Karlstad Stadslopp – svensk folkefest og norsk seier

Tett i tett med publikum langs hele løypa, musikk fra liveband og bare blide folk. Karlstad Stadslopp byr på 10 tøffe kilometer i bygatene. Svenskene vant som vanlig festen, mens Norge fylte hele seierspallen.

I forbindelse med en treningssamling for Rustad IL deltok Bjørnhild, Henrik og Andreas i Karlstad Stadslopp 16. juni 2018. Det ble en ganske slitsom, men veldig morsom opplevelse.

Det obligatoriske gruppebildet med hele gjengen fra Rustad.

Tore var også med som fotograf og fikk foreviget mange av de spreke løperne som gjennomførte sine 10 kilometer på solvarm asfalt gjennom Karlstads gater.

Frode Dybvand hadde som mål å løpe under 50 minutter, det klarte han.
Seier til Rustad-løper

Aller sprekest i årets løp var Rustad ILs bestemann Anders Gløersen som vant med tiden 31.22. Anders har tidligere vært på langrennslandslaget og fortsatt holder meget høyt sportslig nivå. Han fikk følge på seierspallen av nordmennene Arne Post og Øystein Mørk.

«En norrman i ledningen!» Anders Gløersen fra Rustad IL har ristet av seg konkurrentene og løper i ensom majestet den siste kilometeren inn til mål.

Men med tanke på alderen gjorde nok familiens eldstesønn Henrik på 16 det like bra som klubbkamerat Gløersen. Med tiden 34.19 var han under 3 minutter bak vinneren. En snittfart på nesten 18 kilometer i timen – det er veldig fort for en 16-åring!

Henrik i den røde drakten til SK Vidar når det omsider nærmer seg mål. Siste innspurt nå!
Henrik Fjeld, som i friidrettssesongen løper for SK Vidar, fikk gode skussmål av trener Morten Tomter etter å ha gjennomført 10 km på 34,19. Det ga 22. plass av alle de over 2000 deltakerne i Karlstad Stadslopp.
Topp stemning

Det er blitt en tradisjon for Rustad IL å delta i Karlstad Stadslopp, som i år samlet over 2000 deltakere. Det er tydeligvis også god tradisjon for Karlstad-boerne å trekke ut i gatene mens løpet pågår, for du verden for en stemning.

Ikke alle hadde meldt seg på og fått startnummer. Men med hvite hatter og mobilen i beredskap, løp disse to herrene i hvert fall starten av løpet.

Både i og utenfor løypa var det stort sett bare blide folk som ikke tok seg selv så høytidelig. Alle løp så fort de klarte, men det var mange som brukte godt over timen på å fullføre. Uten sure miner!

To sterke løpere, Ståle Fenstad fra Rustad og Sivert Eggen fra Bøler IF.
Mange hadde trent godt i forkant av løpet og gjennomføre i meget fin stil.

Publikum heiet på alle og løperne oppmuntret hverandre – «bra jobbet». Dette kan vi nordmenn utvilsomt lære mye av, for det er mye lettere å løpe når noen heier på deg.

Vi vet ikke om denne blide karen rullet seg over målstreken, omtrent 9,3 kilometer herfra, men vi håper han klarte det!

Karlstad Stadslopp ble arrangert første gang i 1980, men da under navnet GötaJoggen. Det ble raskt det mest populære mosjonsløpet i Sverige. Første året stilte 2300 deltakere til start, mens det i toppåret 1984 var hele 12400 deltakere. Så hvis du tror det er mange som driver med løping nå, er det altså ingen ting sammenlignet med på 1980-tallet da joggebølgen var på topp.

Bra driv i feltet ut fra start av denne gjengen.

Løpet er som sagt 10 km gateløp, i tillegg er det barneløp for de yngste, Karlstad Minilopp for de fra 7 til 15 år og Karlstad Miniminilopp for de aller yngste. IF Göta er arrangør.

Her kan du lese mer om løpet på arrangørens nettsider
Her er hele resultatlisten
Når løperne ser dette skiltet, øyner selv de mest slitne et håp. Det er bare 1000 meter igjen…
Det er ikke sikkert løperne tok seg tid til å beundre utsikten, men dette er i hvert fall Gamla Stenbron over Klarälven, bygget i 1761.
Rustad-trener Morten Tomter deler taktikk-tips med Anders Gløersen og Ståle Fenstad før start.
Ståle og Anders ganske fornøyde med egen innsats i årets Karlstad-lopp.
Startnummer må på plass, hvis ikke blir ikke tiden registrert.
Rustads Helene Eggen får en liten peptalk av pappa Klaus.
Løpets vinner Anders Gløersen ble intervjuet av en lokal radiostasjon som sendte live under hele løpet.
Alle Rustad-løpere kom i mål, og de fleste var godt fornøyde med egen innsats.
Det blir ikke folkefest uten musikk. Flere steder langs løypa står band og underholder. Her var det klassisk svensktopp.
Det er en egen klasse for rullestolbrukere i det topografisk veldig flate Karlstad Stadslopp.
Løperne krysset Klarälven to ganger i løpet av loppet.