På herregården Huseby Bruk stoppet tiden opp på slutten av 1800-tallet. Frem til 1979 bodde det en enslig kvinne her som heller spiste middag med sine hunder enn å be tjenerskapet sitte til bords med henne.
Like sør for Växjö i Småland ligger Huseby Bruk, en herregård med røtter tilbake til vikingtiden. I dag eies Huseby av den svenske staten og drives blant annet som museum, kafé og selskapslokaler.
Svært godt bevart
Hovedhuset på herregården ser i dag mer og mindre ut som den gjorde på slutten av 1800-tallet, da familien Stephens kjøpte eiendommen. I 1867 kjøpt Joseph Stephens Huseby Bruk inkludert jernverket som da var i drift.
Joseph fikk tre døtre, men ingen av dem giftet seg og fikk egne barn. Den eldste av dem, Florence, overtok Huseby etter sin fars død i 1934.
Frøken Florence Stephens ønsket å beholde Huseby Bruk akkurat som da faren levde.
Hun hadde imidlertid ingen utdannelse i å ta hånd om en så stor eiendom, og var i praksis avhengig av sine forvaltere. Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert.
Frøkenen var nemlig svært begeistret for det svenske kongehuset, og utpekte prins Carl som sin universalarving. Men prinsen viste seg å være en dårlig rådgiver som oppnevnte forvaltere som stakk penger i egen lomme i stedet for å skjøtte bruket.
Skandalen på Huseby
I 1956 ble Florence Stephens umyndiggjort av kommunefullmektigen i Skatelöv for å «forhindre ytterligere rovdrift på eiendommen». Historien om Huseby Bruk ble kjent over hele Sverige som «skandalen på Huseby».
Frøken Florence fortsatte å bo på Huseby og levde sitt liv i huset og hagen uten å ense at tiden gikk fremover med teknologiske nyvinninger og ikke minst slutt på klasseskillet i resten av samfunnet.
Her fortsatte alt å være som før, bare med litt mindre penger.
Hennes butler som jobbet for henne til hun døde har fortalt at han ikke én eneste gang fikk tilbud om å sitte ned sammen med Frøken for å spise.
Hun satt heller til bords med sine to mops-hunder og spiste alene, mens butleren sto ved siden av.
I 1976, tre år før sin død klarte Florence Stephens å få tilbake myndigheten, og kunne dermed skrive testamente. Hun valgte å gi bort Huseby Bruk til den svenske staten for at de kunne drive eiendommen til beste for allmennheten.
150.000 besøkende i året
I dag drives Huseby Bruk AB som et kommunalt selskap som eies av Alvesta og Växjö kommuner. Det er også det best besøkte turistmålet i hele Kronobergs län med cirka 150.000 besøkende hvert år.
Vi besøkte Huseby Bruk på en pressetur arrangert av Visit Sweden i mai 2018.
Her fikk vi blant annet en omvisning i hovedhuset, som faktisk er å regne som et slott siden det har sovet kongelige her mange ganger. Blant annet kong Oscar II var ofte på besøk.
I slottet er det over 20 rom, der alle har bevart møblement og kunstgjenstander fra 1800-tallet. Frøken Florence ville bevare slottet for ettertiden, det var svært viktig for henne.
Det er ganske utrolig å tenke på at det her i dette gedigne huset i mange år bodde bare én enslig dame.
Pluss naturligvis tjenerskapet, men de brukte nok ikke mange kvadratmeter.
Hagen var som nevnt også viktig for Frøken Florence. Parkanlegget var anlagt i tysk stil, med blant annet mange store agaver som ble satt inn og ut til hver sesong. Det er også en stor rhododendronpark som blomstret vakkert da vi var på besøk.
Kjøkkenhagen har dessverre vært neglisjert og veldig gjengrodd av ugress i noen år, men dette er «trädgårdsmästare» Ann-Charlotte Hermansson og hennes stab nå i gang med å få orden på igjen.
Huseby Bruk har nylig blitt tildelt oppgaven med å ta vare på et utvalg av de tradisjonelle vekstene i området, som smålandske prydplanter og knollvekster.
Huseby Bruk holder åpent for publikum hver dag i juni, juli og august. For detaljerte åpningstider, se denne nettsiden. Du kan også få guidet tur, det er lurt å bestille på forhånd.
Skal du på biltur i Sverige i sommer vil vi absolutt anbefale å ta turen innom Huseby Bruk. Her er det store, flotte områder utendørs og slottet er virkelig verdt å se med egne øyne. Påfuglene er også spennende å hilse på.
Spirea.no besøkte Huseby Bruk i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.