Sitron, tomat og rosmarin i nye krukker

Vi elsker krukker, og vi elsker å prøve nye planter. Selv om det egentlig er et «umulig» prosjekt falt vi for fristelsen til å kjøpe et sitrontre. Matcher våre nye krukker perfekt!

SPONSET PRODUKT

Tidligere i vår fikk vi tilsendt noen nye, flotte krukker fra Krifon som vi skal teste i sommer. Krukkesettet heter Rivers atlantic black består av krukker i tre størrelser. I tillegg har vi fått en matchende gedigen «vase» som heter Ottawa Atlantic Black, den finnes også i flere mindre størrelser.

Lurer du på hvor du får kjøpt disse krukkene – sjekk forhandleroversikten her.

Les også: 8 tips til frodige, blomstrende krukker
Tunge men solide

I dag finnes det mange ulike krukker i lette materialer som egner seg godt hvis du stadig flytter rundt på krukkene. Våre nye krukker er ikke lettvektskrukker, men solide frostsikre keramikk-krukker som tåler å stå ute hele året. Da er det like greit at de er tunge, så står de stødig.

Våre nye krukker er brent på en spesiell måte slik at de har et ruglete, røft uttrykk som vi liker veldig godt.
Tips: Når du skal plante i store, tunge krukker er det lurt å plassere dem der de skal stå før du fyller opp med jord og planter. Da slipper du å ødelegge ryggen med å flytte dem på plass etterpå.

Det vi liker spesielt godt med våre nye krukker er at de har en litt ruglete overflate og et litt røft uttrykk. Glaserte krukker ville ikke passet inn hos oss i vår varierte hage med mye forskjellige materialer og løsninger.

Vi har en hage med mye stein, og for å få myket opp litt er det fint å plante i krukker. Her har vi fra venstre tomatplante, Ipomea, sitrontre og oppstammet rosmarin.

Når du tenker på krukkeplanter tenker du kanskje først og fremst på sommerblomster. Vi har imidlertid så mye annet som blomstrer rundt omkring i hagen at det må ikke være fullt av blomster i krukkene.

Les også: Dyrk din egen mat i krukker

I de nye krukkene har vi plantet en liten tomatplante, en oppstrammet rosmarin og et sitrontre. Sistnevnte har vi ingen erfaring med fra før, og aner ikke om vi klarer å få det til å klare seg gjennom vinteren. Men det var yngstesønn Andreas, som elsker sitron, som ønsket seg sin egen «sitronfarm».

Nå har vi fått et «middelhavsmiljø» med både tomater og sitroner.

Nå i sommer kan sitrontreet stå ute på en lun, solrik plass, men til høsten må det flyttes inn. Som veldig mange andre sydlandske vekster som vi har begynt å bruke i Norge må det stå lyst og kjølig. 5 til 15 grader og ekstra lys er ideelt fra oktober til februar.

Sitron vokser jo i middelhavsområdet, der er det ikke stappmørkt og iskaldt hele vinteren slik det er her.

Så her må vi nok ta kjelleren i bruk som planterom, og installere bedre vekstlys enn vi har i dag.

Fargerikt miljø, selv uten blomster. Vi velger som regel planter mer ut fra bladverket enn blomstringen.

Rosmarin skal derimot ikke være så vanskelig å få til å overvintre. Den tåler ifølge etiketten temperaturer ned mot ti minus. Vi har ikke så gode erfaringer med å få rosmarin til å overvintre i krukker, men kanskje det går bedre med en som er oppstammet?

Krukken er uansett for stor til å flyttes inn, så vi får bare ta sjansen 🙂

Det er også smart å bruke krukkeføtter under store krukker, det kan du lese mer om i denne artikkelen.

PRODUKTENE SOM ER OMTALT I DENNE ARTIKKELEN HAR VI FÅTT SPONSET AV KRIFON.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.