Trolsk båttur i John Bauers motiver

Kunstneren John Bauer malte huldrer og troll, og blir ofte omtalt som svenskenes svar på den norske eventyrmaleren Theodor Kittelsen. Vi ble med på en veldig spesiell båttur i kanalen der Bauer fant inspirasjon til mange av sine motiver.

John Bauer ble født i Jønkøping i Småland i 1882, og til tross for at han bare ble 36 år gammel klarte han å bli en svært folkekjær kunstner i Sverige. Han illustrerte blant annet mange svenske eventyr og ga liv til figurene fra det underjordiske.

Vannliljer og solen som speiler seg i vannet – dette kunne John Bauer ha malt.
Båttur på kanalen

I forbindelse med en pressetur i regi av Visit Sweden fikk vi i Spirea bli med på en trolsk båttur i nettopp det landskapet John Bauer fant sine figurer. Mellom innsjøene Bunn og Øre er det gravd ut en kanal der det er mulig å kjøre en flatbunnet båt.

Vi hadde en veldig flott båttur i nydelig sommervær.

Trolska Båtturer kjører fast rute om sommeren, og har i tillegg mulighet for charterturer med mat og drikke. Båtturen starter på brygga ved hotellet Bauergården i Gränna i Småland.

Vår kaptein på båtturen var Sigge, som villig delte av sine kunnskaper om det vi fikk se underveis.

Kanalen mellom sjøene Bunn og Øre er et par kilometer lang, og går gjennom et trolsk skogslandskap med trær som vokser helt ned i vannet. Terrenget rundt ser ganske ufremkommelig ut, så det er ikke usannsynlig at folk bokstavelig talt har gått seg ned i myra, og nøkken eller andre underjordiske vesener har fått skylda.

Den trolske båtturen på en kanal mellom sjøene Bunn og Øre, gjennom et landskap som gjør at det er lett å se hvor John Bauer hentet inspirasjon.
Ønsket seg mer jord

Kanalen ble forøvrig gravd ut fordi bøndene i området ønsket å senke vannstanden i sjøen for å få mer jord. Det viste seg imidlertid at det eneste som kom til syne var mer av det steinete jordsmonnet som finnes overalt i Småland – ikke fet og fin matjord…

Det er rart trærne ikke drukner, men på den annen side tørker de i hvert fall ikke ut.

På båtturen ble vi kontinuerlig informert og underholdt av den utmerkede kapteinen Sigge, som viste seg å sitte på mye kunnskap om både landskapet og kunstneren John Bauer.

Denne broen går det greit å komme under, hvis alle dukker.

Den mest spesielle opplevelsen på båtturen var nok da vi skulle passere under broene over kanalen. Broene er nemlig for lave til at båten kommer under, med mindre alle ombord legger seg på en side i båten, og dukker hodet ned.

For å komme under denne broen måtte alle legge seg ned på den ene siden av båten.
Som du ser er det ikke god klaring mellom båten og broen.
Led tragisk død

Kunstneren John Bauer var som sagt født i Småland, og etter fullførte kunststudier i Stockholm, Italia og Tyskland flyttet han tilbake til Småland sammen med sin kone, kunstnerinnen Ester Elquist. Bauer selv fant stor inspirasjon i sitt hjemlige landskap, og hadde en enorm produksjon i løpet av de årene han arbeidet.

Langs bredden på kanalen dukker det opp ulike figurer som han karen her.

Hans kone fant seg derimot aldri helt til rette i Småland, og i 1936 bestemte familien seg for å flytte tilbake til Stockholm. Men siden fru Ester var redd for å ta tog, skulle de ta båt  på Vättern. Men denne novemberdagen kom det et voldsomt uvær som gjorde at dampskipet «Per Brahe» forliste, og John Bauer med familie led drukningsdøden.

Lyst på flere opplevelser i Gränna? Les om det gedigne drivhuset Uppgrenna Naturhus.
Noen lysstrimer trenger gjennom trærne, akkurat nok til å klare å gjenskape den spesielle stemningen som du kan finne i John Bauers malerier.

Spirea.no var med på Trolsk båttur forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Mange fotomotiver underveis på den timelange båtturen.
Vi så mange flotte og fargerike øyenstikkere i løpet av turen.
Flagget i akterenden måtte tas ned hver gang vi skulle passere under en bro.