Tiden stoppet opp i 1887 på Huseby Bruk

På herregården Huseby Bruk stoppet tiden opp på slutten av 1800-tallet. Frem til 1979 bodde det en enslig kvinne her som heller spiste middag med sine hunder enn å be tjenerskapet sitte til bords med henne.

Like sør for Växjö i Småland ligger Huseby Bruk, en herregård med røtter tilbake til vikingtiden. I dag eies Huseby av den svenske staten og drives blant annet som museum, kafé og selskapslokaler.

Huseby Bruk ligger 22 kilometer sør for Växjö i Småland.
Svært godt bevart

Hovedhuset på herregården ser i dag mer og mindre ut som den gjorde på slutten av 1800-tallet, da familien Stephens kjøpte eiendommen. I 1867 kjøpt Joseph Stephens Huseby Bruk inkludert jernverket som da var i drift.

Joseph fikk tre døtre, men ingen av dem giftet seg og fikk egne barn. Den eldste av dem, Florence, overtok Huseby etter sin fars død i 1934.

Hun hadde mange relativt amorøse kunststykker i sine salonger og stuer, men mann og barn ble det aldri for Florence Stephens.
Frøken Florence Stephens ønsket å beholde Huseby Bruk akkurat som da faren levde.

Hun hadde imidlertid ingen utdannelse i å ta hånd om en så stor eiendom, og var i praksis avhengig av sine forvaltere. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Flere par har giftet seg i dette lille, rare huset. Det er faktisk en «mellomstasjon» som overfører kraft fra et vannhjul over 100 meter unna der de trengte den.

Frøkenen var nemlig svært begeistret for det svenske kongehuset, og utpekte prins Carl som sin universalarving. Men prinsen viste seg å være en dårlig rådgiver som oppnevnte forvaltere som stakk penger i egen lomme i stedet for å skjøtte bruket.

Både tapeter og møbler er originale fra 1800-tallet. Fjærene i vasen kommer fra påfuglene som også bor på herregården.
Skandalen på Huseby

I 1956 ble Florence Stephens umyndiggjort av kommunefullmektigen i Skatelöv for å «forhindre ytterligere rovdrift på eiendommen». Historien om Huseby Bruk ble kjent over hele Sverige som «skandalen på Huseby».

Et av maleriene på slottet har et reparert hull. Det sies å være laget av kulen som i 1916 drepte Grigorij Rasputin. En mystisk mann som innyndet seg hos hoffet rundt den siste tsaren av Russland. Hvordan dette maleriet så havnet på en herregård i Småland, vet vi ikke noe om.

Frøken Florence fortsatte å bo på Huseby og levde sitt liv i huset og hagen uten å ense at tiden gikk fremover med teknologiske nyvinninger og ikke minst slutt på klasseskillet i resten av samfunnet.

Her fortsatte alt å være som før, bare med litt mindre penger.

Hennes butler som jobbet for henne til hun døde har fortalt at han ikke én eneste gang fikk tilbud om å sitte ned sammen med Frøken for å spise.

Hun satt heller til bords med sine to mops-hunder og spiste alene, mens butleren sto ved siden av.

Det var ved dette bordet Florence satt sammen med sine hunder for å spise middag. Butleren – i hvit jakke – fikk aldri tilbud om å sette seg ned ved samme bord…

I 1976, tre år før sin død klarte Florence Stephens å få tilbake myndigheten, og kunne dermed skrive testamente. Hun valgte å gi bort Huseby Bruk til den svenske staten for at de kunne drive eiendommen til beste for allmennheten.

Alleen opp til slottet på Huseby Bruk.
150.000 besøkende i året

I dag drives Huseby Bruk AB som et kommunalt selskap som eies av Alvesta og Växjö kommuner. Det er også det best besøkte turistmålet i hele Kronobergs län med cirka 150.000 besøkende hvert år.

Sjefsgartner Ann-Charlotte Hermansson ga oss en interessant omvisning i og rundt slottet på Huseby Bruk.

Vi besøkte Huseby Bruk på en pressetur arrangert av Visit Sweden i mai 2018.

Her fikk vi blant annet en omvisning i hovedhuset, som faktisk er å regne som et slott siden det har sovet kongelige her mange ganger. Blant annet kong Oscar II var ofte på besøk.

Bjørnhild og Cecilie studerer utvalget i det lille planteutsalget på Huseby Bruk.

I slottet er det over 20 rom, der alle har bevart møblement og kunstgjenstander fra 1800-tallet. Frøken Florence ville bevare slottet for ettertiden, det var svært viktig for henne.

Det er ganske utrolig å tenke på at det her i dette gedigne huset i mange år bodde bare én enslig dame.

Pluss naturligvis tjenerskapet, men de brukte nok ikke mange kvadratmeter.

Disse agavene er sukkulente planter som ikke tåler en svensk vinter, men flyttes inn i et drivhus når sesongen er over.

Hagen var som nevnt også viktig for Frøken Florence. Parkanlegget var anlagt i tysk stil, med blant annet mange store agaver som ble satt inn og ut til hver sesong. Det er også en stor rhododendronpark som blomstret vakkert da vi var på besøk.

Deler av rhododendronparken er anlagt på en en kunstig øy i elva. «Øya» er egentlig en slagghaug fra jernverket.

Kjøkkenhagen har dessverre vært neglisjert og veldig gjengrodd av ugress i noen år, men dette er «trädgårdsmästare» Ann-Charlotte Hermansson og hennes stab nå i gang med å få orden på igjen.

Det hersker ingen tvil om hvilke potetsorter som dyrkes her.

Huseby Bruk har nylig blitt tildelt oppgaven med å ta vare på et utvalg av de tradisjonelle vekstene i området, som smålandske prydplanter og knollvekster.

Vi har sett mange måter og metoder for å unngå ugress. Dette er muligens den morsomste: saueull…

Huseby Bruk holder åpent for publikum hver dag i juni, juli og august. For detaljerte åpningstider, se denne nettsiden. Du kan også få guidet tur, det er lurt å bestille på forhånd.

Svenskene er opptatt av sin «fika». Dette er luksus-fika, med blant annet spiselige blomster fra hagen.

Skal du på biltur i Sverige i sommer vil vi absolutt anbefale å ta turen innom Huseby Bruk. Her er det store, flotte områder utendørs og slottet er virkelig verdt å se med egne øyne. Påfuglene er også spennende å hilse på.

Spirea.no besøkte Huseby Bruk i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Han hadde egentlig gått og lagt seg for kvelden, men vi klarte å å lure denne flotte påfuglen ut en liten tur til. Men å få se halefjærene i en stor vifte – nei, det gikk ikke…
Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!