Klarälvsbanan – 9 mil med perfekte rulleskiforhold

Du starter i Karlstad og staker deg nordover langs Klarälven i ni lange, flate mil. En nedlagt jernbanelinje er blitt til Klarälvsbanan – den perfekte rulleskiløype for deg som trener til Vasaloppet.

Har du kjøpt deg rulleski, men tør ikke å prøve dem i bakkene? Drar du til Karlstad kan du gå milevis på flat og fin asfalt uten å være redd for verken biler eller skarpe svinger.

FINN OVERNATTINGSSTEDER I KARLSTAD
Flott og flatt for den som vil gå på rulleski gjennom Värmland i Sverige.
Les også: Rulleski – også for mosjonister
Fra Femunden til Vänern

Elva som svenskene kaller Klarälven starter i Femunden i Engerdal, der den heter Femundselva. Så renner den via Sennsjøen inn i Trysil kommune og får navnet Trysilelva, før den krysser grensa til Sverige og blir til Klarälven som renner ut i Vänern ved Karlstad.

Ved Forshaga krysset vi elva på en veldig tøff bru.
Nedlagt jernbanelinje

Klarälvsbanan var en smalsporet jernbanelinje som ble anlagt på slutten av 1800-tallet for å transportere råvarer til industrien i området. I begynnelsen var det stort sett utvinning av jernmalm, senere kom papirfabrikkene.

Men etterhvert overtok lastebilene for godstoget, og fra 1950-tallet ble banen lagt ned strekning for strekning. På 1980-tallet begynte man å ta vekk skinnene slik at det i dag bare står igjen noen få kilometer av den gamle jernbanelinjen.

Cirka 2 mil nord for Karlstad ligger Forshaga, der sykkelveien krysser Klarälven. Her passer det godt med en pause.
Noen valgte å bruke sykkel i stedet for rulleski, et klokt valg i regnvær.
Bilfri sykkelvei

Etter at jernbanen ble nedlagt ble hele strekningen fra Karlstad til Hagfors asfaltert og gjort om til en bilfri gang- og sykkelvei. Denne ni mil lange strekningen er perfekt for å gå på rulleski, rulleskøyter eller sykkel om du vil. Siden det ikke kjører biler der og ikke brøytes om vinteren, er asfalten i fantastisk god stand – ingen fare for å sette fast hjul i hull i veien.

To av Rustad ILs gode skiløpere, Anders Gløersen og Ståle Fenstad.

Vi prøvde Klarälvsbanan i juni 2018 da vi var på treningssamling med Rustad IL. Langrennsklubben har som tradisjon å dra til Karlstad for å gå en skikkelig langtur på rulleski. Terrenget er kanskje ikke det mest spennende, men det er i hvert fall trygt uten fare for å tryne slik det er i de fleste andre rulleskiløyper.

Halvveis på rulleskituren, og fortsatt blid!

Som sagt kan du gå 9 mil på asfaltert bilfri vei, med andre ord 18 mil frem og tilbake. Det burde holde…

Det er ikke bare folk på rulleski som bruker Klarälvsbanan, noen går også tur med hunden her.
Drikkepause i Forshaga, før de sprekeste gikk videre, og de litt mindre spreke snudde og gikk tilbake til Karlstad.
Fin sykkeltur

Turen langs Klarälven er en kjent sykkelrute både for dagsturer og for de som ønsker å dele opp strekningen over flere dager. De første milene er som nevnt asfaltert. Fra Hagfors og nordover til Sysslebäck fortsetter sykkelveien i 120 kilometer, på en kombinasjon av grusvei og bilvei. Klarälvsleden passer for både sykling og vandring, men ikke for rulleski.

Det hadde vært smart å skaffe seg nye skjermer på rulleskiene…
Klarälven starter i Norge som Femundselva, som så blir til Trysilelva før den renner inn i Sverige.

Ønsker du å sykle i rolig tempo, kanskje du har med små barn, kan du sykle korte dagsetapper og overnatte underveis på campingplass eller vandrerhjem. Sykkelferie er en flott måte å feriere på, du kommer nær naturen og landskapet på en helt annen måte enn om du kjører bil.

Det er godt skiltet hele veien slik at du vet når du kommer til neste tettsted hvis du har behov for å proviantere. Sykkelveien driftes av flere kommuner i fellesskap.
Les også: Sykkelferie i Telemark

Det at du sykler langs elven hele tiden er spennende i seg selv, og så går det jo an å stoppe og bade når det blir for varmt!

Her finner du mer informasjon om sykkelruten langs Klarälven

Klarälven har samlet mye vann og er stor og bred når den renner ut i Vänern i Karlstad.
Langs veikanten vokser forskjellige planter og blomster, her er det forvillet skogskjegg. Pent er det i hvert fall!
Etter fire mil på rulleski i duskregn var Bjørnhild søkkvåt. Da var det godt å få skiftet til tørre klær, etter et lynkjapt bad i sjøen i bakgrunnen.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.