Bygg et trendy espalier med liggende spiler

Synes du også det er stilig med et espalier med horisontale spiler? Les videre om hvordan vi bygde vårt selv på noen timer.

Vi ønsket skjerming mellom uteplassen og et fellesområde/naboer. På grunn av vind var det ikke aktuelt med en helt tett levegg – den vil bare blåse ned. Vi kunne heller ikke plante en hekk der, det er det ikke plass til.

Bjørnhilds beste venn er en elektrisk skrutrekker – i hvert fall når det skal bygges espalier.

Valget falt derfor på et espalier med liggende spiler, som gir skjerming, men som ikke vil fungere som et vindseil. Denne løsningen gir akkurat passe skjerming til at vi ikke trenger å føle at vi sitter på utstilling når vi sitter på uteplassen og koser oss. Naboene kan naturligvis fortsatt se at vi er der, men ikke «hva vi har på brødskiva».

Og selv om espalieret slipper gjennom luft, vil det likevel lune litt for vinden.

Les også: Slik snekret vi vårt eget utekjøkken

Når vi bygger noe som skal stå utendørs, bruker vi så og si alltid impregnert trevirke som vi kjøper på Byggmax fordi det er billigst der. Hele espalieret vårt bygde vi av lekter i to dimensjoner. Totalprisen på espalieret på cirka 2,5 X 1,5 meter ble i underkant av 1000 kroner, alt inkludert. Da fikk vi en del kapp, fordi materialene kom i litt for lange lengder.

Vi laget espalieret integrert i boden der sameiet lagrer snøfreseren.

Som nevnt blåser det ofte hos oss, og det var derfor viktig å fundamentere espalieret godt. Til å lage selve rammen brukte vi 48 X 48 mm lekter. Vi skrudde fast «sideveggene» i en mur på hver sin side. Deretter la vi en lekt på toppen og skrudde fast. Da hadde vi en solid ramme vi kunne feste spilene i.

Til spilene brukte vi 28 X 45 mm lekter. Disse kappet vi til riktig lengde og skrudde fast i rammen. Vi lot det være 2,5 cm mellom hver spile.

Det at det er avstand mellom hver spile gir et luftig og mykere inntrykk enn om vi hadde laget en tett vegg.

Vi synes resultatet ble meget bra. Espalieret ble solid og fint, og gjør at vi nå har fått en mer intim og koselig uteplass.

Vi er absolutt ikke proff-snekkere, men dette kan de fleste bygge så fremt de ikke har ti tommeltotter. Det er imidlertid en stor fordel å jobbe to sammen – en til å holde og en til å skru.

Vi brukte 2-3 timer på å bygge hele espalieret – er du mer erfaren med snekring gjør du det nok fortere.

Materialene kom i lengder på rundt 3,5 meter, så det ble en del avkapp. Det får vi finne på noe annet med.
Det første vi gjorde var å få på plass en solid ramme som spilene kunne festes i. Husk å få topplekten i vater.
Det går greit å jobbe ute når været er så fint som det har vært i det siste.

I det siste har vi sett mange som har fått seg espalier eller rekkverk med liggende spiler, så det er nok ganske trendy. Blant annet har vi sett det hos Finn Schjøll, og han har jo peiling på hage. Denne måten å bygge på fungerer veldig bra både til å lage gjerde, rekkverk på terrasse eller espalier/levegg.

Espalieret skjermer for innsyn, og tar av litt for vinden.

Espalieret kan naturligvis brukes som klatrestativ for planter. Les mer om klatreplanter i denne artikkelen på Spirea.no.

VIL DU LESE MER OM HVA VI HAR BYGGET? KLIKK DEG INN PÅ DISSE SAKENE:
Det tok oss bare to-tre timer å bygge dette espalieret. Vi synes det ble veldig fint!

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.