Gränna i Småland ligger Visingsö, en 24 kvadratkilometer stor øy midt i Vättern. Øya har mange ruiner som minner om Sveriges historie, og er godt besøkt av turister.

REMMALAG: Jepp, denne vogna klarer to hester å trekke selv om den er full av passasjerer.
Buss med ekte hestekrefter

Vi besøkte Visingsö tidligere i år da vi var på pressetur i Småland sammen med Visit Sweden. Det mest spesielle vi opplevde var uten tvil den spesielle «hestebussen» som trafikkerer øya, såkalt remmalag.

Hestene som trekker remmalaget er av det rolige slaget og hilser gjerne på passasjerene. Louise på bildet er fra barndommen vant til slike store dyr, og fikk raskt etablert: Vi er venner.

Remmalag har vi ikke sett eller hørt om tidligere, men det er rett og slett en lang vogn som blir trukket av to store, sterke hester. Passasjerene sitter rygg mot rygg på to lange benker, og det er plass til 22 passasjerer hvis man sitter litt trangt. Ifølge de to kvinnelige kuskene våre har ikke hestene noe problem med å trekke en sånn vekt.

På Visingsö finnes både eikeskog og bøkeskog. Eika ble i sin tid plantet for å skaffe tømmer til skipsindustrien.

Når du sitter bak på remmalaget får du en flott sightseeing-tur over hele Visingsö. Det er rett og slett en perfekt måte å oppleve øya uten å traske og gå på egne bein.

Det er ikke bare hester som kjører på veiene på Visingsö, disse flotte veteran-bilene er nok også ute og lufter seg innimellom.
Ville ha eik til krigsskip

Som nevnt var Visingsö tidligere svært viktig for det svenske kongeriket, og det ble for eksempel plantet eikeskog her for å sikre tilgangen av tømmer til den svenske marinen.

Fin utsikt fra «hestebussen».
Tempelridderen Arn (Magnusson), kjent fra bøkene og filmene med samme navn, var ikke bare i Jerusalem, men også på Visingsö på 1100-tallet.

Hvis boken, filmen og wikipedia er korrekt, var Arn vitne til at Karl Sverkersson ble drept på stranda der i 1167. Dramatiske ting det ikke gjøres noe stort poeng ut av i våre dager. Det nærmeste vi så, var et skilt med «100 meter herfra slo Arn leir».

I boken «Riket ved veiens ende» er det på Visingsö Arn til slutt får se sin Cecilia etter de 20 årene de har vært fra hverandre. (Foto: Svensk Filmindustri)
Rekonstruert prakthage

Besøker du Visingsö bør du også legge turen innom Wisingsborgs Trädgård, også kalt Ørtagården. Hagen hadde i sin storhetstid 2000 frukttrær, men hadde grodd igjen frem til nåværende driver Tomas tok spaden i egne hender.

Han jobber jevnt og trutt med å få hagen tilbake i fordums prakt, blant annet med hjelp av en frivillig dame som er botaniker, kunne han fortelle oss.

Kafévert Tomas flyttet hjem igjen til Visingsö i 2014, etter å ha bodd mange år i Stockholm der han jobbet i reklamebransjen.

Tomas driver også en veldig koselig trädgårdskafé og gårdsbutikk der du kan få kjøpt Grännaglass (is) og andre spesialiteter.

Kumlaby kirke er fra 1100-tallet og har et tårn som du kan komme opp i.

Ikke så langt fra havnen ligger Visingsborg slottsruin, der Brahe-slekten regjerte på 1700-tallet. Ruinen er i god stand til ruin å være, og vel verdt et besøk.

Akeleiene blomstret vakkert ved Visingsborg slottsruin.

Visingsö ligger 30 kilometer nord for Jønkøping, og en snau halvtimes ferjetur fra Gränna. Ferjen er bilferge, men du kan som nevnt også oppleve øya til hest med remmalaget. Ellers er det fint å leie sykler der, terrenget er flatt og sykkelvennlig.

Remsene foran øynene er ikke pynt. Det er en effektiv måte å holde fluer unna øynene på hestene.
Visingsö har et særdeles gunstig klima for planter med milde vintre og lite snø.
Skigarder og grinder er det mange av i Småland, også på Visingsö.

Spirea.no var på Visingsö i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut