Uppgrenna Naturhus – endelig fikk Bodil sitt eget drivhus

Helt fra hun var liten og fulgte med sin far på besøk i bygdens planteskole hadde Bodil Antonsson drømt om å få sitt eget drivhus. I 2015 kunne hun åpne dørene til Uppgrenna Naturhus, et drivhus der både eksotiske planter og slitne mennesker kan vokse.

Midt utpå et jorde i Uppgrenna noen kilometer nord for «polkagrisbyen» Gränna i Småland ligger Uppgrenna Naturhus. Det har form som den typiske svenske låven som tidligere lå på tomten, men ser mest av alt ut som en gigantversjon av et eksklusivt drivhus.

Kommer du kjørende med bil forbi vil du sikkert lure på hva dette er – og kanskje kjøre innom for en kaffe og en «fika» i kafeen som finnes i naturhuset.

Uppgrenna Naturhus ligger vakkert til med utsikt mot Vättern og omgitt av grønne enger. I sommer har det vært mange fine dager å nyte en «fika» på terrassen.
Låve ble naturhus

Som nevnt hadde Bodil Antonsson alltid ønsket seg sitt eget drivhus, helt siden hun var barn hadde hun likt det varme, spesielle klimaet som blir inni et drivhus. Da hun og familien flyttet til Uppgrenna midt mellom Jønkøping og Vadstena fikk de i tillegg til boligen en gammel låve med på kjøpet.

I denne låven tenkte Bodil å starte en form for virksomhet. Det viste seg imidlertid at låven var i dårlig forfatning, og ikke kunne reddes.

Bodil Antonsson er stolt og glad over at naturhuset endelig ble til til virkelighet. I kafeen får du blant annet kjøpt forfriskende grønne shots med sitronsaft fra huset.

Dermed kom ideen om å bygge et såkalt naturhus på tomten der låven hadde stått. Et naturhus er et hus som har sitt eget kretsløp og i prinsippet skal klare seg mest mulig selv.

For eksempel vannes plantene med resirkulert avløpsvann (gråvann), og det brukes minimalt med strøm til oppvarming. Det finnes mange naturhus rundt omkring i verden, men så vidt Bodil kjenner til er de andre bolighus og ikke virksomheter.

Plantene i naturhuset får vann og næring fra gråvann, altså avløpsvann fra huset. Hele huset har sitt eget kretsløp der ingen ting i prinsippet skal slippes ut og minst mulig skal gå inn.

– Jeg hadde en visjon og en drøm om å skape en møteplass der både planter og mennesker kunne vokse og trives, forteller Bodil Antonsson, som viste oss rundt i Uppgrenna Naturhus da vi var der på besøk tidligere i vår.

La laptopen ligge igjen hjemme når du besøker Uppgrenna Naturhus.
Mye jobb å skaffe penger

Det viste seg at den vanskeligste jobben med å bygge naturhuset var å skaffe finansiering. Fra Bodils første idé til Uppgrenna Naturhus sto ferdig tok det 11 år! Prosjektet kostet bortimot 10 millioner svenske kroner.

Andre ville kanskje nøyd seg med et lite drivhus i hagen, men Bodil Antonsson ga seg ikke før hun fikk bygget dette.

Nå, tre år etter åpningen i 2015 er Uppgrenna Naturhus blitt et reisemål med fullt hus i kafeen hele sommeren. I vinterhalvåret står bedrifter og andre nærmest i kø for å booke plass til konferanser og events, og ikke minst «Friskvård».

Bodil ønsker nemlig at stressede arbeidere skal bruke naturhuset til å stresse ned og slappe av. Her er det ikke wifi-tilkobling, du skal heller koble av enn koble opp.

Det første som møter du deg når du kommer inn er «Middelhavet», som har omtrent samme klima som Nord-Italia.
Land fra hele verden

De ulike rommene i naturhuset har hver sine temaer. I «Middelhavet» vokser vindruer, fersken, tomater og meloner. Dette er et kaldt veksthus med samme klima som i Nord-Italia. Avlingen kan du spise i kafeen, og på fine dager kan du sitte på terrassen og nye utsikten mot Vättern og Visingsø.

«Sitronlunden» er et 35 kvadratmeter stort orangeri der sitronene oppholder seg hele året.

I relax-rommet «Regnskogen» i kjelleren er det varmt og fuktig, fint for plantene og de som går på spa.

I «Regnskogen» bor tropiske planter. Dette rommet er et 50 kvadratmeter stort relax-rom der du skal føle det som du er på sydligere breddegrader.

På loftet under glasstaket ligger «Orienten», som er konferansedelen av naturhuset. Her holdes både konferanser, konserter og events, og ikke minst yoga-retreats. Her henger også hengekøyer for deg som virkelig vil slappe av.

Nærmere 35 grader er så varmt at hengekøya er det eneste egnede møbelet.
Naturhusets eier Bodil Antonsson har ikke hatt så mye tid til å slappe av i hengekøyene de siste årene, men nå går økonomien og driften av huset så bra at hun har lagt det ut for salg.

Uppgrenna Naturhus har også ett eneste rom for overnatting, som du bør forhåndsbestille hvis du ønsker å bruke.

Vil du tilbringe en natt i naturhuset kan du bo i dette dobbeltrommet.
Overlater huset til andre

Bodil Antonsson er stolt og glad over at hun har klart å gjøre naturhuset til virkelighet. Men nå ønsker hun at andre kan overta, og har lagt ut både hjemmet og naturhuset for salg.

Atmosfæren i naturhuset er avslappet og uformell, og utsikten mot Sveriges nest største innsjø er veldig flott.

– Min drøm var å skape naturhuset, andre er bedre til å drive det. Det er også en viktig egenskap mener jeg, å kunne gi slipp når det er tid for det. Jeg gleder meg til å se hvordan det utvikles videre, sier hun.

Spirea.no besøkte Uppgrenna Naturhus i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

På høyden over Uppgrenna ligger slottsruinen Braehus. Og vindmøller, så klart, som det finnes mange av i denne delen av Sverige.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.